Tko kaže da je zima na obali razdoblje „mrtve sezone“? Sudeći prema odličnim rezultatima u našim destinacijama, prosinački su blagdani prepuni sadržaja za sve uzraste podigli ljestvicu jako visoko. Besplatno klizanje, marenda na otvorenom, Djedice Božićnjaci koji slijeću na rivu, nastupi brojnih domaćih i inozemnih zvijezda, miris fritula, kuhanog vina i bakalara privukli su domaće i inozemne goste te pružili još jednom događaje za pamćenje.

DUBROVAČKI ZIMSKI FESTIVAL
(2. 12. 2017. – 6. 1. 2018.)
Nastupi glazbenih zvijezda, Božićna bajka za najmlađe, bogata gastronomska ponuda te vesela blagdanska atmosfera obilježili su četvrti po redu Dubrovački zimski festival, koji je više od mjesec dana punio staru gradsku jezgru. Na Stradunu je svijetlilo gotovo tisuću svjetlosnih elemenata, a i Dubrovnik je imao svoje adventske kućice oko kojih se, očekivano, stvarala najveća gužva, no gužva je bila i u cijelom gradu. Glavna atrakcija najmlađima, i lokalcima i turistima, bili su maskota Medo i njegova seka s kojima su se svi htjeli fotografirati. Gibonni, The Frajle, Massimo, Jacques Houdek, Marko Tolja, Pavel, Songkillers i Dino Merlin bili su zvijezde glazbenog programa i okupili brojnu publiku. Osim njih su već tradicionalno nastupili i Dubrovački simfonijski orkestar, folklorni ansambl Linđo, Zbor Libertas te Gradska glazba Dubrovnik. A dobar program i ipak znatno manje gužve nego ljeti privukli su u Dubrovnik tijekom prosinca goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, SAD-a, Koreje, Japana i ostalih azijskih zemalja, Albanije, Njemačke, Francuske i Portugala. Naime, Turistička zajednica zabilježila je više od 20 tisuća dolazaka tijekom prosinca te više od šest tisuća gostiju na dočeku Nove godine.


ADVENT NA RABU
(1.12. 
2017. – 8. 1. 2018.)
Dok se tijekom adventa na kopnu baš i ne može dugo boraviti na otvorenom zbog niskih temperatura, advent na moru čista je suprotnost, posebice na Rabu jer su se pobrinuli da i lokalci i njihovi gosti imaju što prepričati. Naime, program najljepšeg otočnog adventa bio je bogatiji nego lani. Žive jaslice, paljenje adventske svijeće, program Badnjeg jutra uz Djeda Božićnjaka padobranca, gastronomske ponude lokalnih udruga te zabavni program oživjeli su otok usred zime. Drago je otočanima što se malo živi i zimi. Na Badnjak je padobranom stigao Djed Božićnjak koji je poletio s Grobnika, s mora je barkom stigao sveti Nikola, na rivi je bilo klizalište kojim su se djeca oduševila, kao i za njih organiziranim dočekom Nove godine u podne, a gradonačelnik je dijelio sadnice maslina vjenčanima 2017. godine. O Adventu na Rabu inače se brine oko dvije tisuće otočana i sve je domaće. A hobotnica s krumpirom, bakalar, crni rižoto, srdelice i gulaš od divljači privukli su velik broj turista, među kojima najviše Švicaraca, Hrvata, Austrijanaca, Nijemaca i Slovenaca.


ADVENT POREČ
(6. 12. 2017. –  8. 1.2018.)
Tijekom blagdana u Poreču je bilo otvoreno čak 15 hotela, goste i domaćine grijalo je tridesetak koncerata i dječjih predstava, podijeljeni su darovi za 1400 porečkih mališana, dnevno se besplatno klizalo i do 500-tinjak posjetitelja, vikendom se uz kuhano vino, fritulice i kobasice družilo i više tisuća posjetitelja, a na samo Badnje jutro podijeljeno je 1000 porcija bakalara. Među najpopularnijim je programima bilo besplatno klizanje, a oduševljenje je izazvao i glazbeni program. Naime, u Poreču su nastupili sjajni domaći glazbenici poput Vatre, Nene Belana i Fiumensa, Gustafa, Songkillersa i brojnih drugih. Uz klizalište, besplatne koncerte i događanja vikendom s besplatnim degustacijama slastica i vina, goste su dočekale i Žive jaslice iz sv. Lovreča te sjajan doček Nove godine uz koncert Parnog valjka. Gurmane su posebno razveselili prigodni jelovnici u restoranu Spinnaker. Tijekom Adventa u prosincu ostvareno je čak 19 posto više u dolascima, a najviše je gostiju stiglo iz Italije, Austrije, Slovenije i Njemačke. Čak se i broj domaćih gostiju povećao.


BOŽIĆ U LABINU
(21. – 23. 12. 2017.)
Božić u Labinu, reći će domaćini, bio je prava božićna bajka. Kratka, ali slatka. Tri dana zabave, glazbenih i drugih poslastica obilježili su blagdansko razdoblje u istarskom gradiću. Puno se pjevalo pa su na koncerte poznatih imena poput Alena Vitasovića i Željka Joksimovića pohrlili i obožavatelji iz drugih dijelova Istre. Nastupali su i Gradski orkestar Labin i drugi glazbenici, a najmlađi su bili oduševljeni dječjom predstavom Istra Inspirita „Djed Božićnjak u Istri“. Najpopularniji je program bila tradicionalna besplatna blagdanska marenda, inače dar labinskih ugostitelja i Udruženja obrtnika Labin, a posebnost labinskog Božića svakako su bile humanitarne aktivnosti Grada Labina i Udruge Mendula. Tako je u višednevnoj humanitarnoj akciji „Kap dobrote za Barbaru“ donacijama građana, prodajom kolača i humanitarnom lutrijom prikupljeno više od 23.800,00 kn.