Zbog klime, položaja, konfiguracije terena i odlične infrastrukture u koju se posljednjih godina dosta ulagalo, Istru i otoke Krk i Rab s pravom možemo nazvati središtem outdoor i aktivnog turizma, a tako ih i prepoznaju brojni sportski profesionalci i rekreativci diljem svijeta.

Već tradicionalno posezonu u Valamaru obilježava velik broj događanja na otvorenom tijekom rujna i listopada u svim našim destinacijama i za sve ukuse i uzraste. Bez obzira na to jeste li početnici rekreativci ili napredniji i iskusniji sportaši, zasigurno ćete pronaći nešto baš po svom ukusu: brdski biciklizam, trail trčanje, trčanje, hiking, penjanje, zip line i sajam sporta. Naravno, kao i prethodnih godina sve će biti popraćeno bogatim zabavnim programom s partijima, koncertima i autohtonom gastronomskom ponudom.

KRK

Sportski listopad na Krku započinje biciklijadom električnih bicikala Vozimo električne bicikle s Valamarom na Krku. Datum je 6. 10., a dionica Krk – Baška – Krk. Zabava je zajamčena! Otok je domaćin i jedinstvenom četvrtom po redu Baška Outdoor Festivalu s čak pet atraktivnih outdoor sportskih programa začinjenih odličnim partijima i najukusnijim krčkim delicijama od 12. do 14. listopada. Za bicikliste je Adria Bike organizirao Krk ‘n’ Roll brdskobiciklistički maraton. Utrka počinje 13. listopada u 10 sati kod hotela Corinthia i rekreativnog je karaktera. Riječ je o završnoj utrci iz niza Husqvarna Adria Bike Series i stoga nudi različite staze. Želite li „autoputom do pakla” (Highway to Hell) ili „dužim putem do vrha“ (It’s a Long Way To the Top), ostaje isključivo na vama da izaberete na licu mjesta. Sudeći po interesu prethodnih godina, i ove se očekuje više od 400 sudionika. Informacije i prijave na stranici www.adriabike.hr. Cjeloviti je dio festivala i Krk Island Trail. Zagrijavanje započinje 12. 10. uz blues band Blues & Bacon CO. Natjecateljski dio slijedi dan potom i održava se u trima kategorijama: challenger (22 km i 1000 m nadmorske visine), active (15 km i 700 mD+) i light (6 km i 250 mD+). Nakon proglašenja pobjednika slijedi opet malo opuštanja uz koncert i party na plaži i u noćnom klubu Porto. No ne zadugo jer nas već sljedećega dana čeka trail-tura kroz kanjon Vrženica (2,5 h i 8 km), jedna od najmasovnijih trail-utrka u Hrvatskoj na kojoj se očekuje više od tisuću sudionika. Ako preferirate blago planinarenje, pripremljen je nedjeljni Baška outdoor Festival Hike Tour u trajanju od pet sati i organizaciji Promotiv Travel Outdoora. Besplatni planinarski izlet kreće od centra Baške (hotel Forza) u 9 sati. Više informacija na stranici www.promotiv-turizam.hr. Ljubitelji penjanja doći će na svoje na penjalištu Portafuna u subotu jer ih ondje čeka program Otkrijte penjanje u organizaciji AK Put i sportsko penjanje prilagođeno početniku od 10 do 16 sati. Za sve koji žele znati više u hotelu Corinthia organizirana je projekcija „Alpinistička ekspedicija Aconcagua 2017./18.“ od 17.30 do 18 sati. I za kraj, svakoga dana od 10 do 16 sati doza adrenalina jer Zipline Edison posjetiteljima nudi zaokruženi program vožnje terenskim vozilom, hodanje u prirodi i spuštanje po sajlama duljim od dva kilometra. Termin je potrebno rezervirati na broj 098 626 061, a informacije su dostupne na www.zipline-edison-krk.com.

