Jedan od ključnih turističkih događanja na ovom dijelu Jadrana te manifestacija temeljena na bogatoj tradiciji i povijesti Raba dodatno obogaćuje ponudu destinacije već dulji niz godina i privlači goste svih generacija.

Pucnjem iz topa na Trgu svetog Kristofora 25. srpnja svečano je otvorena Rabska fjera*, događaj koji tijekom cijele godine Rabljani iščekuju s jednakim nestrpljenjem, kao i mnogobrojni turisti i posjetitelji kojih je svake godine sve više i više. Kako i ne bi kad se tijekom tri dana festivala cijeli grad vraća u prošlost i oblači ruho srednjeg vijeka, a na ulice i trgove izlaze vitezovi, obrtnici, muzičari, samostreličari i brojni drugi – danas gotovo zaboravljeni – majstori starih zanata.

Nakon svečanog otvorenja i parade sudionika do Gradske lože, službeno je započeo prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj. Manifestacija koja je dobila brojne nagrade obnovljena je 2002. godine, a temelji se na tradiciji započetoj 21. srpnja 1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom, koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

Tijekom tri dana Fjere okupljeni brojni posjetitelji doživjeli su pravu rapsku, srednjovjekovnu prošlost i na licu mjesta vidjeli kako se na tradicionalni način izrađuje pojas za hlače ili mirisna pomada ili pak ukrašava kosa sićušnim cvjetićima, baš kao u davna vremena srednjega vijeka. Uz mnogobrojne zanatske radionice, kovače i pletače košara u šetnji gradom praćenoj mirisom svježe prženih šulčića posjetitelji su mogli sresti vitezove na putu prema pravom viteškom turniru, umjetnike koji predstavljaju svoje ateljee i svirače čija glazba dopire iz svakog kutka. Dodatni ugođaj davnoga srednjeg vijeka dalo je i posebno ribarsko selo ispod Pjacete, na kojemu se odmah uz more moglo uživati u bogatoj gastronomskoj ponudi po drevnim receptima sačuvanim od prve fjere i friškoj, tek ulovljenoj ribi, s gradela. Naravno, nudila se i najpoznatija otočka delicija rabska torta, zaštitni znak Raba čiji recept u originalu čuvaju sestre benediktinke, a potječe još iz 12. stoljeća.

Posljednji je dan Fjere bio posvećen svetom Kristoforu, svecu i zaštitniku grada Raba, a središnji dio proslave obilježile su tradicionalne „Rapske viteške igre“, svečana parada i nadmetanje u pucanju samostrelom „Udruge rapskih samostreličara“ na Trgu sv. Kristofora. Ovogodišnja Fjera završila je vatrometom točno u ponoć, a potom su seokupljeni na Trgu Municipium Arba vratili u sadašnjost te uživali u koncertu i romantičnim notama svima omiljenoga Gibonnija.

Svakako treba spomenuti i da je Imperial od početka sudjelovao u idejnom osmišljavanju ove manifestacije, organizaciji i sufinanciranju, a brojni djelatnici Imperiala su i sami sudionici Fjere. To je pravi rapski duh!

 

 

*Zadržali smo ime manifestacije prema tradicionalnom izgovoru i načinu pisanja na otoku Rabu