Najdugovječnija slikarska kolonija, Riviera je okupila šest renomiranih umjetnika, koji su od 14. do  21. rujna u opuštajućem ambijentu hotela Valamar Riviera stvarali umjetnička djela, našavši inspiraciju u suncu, ljepoti mora i porečkoj arhitekturi.

Ove, 37. porečke godine ugostili smo umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Austrije i Latvije, a među njima i srpsku umjetnicu Ivanu Kosanović, članicu brojnih umjetničkih udruženja te dobitnicu nagrade na međunarodnom natječaju za idejno rješenje tapiserije Ustanove za izradu tapiserija Boško Petrović Atelje 61. Bila je tu i njezina sunarodnjakinja Bosiljka Zirojević Lečić, koja samostalno izlaže od 1995. godine te iza sebe ima brojne izložbe u Srbiji i inozemstvu, a dobitnica je nekoliko nagrada i priznanja. Arjan Pregl slovenski je umjetnik čije stvaralaštvo obuhvaća područja slikarstva, grafike, ilustracije i literature. Njegova djela izlagana su na brojnim izložbama u Sloveniji i inozemstvu, a nalaze se u mnogim javnim i privatnim zbirkama kao što su one u Muzeju sodobne umjetnosti Ljubljana, Zbirci Evropskega parlametna i Mednardonom grafičkom likovnom centru.

Uz njih, na ovogodišnjem izdanju slikarske kolonije sudjelovao je i Ivars Drulle iz Latvije, koji je stekao titulu doktora umjetnosti na američkom Sveučilištu Montana te je dobitnik brojnih nagrada, a nekoliko je puta nominiran za Purvitisovu nagradu Nacionalnog muzeja Latvije. Sudjelovao je na brojnim izložbama, između ostalog i na Venecijanskom bijenalu arhitekture. Tu je i austrijski umjetnik Andreas Werner, čije je radove publika mogla vidjeti na brojnim izložbama u Austriji i inozemstvu, a njegova su djela u nacionalnoj zbirci Austrije te u gradskim zbirkama Beča, Krakowa i Graza, kao i mnogim drugim umjetničkim kolekcijama. Hrvatske je snage na ovogodišnjoj slikarskoj koloniji Riviera predstavljao Goran Tomčić, umjetnik koji je živio i stvarao u New Yorku, a dobitnik je priznatih nagrada Pollock-Krasner grant te MacDowell Colony grant.

Radovi nastali tijekom tjednog boravka odlaze u Valamarov umjetnički fundus te se izlažu u službenim prostorima i objektima, a tako se gostima prezentira dio suvremenog umjetničkog stvaralaštva. Jednako tako, svake se godine nakon boravka umjetnika u Poreču tijekom proljeća organizira zajednička izložba te objavljuje katalog. Do sada je u slikarskim kolonijama sudjelovalo više od 220 umjetnika, a ovo je 37. put zaredom da se ovaj zanimljiv događaj organizira u našem Poreču. Slikarska se kolonija od 2017. godine održava pod vodstvom umjetničke voditeljice programa dr. sc. Jerice Ziherl.

O vrijednosti kolonije govori i činjenica da se djela iz zbirke Riviere često posuđuju za izložbe u ovom dijelu Europe, pa je tako skulptura Dušana Džamonje 2016. godine posuđena za izložbu u Grazu, a radovi Ivana Picelja za izložbe u Narodnom muzeju Crne Gore u Cetinju te u dubrovačkoj Umjetničkoj galeriji.

Porečka slikarska kolonija pokrenuta je 1983. godine, a organizira se u sklopu jednog od naših devet krovnih programa društveno odgovornog poslovanja, ValamART, u sklopu kojeg kompanija kontinuirano podupire stvaralaštvo domaćih i svjetskih umjetnika i brojne kulturne inicijative i projekte.