Kako naši najstariji i najiskusniji animatori kažu: “Animator je Superman s poboljšanim psihofizičkim sposobnostima.” Tako zaista i je. Ako niste spremni na kontakt s ljudima 24 sata dnevno, biti uvijek nasmijani, uvijek “fit” i uvijek na vrijeme, onda to nije posao za vas. Dobar animator je osoba koja voli i razumije turizam, vesela, komunikativna, otvorena, organizirana, sa plesnim, sportskim, umjetničkim, govornim ili pedagoškim vještinama.

VIV / Kako se postaje animator?

Prvi korak je audicija. Animacija je sezonski posao od nekoliko mjeseci i zaposleni su najčešće studenti kojima je to odličan spoj rada i zabave, te je mnogima upravo animacija prvi posao. U tu svrhu, početkom svake godine provodi se audicija u svim većim gradovima Hrvatske.

Drugi korak je seminar. Na seminaru kandidati usvajaju znanja za samostalno obavljanje posla animatora tijekom sezone. Mnogi animatori su upravo na seminaru sklopili prijateljstva koja traju i dugo godina nakon animacije, a nisu rijetkost ni zaljubljivanja koja prerastaju u veze, pa čak i više od toga. Na seminaru voditelji animacije i njihovi pripravnici novim kandidatima prenose svoja dugogodišnja znanja iz područja animacije. Ove sezone su s nama bili voditelji Anita, Ksenija, Sara, Ema, Jenny, Danka, Dalia, Valentina i Marina u Poreču, Saša i Milda u Rapcu, Valentina na Krku te David u Dubrovniku. Moramo istaknuti i pripravnike koji su se zajedno sa svojim voditeljima spremali za samostalno vođenje tima, a to su ove sezone bili Adis, Ivana, Mateja i Hrvoje u Poreču, Ivona i Filip u Rapcu, Monika na Krku te Maja u Dubrovniku. Ne smijemo zaboraviti i naše koordinatore zabave, Marijana i Branka, koji je početkom ljeta nakon mnogo godina rada u Valamaru otišao u zasluženu mirovinu, i kao šećer na kraju, voditeljicu animacije Jadranku.

Valamar animacijski tim sastavljen je od sljedećih timova:

  • Poreč – Timovi Solaris, Kamp Lanterna, Tamaris, Pinia, Borik, Isabella, Brulo i Istra/Orsera
  • Rabac – Timovi Rabac Sjever i Rabac Jug
  • Krk – Tim Krk
  • Dubrovnik – Tim Valamar Club Dubrovnik

Unutar Valamar animacijskog tima postoje i kategorije animatora: Dječji animator – zadužen za organizaciju i izvođenje programa za djecu između 4-12 godina u Maro Club-u; Teen’s animator – voditelj Teens Club-a za tinejdžere od 13-18 godina; Allround animator – organizator dnevnih i sportskih aktivnosti za odrasle, voditelj Animation office-a te moderator večernjih zabavnih programa; Sport animator – provodi aktivan odmor; Sound&Light animator – daje podršku animatorima u izvedbi aktivnosti; Atelier animator – uči goste izrađivati nakit, suvenire, slike…

Voditelji timova dijele se na: Animation Team Manager – ‘big boss’, voditelj tima; Animation Team Manager Trainee – ‘little boss’, zadužen za sve kao i Animation Team Manager, pošto s njime uči kako samostalno voditi tim; Dance Captain – plesač, voditelj plesnog tima za izvedbu večernjih plesnih programa.

Dakle, animacija je savršen posao za onog tko želi iskustvo u svim aspektima organizacije, vođenja, komunikacije s ljudima, ubijanja svakog straha i srama, a dolazi upakirano sa učenjem stranih jezika, upoznavanjem ljudi te stvaranjem snažne radne navike. Sve što trebate je biti na raspolaganju ljudima i zabavljati ih, dok pritom zabavljate i sebe i uživate u onom što radite. To ne mora biti isključivo sezonski posao, jer jednom kad postanete animator, animacija vam se vrlo brzo i neprimjetno uvuče pod kožu.