Adventsko je slavlje duž cijeloga Jadrana ove godine počelo ranije nego inače. Tomu je pridonijela i naša kompanija, koja je omogućila nezaboravne trenutke i prekrasan blagdanski ugođaj u Istri i Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

POREČ

Porečka zimska priča počela je u prosincu i trajala do siječnja, a posebno je oduševio predblagdanski program Porečka bajka u Vili Polesini, koji je bio organiziran za djecu od 16. do 18. prosinca. Središte zbivanja postao je Trg Matije Gupca na kojemu su se, osim snježnobijelih kućica s tradicionalnom božićnom ponudom hrane i pića, osvijetljenih šetališta uređenih prigodnim božićnim lampicama i kutaka za fotografiranje, održavali koncerti domaćih bendova. Osim lokalnog benda Cirkus te nadaleko poznatih Detoura, Nole, Gustafa i Night Expressa, gledatelje je posebno oduševio adventski cirkus s mnoštvom klaunova, hodača na visokim štulama i žonglera. Uz besplatni program, koji je uključivao klizanje i najam opreme na klizalištu, hokej i adventski vlakić, posebna su atrakcija bili sveti Nikola i Djed Božićnjak, koji su slušali i zapisivali želje dječaka i djevojčica. Advent u Poreču završio je 8. siječnja, no klizalište je ostalo otvoreno još tjedan dana.

LABIN

Adventske večeri u Labinu ispunile su srca prolaznika pjesmom i veseljem uz Veliki orkestar i Pjevački zbor Osnovne umjetničke škole Matka Brajše Rašana te gradski orkestar Labin, a poseban doživljaj omogućili su rokeri starog kova i skladatelji najvećih balada Parni Valjak, Valamarov dar Labinu, koji su koncert održali dan uoči Badnjaka 23. prosinca.

RAB

Selimo se južnije i stižemo do „otoka sreće“ koji je blagdansku priču zapakirao u pravu malu morsku bajku. Od 25. studenoga 2016. pa do 8. siječnja 2017. Rab je priredio žive jaslice, organizirane škole klizanja i klizalište, a klince i klinceze najviše je razveselio božićni vlakić koji je vozio gradom. Uz svakodnevna događanja, posebnu su pozornost privukla upravo ona na sam Badnjak 24. prosinca jer je Rab svakako bio drugačiji od ostalih u Hrvatskoj zahvaljujući Djedu Mrazu i njegovim pomoćnicima koji su padobranom sletjeli na Novu rivu. U glazbenom su se programu našla poznata imena poput Marijana Bana i Diktatora, dok je novogodišnji doček vodila Jelena Rozga.

DUBROVNIK

Veselo je bilo i u Dubrovniku, no Zimski festival kao središnja proslava ondje traje gotovo četiri mjeseca – čak do 1. ožujka! Blagdanske kućice s domaćim delicijama i pićima nalazile su se na čak trima lokacijama, a vesela blagdanska atmosfera širila se starim gradskim zidinama tijekom cijelog prosinca. Posebno raduje činjenica što tijekom dubrovačke božićne bajke nije pala nijedna kap kiše i to je dodatno popravljalo raspoloženje. Mnogi poznati glazbenici poput Natali Dizdar, Doris Dragović i Joleta također su pridonijeli božićnom razdoblju u Dubrovniku. Dubrovnik je ugostio i brojne ostale zanimljive događaje, među kojima svakako prednjači Festa svetoga Vlaha započela 27. siječnja.

Tko je bio sveti Vlaho?

Sveti Vlaho zaštitnik je grada Dubrovnika, a legenda govori kako se ukazao dubrovačkom svećeniku i najavio mu da Mlečani žele osvojiti Dubrovnik. Zahvaljujući svetomu Vlahu Dubrovčani su uspjeli zadržati slobodu te od toga trenutka traje i Vlahova slava u Dubrovniku. Godina 2016. proglašena je Godinom svetoga Vlaha za Dubrovnik i Dubrovačku biskupiju. Povod je velika 1700. obljetnica njegove mučeničke smrti, a razlog je najbolje izrečen stihovima Luke Paljetka: „Tisuću ljeta taj sveti starac u moćnoj ruci drži naš grad, on je naš svetac zaštitnik, parac spasitelj naš i nekoć sad.”