Prvi i najveći srednjovjekovni ljetni festival u Hrvatskoj utemeljen je na tradiciji započetoj 21. 7.  1364. kada je rapsko gradsko vijeće odlučilo odati počast kralju Ljudevitu Velikom koji je Rab oslobodio mletačke vlasti.

Idilični prizori koji su se od 25. do 27. srpnja mogli vidjeti na Rabu poveli su svakog posjetitelja na izlet kroz prošlost. Vitezovi koji šeću ulicama iščekujući turnire, otvorena vrata ateljea i radionica raznih obrtnika i umjetnika, vješti i precizni samostreličari… U to čarobno doba godine ulice su odzvanjale pjesmom i glazbom dok se zrakom širio miris svježe prženih rapskih šulčića spremljenima po drevnim receptima. Posjetitelji su uživali u izložbi srednjovjekovnih starih zanata, upoznali su se sa starim zanatom ribarenja, napeto pratili rapske viteške igre i nadmetanje u pucanju samostrelom Udruge rapskih samostreličara…  Vatrometom točno u ponoć i koncertom britanskoga ženskog benda High On Heels na Trgu Municipium Arba oprostili smo se od 17. izdanja te se već unaprijed radujemo sljedećem.

Rabska fjera svake godine zanimljivim kulturnim programom obogaćuje život grada Raba, a svake je godine posjeti 30 000 domaćih i inozemnih gostiju koji dolaze pogledati, čuti i okusiti duh srednjeg vijeka i napuniti se dobrom energijom. Fjera, unatoč dugom stažu, ne gubi svoj sjaj. Našavši se u finalu s Poreč Open Air Festivalom, lani je dobila nagradu Hrvatske turističke zajednice i Hrvatske gospodarske komore u kategoriji Turistički događaj godine, a to je još jedna potvrda uspješnosti njezinim organizatorima – Gradu Rabu, Pučkom otvorenom učilištu Rab i Turističkoj zajednici Grada Raba.