U plavim bojama Valamara i na svom biciklu, Mario Zubčić odvozit će rutu života kojom će povezati najjužniju, najzapadniju, najsjeverniju i najistočniju točku zemlje, prolazeći pri tom kroz više od 100 jedinica lokalne samouprave, sve županije i četiri nacionalna parka Hrvatske.

Projekt „Hrvatska – biciklistički raj s Marijem Zubčićem“, bivši je MTB reprezentativac 9. svibnja započeo na rtu Oštra, a put će ga preko Dalmacije odvesti na zapad do rta Lako kod Bašanije, zatim do Žabnika u Svetom Martinu na Muri, a putovanje života trebao bi završiti 17. svibnja u Rađevcu kod Iloka. U osam dana, Zubčić će na svom biciklu prijeći 2020 kilometara.

Kao turistička kompanija kojoj je cikloturizam jedan od strateških proizvoda, Valamar je rado podržao Zubčića u njegovom pothvatu te omogućio njemu i sedmeročlanom timu noćenje u Valamarovim objektima u svim destinacijama kroz koje prođe. Tako će Valamar Zubčića ugostiti u Dubrovniku, Makarskoj, Rapcu i Poreču. Od naše je kompanije dobio i „Valamar Loves Bike“ dres te bidone u kojima će odvoziti nekoliko etapa. Mario Zubčić je aktivni rekreativni biciklist, a 2006. i 2007. je bio i član Brdsko-biciklističke reprezentacije Hrvatske, sudionik europskih prvenstava u Italiji i svjetskoga prvenstva u brdskom biciklizmu u Škotskoj. Državni je prvak u maratonu i višestruki viceprvak u kupu Hrvatske. Mario je također jedini hrvatski biciklist koji je uspio odvoziti dionicu Crikvenica – Vukovar (515 km) za 22:30 sati.

Razlog zašto se upustio u još jednu avanturu leži u nadi da će pomoći u promociji Hrvatske kao cikloturističke destinacije koja je privlačna sve većem broju turista zainteresiranih za specifični oblik turizma, „soft adventure“. Istovremeno se promovira zaštita okoliša i „čist“ način prijevoza te zdrav, aktivan način života i sigurnost u prometu, kao i vrijednosti Europske unije. Broj kilometara koje će Mario preći simbolično predstavljaju godinu u kojoj je Rijeka proglašena prijestolnicom kulture te godinu hrvatskog predsjedavanja Europskom unijom. Ni datum starta nije slučajno odabran – 9. svibnja obilježava se, naime, Dan Europe. Biciklirajući preko doslovno cijele Hrvatske, Mario će ovim pothvatom u svijet odaslati slike prirodnih ljepota i jedinstvenosti Hrvatske iz biciklističke perspektive te nas predstaviti kao poželjnu i zanimljivu cikloturističku destinaciju.


Helter Skelter – v
iše od 400 sudionika na Adria Bike Series MTB utrci

U Rapcu je 27. travnja prvi puta održana Adria Bike Series MTB utrka naziva Helter Skelter, jedna od četiri utrke Husquarna Adria Bike Seriesa. Više od 400 sudionika iz 10 zemalja svijeta vozili su u tri etape na tri staze različitih zahtjevnost: Epic (dužine 66 km i 1750 m ukupnog uspona), Classic (46 km i otprilike 1500 m ukupnog uspona) te Easy koja se sa svojih 26 km i oko 700 m ukupnog uspona pokazala kao  “tvrd orah” biciklističkim rekreativcima koji nisu navikli na slične staze. Sudeći po komentarima sudionika, naime, nije baš opravdala svoje ime.

Svaka staza nudila je nevjerojatan broj singlica, poljskih puteva, atraktivnih pogleda, sve vrste podloga – od rasutog kamenja, zemlje, vode, blata i malo asfalta i makadama. Teren se  na ovom području strmo spušta u Jadransko more, a staze dižu pa spuštaju bicikliste u suludoj dinamici, okreću i izokreću sve dok posve ne izgube osjećaj za orijentaciju (zato se utrka i zove Helter Skelter). Dodatnu adrenalinsku injekciju dalo je i vrijeme – nakon sunčanog dana startalo se uz lagani pljusak, taman dovoljan da malo namoči terene i utrku učini još atraktivnijom (i blatnjavom). Stoga niti ne čudi što su sudionici nakon utrke bili iscrpljeni, ali i oduševljeni. Teren su opisali kao za zanimljiv, zahtjevan, izazovan, ali voziv i brutalno atraktivan. A to je definitivno znak da je ovaj prvi Helter Skelter bio pun pogodak!

