Sredinom rujna Poreč je ugostio jedan od originalnijih događanja ove sezone, festival EU AMO KIZOMBA, međunarodni umjetničko-kulturni događaj, ujedno i prvi takve vrste u Hrvatskoj u organizaciji udruge Eu Amo Kizomba pod vodstvom Anje Osmanagić i Sare Kokot. Festival slavi afričku (angolsku) kulturu i ritmove uz radionice plesa i – naravno – partije.

Republika Angola, država u jugozapadnoj Africi i nekadašnja portugalska kolonija, danas je osiromašena dugotrajnim građanskim ratom, no duh te stare afričke zemlje i bogatstvo tradicije ne zamire te se preko ovog festivala drugu godinu zaredom predstavlja u velikom svjetlu. Energični ritmovi kizombe, angolskoga društvenog plesa, sembe i afrohousea i ove je godine privuklo nekoliko stotina sudionika, koji su tijekom trodnevnog festivala uživali u nastupima 20-ak europskih umjetnika, instruktora plesa i DJ-eva, kao što su Paulo & Lanna, Fabricio Do Zangado, Bonifacio Aurio, Marcio Junqueira, Dj Hugo Boss, DJ Pingusso, Dj Carlos King i dr.

Nama u Valamaru bila je čast što su ovi fantastični plesači za smještaj odabrali naše objekte hotel Valamar Diamant, Valamar Diamant Residence te hotel Valamar Crystal.

Kizomba je afrički ples te istovremeno i glazbeni stil. Naziv potječe iz angolskoga dijalekta kimbundu i znači zabava. Kizomba kao glazbeni stil pojavila se 80-tih godina miješanjem afričkih tradicionalnih ritmova s karipskim zoukom. Podloga je angolske kizombe kao plesa semba (tradicionalni ples). Kizomba je poznata i kao „afrički tango“ jer je kontakt između partnera vrlo blizak te se, baš poput argentinskoga tanga, sastoji od velikog broja pokreta i koraka.