Poreč je, slažu se svi, pokazao da biciklistima može pružiti sve potrebno za kvalitetne biciklističke pripreme i utrke. Naš je hotel Valamar Diamant ugostio desetak biciklističkih ekipa, a biciklisti su uz pripreme „odradili“ i tradicionalne utrke koje se održavaju u ožujku više od 10 godina.

Trofej Poreča utrka je zabilježena na kalendaru Svjetske biciklističke organizacije. Vozila se na stazi dugoj 154 kilometra, pri čemu je 3. ožujka start i cilj bio u Poreču. Natjecateljske ekipe (s ukupno 175 biciklista) stigle su iz 30 država, uglavnom europskih, ali i iz ostalih dijelova svijeta poput Izraela i Japana. Za promociju Poreča kao biciklističke destinacije posebno je značajan bio dolazak ekipe iz SAD-a. Pobjedom Latvijca Emilsa Liepensa (One Pro Cycling) završilo je dvanaesto izdanje tradicionalne biciklističke utrke Trofej Poreč koja je vožena cestama Poreštine.

Od 8. do 11. ožujka vozila se 15. Međunarodna etapna utrka „Istarsko proljeće“, koja je uvrštena u kalendar Svjetske biciklističke organizacije i boduje se za Svjetski kup. „Istarsko Proljeće“ utrka je s tradicijom koja datira iz 1961. godine. U početku je to bila tek mala utrka za lokalne klubove, a 2000. godine povećan je rang utrke pa su se i profesionalci pridružili. Utrka je dio UCI Europe Tour od 2005. godine i ima kategoriju UCI 2.2. Nekada je utrka bila poznata kao „Jadranska magistrala“ (Adriatic Highway), a od 2006. godine mijenja ime u „Istarsko Proljeće“ (Istrian Spring Trophy).

Ovogodišnja je krenula s već tradicionalnim prologom u Umagu, da bi potom u tri etape utrka povezala Poreč, Pazin, Labin, Motovun, Vrsar i Umag prolazeći velikim dijelom istarskog poluotoka, čime se na najljepši način promoviraju ljepote našeg kraja. Nastupile su sjajne momčadi iz Austrije, Švicarske, Češke, Mađarske, Rusije, Poljske, Australije, Kanade, Nigerije i brojnih drugih država.

U organizaciji BK Meridiana Kamena iz Pazina biciklisti su tijekom četiri dana u prologu i trima etapama prošli nešto manje od 500 kilometara. Najuspješniji je biciklist Norvežanin Krister Hagen (Team Coop), koji je ukupni pobjednik 15. izdanja utrke.

 

Slovenski biciklisti u porečkom kampu

Naši dragi prijatelji iz ljubljanskog Kolesarskog društva Rog u Poreču su organizirali „Road Cycling Training Camp“ na kojemu su sudjelovala 73 rekreativca, od kojih je barem polovina bila ženskoga roda. Tijekom tri dana kampa naši su se biciklisti podijelili u dvije grupe te uživali u savršenoj konfiguraciji istarskog tla i rutama od 52 do 160 kilometara po predivnim porečkim pejzažima. Nakon uživanja u prirodi, uslijedilo je opuštanje u hotelu Valamar Diamant, koji posebno voli sportaše.

Hrvatska brdskobiciklistička reprezentacija na pripremama u Rapcu

MTB reprezentacija Hrvatske u Rapcu je sredinom ožujka odradila četverodnevne pripreme. Mladi su biciklisti odradili treninge na terenu sa zahtjevnim usponima i spustovima, odslušali predavanje o dopingu te sudjelovali na radionici na temu Ciljevi i motivacije u treningu i natjecanju.

Na pripremama su sudjelovali mladi natjecatelji i natjecateljice iz kategorija juniori i U-23 Karmen Škiljić, Larisa Bošnjak, Anthony Bilić, Matija Meštrić, Josip Meštrić, Stjepan Hunjak i Mirko Budimlić. Reprezentacija je 2016. godine sudjelovala na Europskom prvenstvu u Francuskoj te na MTB Europskom prvenstvu u Grazu, a natjecatelji su postigli odlične rezultate. Tijekom priprema reprezentativci su bili smješteni u hotelu Valamar Sanfior.

Cikloturizam je sastavni dio destinacijske strategije Valamara u čijem se portfelju nalazi i devet specijaliziranih biciklističkih hotela koji nude najviše standarde usluga biciklističkim gostima. Također je tu i Bike Center Rabac, jedini takve vrste na obali, kao dio ponude Valamar Girandella Resorta koji predstavlja vrhunsko biciklističko odredište namijenjeno profesionalnim i rekreativnim biciklistima te obiteljima koje žele aktivni odmor.

MTB seminar za licencirane biciklističke vodiče

U organizaciji turističke agencije Islandhooping i Deutsche Initiative Mountain Bike u Rapcu je sredinom ožujka organiziran seminar za licencirane biciklističke vodiče. Seminar je pokrivao teme poput sigurnosti, pravne odgovornosti, sklada s prirodom te je uključivao i testiranje staza u Rapcu.

Od ukupno 16 polaznika njih su petorica stigla iz Grčke, po jedan iz Turske i Njemačke, dok su ostali polaznici bili domaći. Svi su zaposleni kao MTB vodiči na bike and boat turama koje organizira Islandhooping u Hrvatskoj, Grčkoj i Turskoj te licencirani vodiči na MTB turama koje organizira Cyclecroatia. Licencirani MTB vodiči također su dostupni i u Bike Centru Rabac.