Za one koji se nisu osjećali spremnim za rabački izazovan teren organizatori su prvi puta u sklopu Adria Bike Seriesa organizirali se E-Bike MTB Marathon. Nakon utrke i proglašenja sudionici su imali prilike družiti i uživati u Expo zoni eventa do kasnih popodnevnih sati. Start i cilj, Expo zona i cijeli program događanja održao se na području Rabačkog svjetionika ispod hotela Valamar Sanfior Hotel & Casa. Sama Expo zona je bila smještena među borovima u hladu ispod Sanfior Hotela te je nalikovala malenome Race Villageu s brojnim atraktivnim izlagačima poput Gianta, Rog-Jome te uvijek atraktivnih Chronometruma i Husqvarne.


Mitas 4islands – o
držana još jedna jedinstvena utrka u svijetu MTB-a

Od 9. do 13 travnja Krk, Rab, Cres i Lošinj ugostili su novo izdanje utrke Mitas 4Islands koja predstavlja dio TOP 5 MTB etapnih utrka u svijetu te UCI događaj kategorije S1, a ove će godine donijeti i bodove za nastup na Olimpijskim igrama.

Utrka se sastoji od četiri etape, a svaka se etapa vozi na jednom otoku (četiri otoka u četiri dana). Vozeći se po Krku, Rabu, Cresu i Lošinju natjecatelji prijeđu 262 kilometra i ostvare 5720 metara visinskog uspona. Budući da uz profesionalne sportaše utrku redovno voze i rekreativci, svojevrsnim herojima se smatraju svi koji je uspiju završiti. Specifičnost ove utrke je da se sudjelovati može samo u timovima po dvije osobe koje tijekom cijele utrke moraju voziti zajedno i ne odvajati se niti u jednom trenutku.

Ovogodišnje je izdanje okupilo oko 550  natjecatelja iz tridesetak zemalja, a najviše prijava, čak stotinu, stiglo je iz Belgije. Kiša koja je cijelim putem pratila bicikliste dodala je dodatnu draž ovoj brdsko-biciklističkoj utrci, a biciklisti su na dosta teškom terenu, i boreći se s blatom, morali savladati velik broj kilometara i visinskog uspona četiri dana zaredom. Pa ipak, komentari su bili isključivo pozitivni – od same organizacije do raznolikog terena i ljepote  naših otoka.

Peto izdanje utrke natjecateljima je donijelo još nekoliko ugodnih iznenađenja. Među njima su prolog tijekom kojega su se borili za što bolje mjesto na startu prve etape, vožnja kroz grad Krk te završna svečanost utrke u središtu Malog Lošinja. Na otoku Krku se održala „kraljevska etapa“ odnosno staza s najviše kilometara i visinske, a zanimljiv je također bio start na otoku Rabu – direktno s trajekta.

S obzirom na zahtjevnost utrke, i ove su se godine organizatori pobrinuli da natjecateljima ništa ne nedostaje te da budu sigurni tijekom vožnji po otocima. Tako je u svim fazama i na ciljnoj liniji bila dostupna stručna medicinska usluga, stručna služba spašavanja,  servisna područja i područja za pranje bicikala u svim fazama te obrok nakon svake faze.


Bike park Rabac – r
aj za bicikliste na 200 kilometara staza koje destinacija Rabac nudi

Od ove godine Bike Park Rabac  nudi nove specijalizirane single trail i flow trail biciklističke staze čime se broj specijaliziranih staza s pješčanom i prirodnom podlogom povećao na 18. Dodamo li tome dva pripadajuća biciklistička kružna poligona za odrasle i za djecu, možemo sa sigurnošću ustvrditi kako Rabac definitivno drži visoko mjesto među vrhunskim biciklističkim središtima.

Izgradnja novih staza realizirana je u suradnji s Alliance ASE, slovenskim partnerom s kojim su ostvareni prijašnji projekti i izgrađene sve staze te kružni poligoni. Za sada je dovršena ručno rađena staza Espresso dužine 1,5 kilometara s koje pogledi sežu na cijeli Kvarnerski zaljev i otoke Cres i Lošinj, a biciklisti će uživati i u vidicima koji se otkrivaju prilikom spuštanja prema Rapcu. U tijeku je izgradnja još jedne Familv staze od 2,8 kilometra koja će se spojiti na postojeće obiteljske staze pa će Bike Park Rabac dobiti Familv stazu ukupne dužine šest kilometara! Radi se o strojno rađenoj obiteljskoj stazi širine dva metra koja će biti prilagođena svim tipovima biciklista, a pogotovo obiteljima s djecom.  Po završetku ove staze  Bike Park Rabac će sadržavati 18 specijaliziranih single trail i flow trail staza s pješčanom i prirodnom podlogom ukupne duljine 25 kilometara. Uz staze različite zahtjevnosti za početnike i naprednije brdske bicikliste tu su i obiteljska višenamjenska staza u Valamar Collection Girandella Resortu te MARO Kids poligon za najmanje bicikliste.

Inače, cijela destinacija Rabac nudi više od 200 km biciklističkih stazašto zajedno s Bike Parkom Rabac i uz potporu Bike Centra  Rabac iz godine u godinu postaje sve važnije biciklističko središte na ovim prostorima.