Prvi Rab Film Festival – festival istraživačkog filma zasigurno je događaj koji će Rabljani, ali i svi koji su od 23. do 27. kolovoza bili na Rabu, još dugo prepričavati.

Selekciju uzbudljivih i hrabrih filmova koji zadiru u teme često nevidljive u javnost pratili su i fantastični koncerti vrhunskih hrvatskih glazbenika, središnje mjesto okupljanja i druženja bila je rapska Pjaceta, koja je tih dana preuzela ulogu festivalskog trga, a kroz bezbroj radionica i razgovora ljubitelji filma i studenti imali su prilike upoznati velika imena iz svijeta kinematografije. O tome koliko su ovaj filmski festival tijekom pet dana podjednako zavoljeli kako domaći tako i međunarodni posjetitelji, najbolje svjedoči podatak da se za večernje projekcije u rapskom Ljetnom kinu, koje prima 420 gledatelja, redovito tražilo mjesto više, kao i to da su dnevne projekcije u Zimskom kinu bile izvrsno posjećene.

Glazbeni line-up za pamćenje

RAFF BEAT koncerti Zdenke Kovačiček & Greenhouse Blues Banda, Urbana&4, Elementala, Nipplepeoplea i Detoura bili su pun pogodak, baš kao i RAFF GENERATION radionice namijenjene studentima i profesionalcima. Bio je tu i izvrstan RAFF GASTRO prepun rapskih delicija koje su priređivali udruga Mocira i pekarnica slastica Vilma, a Festivalski trg, popularna Pjaceta, živnula je čim je RAFF tamo postavio svoja jedra i pretvorio je tijekom pet dana u omiljeno mjesto okupljanja Rabljana i njihovih gostiju. Partner 1. RAFF-a bio je još jedan festival  –  Sarajevo Film Festival, uz prikazivačko partnerstvo Al Jazeere Balkans i AJB Doc Festivala.

Ispred Valamar Padova Hotela, u jedinstvenom “morskom kinu” SEAPLEX KAICH posljednje su festivalske večeri proglašeni i pobjednici prvog festivalskog izdanja.

A nagradu dobiva…

Nagradu RAFF Frame Best Documentary Award žiri je dodijelio nizozemskom dokumentarnom filmu Bellingcat redatelja Hansa Poola. Nagrada Best Fiction Award pripala je britanskom filmu Oprostite, mimoišli smo se (Sorry We Missed You) redatelja Kena Loacha, a najveći broj glasova publike RAFF-a osvojio je francuski film Jadnici (Les miserables) redatelja Ladja Lya, koji je i sam prisustvovao prvoj večeri festivala s jednim od glavnih protagonista, Djibrilom Zongom. Ladj Ly rapskoj se publici i organizatorima zahvalio posebnom videoporukom iz Pariza, kako na nagradi tako i na prekrasnim trenucima provedenim na Rabu.

Organizatorima festivala naruku je išlo i prekrasno vrijeme, pa su projekciju filma Rođena u Evinu redateljice Maryam Zaree, ostvarenu u suradnji s partnerskim Sarajevo Film Festivalom, posjetitelji završne večeri festivala gledali s kopna, točnije s prepunog mula ispred Valamar Padova Hotela, ali i s mora iz kaića, barki, brodica, pedalina i s luftmadraca, kojima je publika uplovila u ovo jedinstveno kino. Nakon filma uslijedila je završna zabava do sitnih sati uz koncert grupe Detour. Naša kompanija, kao generalni sponzor, s ponosom se uključila u ovu novu filmsku priču i gostima Rab Film Festivala pružila smještaj.