U hotelu Valamar Diamant od 15. do 17. studenog održala se 27. međunarodna konferencija učitelja njemačkog jezika Hrvatske (Kroatischer Deutschlehrerverband) pod nazivom “Od jezične animacije, preko uravnoteženog razvoja jezičnih vještina, do komunikacijske kompetencije”.

Okupilo se više od 200 sudionika iz Hrvatske i drugih europskih zemalja. Koliko se i kako dobro uči njemački u Poreštini, pokazali su učenici osnovnih i srednjih škola. Glumili su, recitirali, postavljali nazočnima šaljiva pitanja i pjevali. Bio je to rezultat odličnog timskog rada učitelja iz pet škola Poreštine: zbora Balotice iz Srednje škole Mate Balote u Poreču te solistice iz Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića Poreč pod vodstvom Marka Ritoše, učenika škole Mate Balote pod vodstvom mentorice Marine Zelenike Majić te škole Antona Štifanića i mentorice Ljiljane Badrov Frlete te osnovnih škola Tar-Vabriga i Vladimira Nazora iz Vrsara pod vodstvom mentorica Kristine Veljačić Dobrijević i Kristine Lijović.

Program je organizirala Mirjam Blažević iz porečke Srednje škole Mate Balote, a učenici trećeg razreda turističko-hotelijerskog smjera Turističko-ugostiteljske škole Antona Štifanića pomagali su kao informatori, ispekli kolače koje su ponudili učiteljima u pauzi za kavu, ali i sudjelovali u prezentaciji višestruko nagrađivanih maslinovih ulja “Oliveri” OPG-a Paulišić, koji je bio i sponzor skupa. Tijekom konferencije održalo se šest plenarnih predavanja profesora iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Austrije i Njemačke, 28 radionica te 14 prezentacija različitih iskustava na hrvatskim i međunarodnim projektima kolegica i kolega iz cijele Hrvatske.

Partnerske institucije skupa bile su Agencija za odgoj i obrazovanje, Goethe institut i Austrijski kulturni forum, a plenarni predavači došli su u Poreč sa sveučilišta u Berlinu, Beču, Osijeku i Zagrebu.