RABAC

Nakon intenzivnih ulaganja posljednjih godina Rabac pokazuje veliki potencijal da postane sportsko-turističko središte ovog dijela Istre, osobito nakon otvorenja Rabac Bike Centra, prvog takve vrste u Hrvatskoj, ali i činjenice da se upravo u Rapcu u rujnu održavaju dvije najpoznatije i najmasovnije pojedinačne utrke. Prva je svakako Valamar Terra Magica (16. 9.) koja već godinama na svoje atraktivne staze privlači profesionalne i rekreativne vozače MTB-a. Ta brdskobiciklistička utrka klase UCI C3, a ujedno i XCP / XCM Kup hrvatske klase A i UCI C3, nudi tri staze od 20, 50 i 80 km, na kojima se očekuje više od 300 sudionika. Kreće od Valamar Girandella Premium Resorta i već prima prijave na www.vtm.bike. Druga je trail running utrka Valamar Trail (29. 9.), uz 100 milja Istre najprestižnija utrka u Hrvatskoj. Očekuje se više od 600 natjecatelja iz više od 20 zemalja svijeta, što je dokaz jačine ovog događanja. Natjecateljima su na raspolaganju tri staze različite duljine i težine. „VALAMAR TRAIL RED“ (56,5 km | D+ 1.810 m | D- 1.810 m) iskušat će oni najizdržljiviji jer stazu obilježavaju uski prolasci, tračanje uz obalu, duboke šume, najviši vrhovi, najstrmiji usponi, „kameni pakao“, ali i najljepše panorame. „VALAMAR TRAIL BLUE“ (30,6 km | D+ 1.000 m | D- 1.000 m) čeka one koji se tek pripremaju za „VALAMAR TRAIL RED“ trčeći uz more, dok će trail-početnici dati sve od sebe na stazi „VALAMAR TRAIL GREEN“ (11,8 km | D+ 390 m | D- 390 m). U sklopu Valamar Traila održava se i Valamar Trail Running Camp (26. – 30. 9.) s nizom teorijskih i praktičnih tema: tehnika trail-trčanja, analiza vlastitog načina trčanja, treninzi s trenerima i ostalim trkačima, testiranje opreme i noviteta, vježbe snage i istezanja, osnove sportske prehrane, motivacija i fokus… Više o utrci i kampu na www.valamartrail.com.

RAB

Više od 600 sudionika od 22. do 23. 9. dolazi na trail running utrku Rab Island Trail. Prvi se dan kroz grad Rab i Lopar trči u trima kategorijama: Challenger Continental (24,9 km / 750 mD+), Active Adidas Terrex (15,5 km / 550 mD+) te Light Naturel (6 km / 150 m+). Sudionike očekuje i predavanje „Osvojiti Mt. Everest“ Darije Bostijančić, članice Hrvatske alpinističke ekspedicije koja se popela na vrh svijeta, a potom naravno i obilje zabave uz koncert i treking party u hotelu San Marino. Nedjelja nas vodi na treking-kamp „Goli otok“ uz instruktore i tri težinske skupine: light, middle i advanced. Prijave i više informacija na http://www.outdoor.hr/rab-island-trail.

POREČ

Sportska jesen u Poreču započinje najdugovječnijom istarskom brdskobiciklističkom etapnom utrkom MTB Parenzana Stage Race (21. – 23. 9.). Start i cilj svih triju etapa bit će u Valamar Tamaris Resortu, a procjenjuje se dolazak oko 400 sudionika. Listopad će zacijelo obilježiti prvi Sport Fest Poreč (dvorana Žatika, 12. – 14. 10.). Riječ je o manifestaciji kojoj je cilj objediniti strast prema sportu i zdrav način života pa spaja sportske profesionalce, klubove, udruge i saveze s entuzijastima, lokalnim i državnim institucijama. Sastoji se od sajma sporta (više od 150 izlagača iz svijeta sporta u Žatici, ulaz je slobodan), sportskog programa i turnira (malonogometni turniri, košarka 3 na 3, turnir u bridžu i slično) i konferencije 13. 10. Konferencija će okupiti 20 poznatih i priznatih predavača iz svijeta sporta i pokriti teme kao što su sportski turizam, sport i poduzetništvo, život nakon sportske karijere ili popularizacija žena u sportu. Prijavite se na www.sportfestporec.com. Oni aktivniji neće propustiti ni cestovnu utrku Run Fest 13. 10. Riječ je o utrkama na 5 i 10 km sa startom u 11 sati i ciljem ispred dvorane Žatika. Trči se na asfaltnoj stazi (s izuzetkom od 50 m makadama u startno-ciljnoj zoni), a ukupna a visinska razlika duž staze iznosi 107 m. Za zaposlenike Valamara organizator Run Croatia pripremio je popust pa ćete umjesto 70 kn startninu platiti 50 kn. Još se stignete prijaviti na www.stotinka.hr.

Bez obzira na to gdje se nalazite, ove vas jeseni čeka mnoštvo sportskih događanja i prilika da učinite nešto dobro za sebe – riješite se stresa i pritom se dobro zabavite!