Od 6. do 10. rujna  u Poreču je održan 13. kongres biatlona u organizaciji IBU-a (International Biathlon Union, Salzburg). Kongres se održava svake dvije godine u jednoj od 53 države članice federacije pa je Hrvatska odnosno Valamar dobio domaćinstvo u rujnu 2016. godine nakon prezentacije u Chișinăuu u Moldaviji.

Ukupno 300 sudionika iz svih svjetskih država članica prisustvovale su kongresu pa je to ujedno i kongres koji je u našim objektima na sjeveru okupio sudionike iz rekordnog broja zemalja Europe i svijeta. Tom je prigodom odabran novi predsjednik Olle Dahlin iz Švedske koji će na čelu IBU-a biti naredne četiri godine.

Danas smo pokazali da smo vjerni našem obećanju da ćemo IBU i biatlon uvesti u stanje transparentnosti, dobrog upravljanja te da ćemo još više vremena posvetiti stručnosti u borbi protiv kršenja antidopinških pravila“, rekao je Olle Dahlin u svom prvom obraćanju delegatima.

Izabrane su i mjesta i države domaćini svjetskih prvenstava (slovenska Pokljuka bit će domaćin 2021. godine, a Oberhof u Njemačkoj 2023. godine), a posljednjega radnog dana odabrana je i iduća destinacija 14. kongresa IBU-a koji će se 2020. godine održati u Pragu.

Kongres je službeno završio gala večerom na kojoj je proslavljeno 25 godina postojanja IBU-a.