I ove su godine romantični i pomalo mistični Jurandvor te živa bašćanska Stara Riva četiri dana bili domaćinima najprestižnijeg festivala gitare u Hrvatskoj (ali i šire). Tisuću je posjetitelja od 17. do 20. kolovoza uživalo u glazbenim bravurama svjetskih majstora gitare, urbanoj glazbi i plesu, a mnogi su se i okušali u „igri žicama“ na radionicama domaćih i inozemnih glazbenika.

Prvu je večer otvorio Srđan Bulat, nagrađivani klasični gitarist iz Splita, koji je osvojio brojne nagrade na gotovo svim najprestižnijim međunarodnim natjecanjima za klasične gitariste! Nakon njega svoju nam je novu knjigu „Atlantis“ kratkim nastupom predstavio i jedan od osnivača BIG Festa, Damir Halilić Hal. Večer je završena nastupom legende gitarističkog svijeta, američkoga gitarista i skladatelja Woodyja Manna.

Drugu smo se večer festivala okupili na Staroj rivi, uz tradicionalno moderniji repertoar u izvedbi grupa The Elsewhere i The Stratitis Quartet, a bašćanska je publika provela jedinstvenu jazz-večer s mješavinom world musica, countryja i rocka. Nastupi Zoran Majstorović Tria i Pandur & Savčić Flamenco Projecta vratili su nas u kompleks sv. Lucije, u kojemu smo uživali u notama inspiriranim glazbom iz različitih dijelova svijeta i nastupu slovenske koreografkinje i plesačice Ane Pandur, koja spaja flamenco s modernim plesom, kazalištem i glazbom.

Ovogodišnji BIG Fest zatvorili su Ratko Zjača i njegov ZZ Quartet. Sastavljen od glazbenika različitih žanrovskih usmjerenja (od jazza preko suvremene ozbiljne glazbe i world music izričaja do slobodne improvizacije), kvartet je osigurao savršen završetak još jednog izdanja festivala.

Inače je festival prije dvije godine nagrađen nagradom „Simply the best“, prestižnim priznanjem koje zajednički dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija (UHPA) i specijalizirani turistički časopis „Way to Croatia“, a upravo je BIG Festival proglašen najboljim u kategoriji manifestacija odnosno tematskih višednevnih festivala i događanja.