Kao prvi hrvatski grad koji je ponio tu titulu, Rijeka će 2020. godine biti Europska prijestolnica kulture. Projekt koji obuhvaća cijelu Primorsko-goransku županiju širi se i nacionalno, čime se unapređuje suradnja kulturnih institucija u Hrvatskoj, ali i međunarodno. Na toj se šarenoj karti različitosti nalazi i Baška preko programskog pravca Lungomare.

Pravac Lungomare postavit će trajne umjetničke radove na deset mjesta na području Kvarnera: Baška, Brseč, Lovranska Draga, Volosko, riječka plaža Grčevo, riječka Ribarnica, Kostrena, Crikvenica, Lopar i Mali Lošinj. Svi umjetnički radovi odražavaju određene specifičnosti i posebnosti mjesta u kojem se postavljaju, a do kojih se došlo opsežnim prikupljanjem informacija o svakom pojedinom mjestu. Tako izvučene lokalne specifičnosti ponuđene su kao teme umjetnicima svjetskoga glasa, koji će na odabranim lokacijama izraditi umjetnička djela, a sve pod vodstvom kustosa Michaela Kolečeka. U konačnici će nastati „kulturno-turistički put Kvarnerom“ s vjerodostojnim pričama svakoga pojedinog mjesta, pričama koje je ispričalo samo stanovništvo. Osim podrške lokalne zajednice, veliku potporu realizaciji projekta pružaju i partneri Općina Baška te Turistička zajednica općine Baška. Tema umjetničke instalacije koja će biti postavljena u Baški jesu jedinstvene strukture bašćanskih cvjetnih mrgara, a njihovom će se interpretacijom baviti međunarodno priznati umjetnički duo kojeg čine arhitekt i umjetnica. Inače mrgari, uistinu jedinstveni suhozidni ovčarski torovi u obliku cvijeta, postoje na još samo dvije lokacije u svijetu: u Walesu i na Islandu.

Autorske bure

U sklopu programskog pravca Lungomare Rijeke 2020Europske prijestolnice kulture prošle je godine održan književni program Autorske bure. Vodeći se sloganom „luka različitosti“, 16 regionalnih spisateljica i pisaca mjesec je dana provelo na jednoj od kvarnerskih destinacija, koja im je poslužila kao inspiracija za kratak prozni tekst. Tako je u Baški boravio hrvatski pisac Edo Popović, koji je inspiriran Baškom napisao priču April u Bašćanskoj dolini. Ta će priča, uz ostalih 15, biti predstavljena u sklopu zbornika kratkih priča Autorske bure koji izlazi ovoga proljeća.