Naši su se zaposlenici u studenom uputili u upoznavanje znamenitosti i običaja izvan Lijepe naše.  Kolege iz rabačkih hotela Miramar i Allegro Sunny posjetili su Graz, drugi po veličini austrijski grad i glavni grad savezne države Štajerske. 

Povijesno središte Graza uvršteno je na UNESCO-ovu listu svjetske baštine, a grad je bio i kulturna prijestolnica Europe 2003. godine. Naši kolege tamo su si ispunili san vjerojatno svakog djeteta: posjetili su tvornicu čokolade Zotter.  

Tvornicu je pokrenuo Josef Zotter sa svojom obitelji 2007. godine i jedina je u Europi koja proizvodi čokoladu od zrna kakaovca do gotovog proizvoda. Cijeli se proces odvija u tvornici i orijentirani su isključivo na ekološku proizvodnju svih sirovina. 

Nakon uvodnog filma svatko je sa svojom keramičkom žlicom krenuo u čokoladnu avanturu. Sve su probali, od tekuće čokolade iz fontane s raznim okusima i različitim postocima kakaa do čokolade u krutom stanju. Lijepo i slatko čokoladno druženje. 

Dok su se oni sladili, kolege iz Brioni Sunny Campinga uputili su se u Porto. Drugi po veličini grad u Portugalu, najpoznatiji po proizvodnji istoimenog slatkog vina, ima dugu i bogatu povijest trgovanja s cijelim svijetom, a najviše s Kinom i Južnom Amerikom. Dan nakon dolaska krenuli su u istraživanje okolice te su prvo posjetili Coimbru, najstarije sveučilišno središte Portugala, zatim Tomar, staro sjedište templara, a onda i Fatimu, jedno od najpoznatijih katoličkih svetišta.

Prije noćenja u Obidosu obišli su Batalhu – mjesto na kojem se održala odlučujuća bitka za osamostaljenje Portugala. Sljedećeg dana na rasporedu je bio posjet Sintri i nacionalnom parku Pena, ljetnikovcu carskih i kraljevskih obitelji Europe prošlog stoljeća. Slijedio je obavezan odlazak na Cabo da Roca, najzapadniju kopnenu točku Europe na liticama Atlantskog oceana, gdje piše: “Ovdje završava kopno i počinje more”. Preko Cascaisa, put je vodio dalje do Lisabona te nakon ugodnog dana provedenog na najljepšim lokacijama portugalskog glavnog grada opet u Porto. 

Nakon povratka s izleta podijeljene su uspomene s timom koji nije mogao otići na ovaj izuzetan izlet, uz želje da se zajednička putovanja i upoznavanje običaja i kulture drugih naroda nastave. 

Svakako preporučujemo posjetiti ovu zemlju ljubaznih domaćina, dobrog vina i delicija.