Već 36 godina zaredom slikarska kolonija Riviera u Poreč privlači mnogobrojne renomirane umjetnike. Ovogodišnja je ugostila četiri umjetnika koji su tijekom sedmodnevnog boravka u ugodnom ambijentu hotela Valamar Riviera stvarali umjetnička djela inspirirana suncem, morem i urbanom ljepotom porečkih ulica i trgova.

Na 36. slikarskoj koloniji sudjeluju umjetnici iz Austrije, Slovenije i Hrvatske. Austrijska umjetnica Helga Cmelka, inače članica Wiener Künstlerhaus u Beču, bavi se slikarstvom i grafikom. Iza sebe ima mnogobrojne izložbe, samostalno i skupno izlaže od 1983. te je sudjelovala na umjetničkim rezidencijama i radionicama u  Finskoj, Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Sloveniji, Japanu i Koreji. Njezina kolegica Andreja Eržen iz Slovenije uz slikarstvo, bavi se računalnom grafikom, ilustracijama, oblikovanjem i likovnom pedagogijom, a ljubiteljima umjetnosti poznata je po svojim svjetlećim i solarnim slikama. Iza sebe ima gotovo 20 samostalnih i 40-ak skupnih izložbi, a za svoje je stvaralaštvo 2013. nagrađena na Festivalu likovnih umjetnosti Kranj.

Hrvatske snage na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji Riviera brane mladi akademski slikar i kustos u Gradskom muzeju Vukovar u Dvorcu Eltz  Zoran Šimunović i akademski kipar iz Zagreba, Denis Krašković. Krašković je autor  više javnih skulptura od kojih su najpoznatije “Kit” na zagrebačkom jezeru Jarun, “Morž“ i “Janje“ ispred Arene u Zagrebu te „Neandertalac“ u Krapini. Dobitnik je više nagrada, između ostalih i Grand prixa Salona mladih u Zagrebu 2000. te posebnog priznanja ocjenjivačkog suda na prošlom XI Trijenalu hrvatskog kiparstva.

Slikarska se kolonija od prošle godine održava pod vodstvom umjetničke voditeljice programa dr. sc. Jerice Ziherl, koja je na tom mjestu zamijenila dugogodišnjeg voditelja i prijatelja Slikarske kolonije umjetnika Đanina Božića. Radovi nastali tijekom tjednoga boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus te se izlažu u službenim prostorima i objektima i na taj se način gostima prezentira dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Isto tako, svake se godine nakon boravka umjetnika u Poreču tijekom proljeća organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Do sada je na slikarskim kolonijama sudjelovalo više od 220 umjetnika. Djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.