Prema ocjeni francuskih kampista hrvatski kampovi Lanterna iz Poreča, Poljana iz Malog Lošinja, Šimuni s Paga i Zaton iz Nina među dvadeset su najboljih kampova u Europi. Pritom je veoma važno istaknuti kako Francuzi najradije kampiraju u domovini, što ovom priznanju daje dodatnu „težinu“.

Le monde du Plein Air, najpoznatiji francuski magazin za kamping, odabrao je 20 najboljih kampova u Europi te ih predstavio u posebnom prilogu Najbolji europski kampovi, a mi smo iznimno ponosni što se na popisu najboljih nalazi i naš Camping Resort Lanterna. Nagrade magazina Le monde du Plain Air dodijeljene su u prostorijama Županijske komore HGK-a u Rijeci, a dodijelio ih je poznati hrvatski turistički djelatnik Jerko Sladoljev, član upravnog odbora EFCO-a (Europske federacije kamping organizacija).

Dodjela nagrada popraćena je videoizjavom istaknutoga francuskog kamping novinara Jacquesa Gouta koji je osobno posjetio i ocijenio sve europske kampove, a najbolje je pronašao u Španjolskoj, Portugalu, Austriji, Njemačkoj, Švedskoj, Nizozemskoj, Italiji i – naravno – Hrvatskoj.

(Na)turizam u Hrvatskoj

Nakon svečanosti uručenja nagrada predstavljena je i knjiga Jerka Sladoljeva Rablegenda o utemeljiteljima kampinga naturizma i kampiranja 1936. – 2016. U knjizi autor govori o Hrvatskoj kao prvoj europskoj državi koja je otvorila naturistička središta kao gospodarske subjekte u društvenom, a potom i u privatnom vlasništvu te se osvrće na pojedince koji su odigrali veliku ulogu pri stvaranju i promicanju kamping turizma.

Početak kampiranja u Hrvatskoj veže se uz Rab i 1934. godinu kada je dr. Richard Erhmann, prvi predstavnik naturističke federacije iz Austrije, otvorio kamp za 34 svoja studenta u Loparu, o čemu postoje pisani dokumenti. Inače je gospodin Erhmann čak 700 puta došao u Hrvatsku, dovodio goste, konzultirao uprave kampova kako ih treba opremati te je uvelike zaslužan za ovaj vid turizma. Presedan u cijelom svijetu predstavlja i prvi komercijalni europski naturistički kamp u Koversadi kod Vrsara, koji je 1950-ih godina prošloga stoljeća otvorio Rudolf Halbig, inače instruktor plivanja i vlasnik putničke agencije Miramare iz Münchena. I u narednim je godinama Hrvatska prednjačila u Europi pa je tako vrijedno spomenuti i prvu naturističku izložbu u Naturist Campingu Solaris u Poreču 1973. te prvu milenijsku fotografiju s naturistima 2013. u Umagu.

JESTE LI ZNALI?

Prema nekim pričama 200 godina prije Halbiga čari nudističkog kupanja u uvali Koversada otkrio je čuveni pustolov Giacomo Casanova. Kao službeni početak nudizma na Rabu često se spominje kolovoz 1936. Tadašnji je engleski kralj Edward VIII. posjetio Rab, a lokalne su vlasti njemu i supruzi dopustile da se goli kupaju u uvali Kandarola. I dan danas ta uvala naziva se i Engleskom plažom.