Češka se može pohvaliti jednim od najpopularnijih glavnih gradova u Europi i s 13 regija koje obiluju mnogobrojnim šarmantnim gradovima bogate povijesti i prirode. Što se turizma tiče, fokusirani su na balneologiju, kulturni i aktivni turizam.

Prva je asocijacija na Češku najčešće dobro pivo i impresivna stoljetna arhitektura bogata dvorcima i raskošnim građevinama. Prag, najpopularniji i najposjećeniji češki grad, grad je zlata, stotina tornjeva i mjesto koje očarava bez obzira na godišnje doba. No Češka se, osim glavnoga grada, može pohvaliti s 13 regija koje obiluju mnogobrojnim šarmantnim gradovima bogate povijesti i prirode. Tako je, primjerice, pobjednik natjecanja za destinaciju 2017. po izboru javnosti bio tzv. Grad stijena na granici s Poljskom.

Riječ je o visokim stijenama ispresijecanim rijekom među kojima su snimane zimske scene filma Lav, vještica i ormar iz serijala Kronike iz Narnije britanskoga spisatelja C. S. Lewisa. Grad stijena samo je jedna od čeških ljepota, od kojih je i 12 pod UNESCO-vom zaštitom. Upravo se zbog iznimne raznolikosti u različitim dijelovima zemlje i bogate povijesti Češka brendira pod sloganom „Češka – zemlja priča”. Češki ured za turizam još nije objavio rezultate za 2018. godinu, no bili su zadovoljni onima iz 2017. kada su ostvarili 26,3 milijuna noćenja i 10,2 milijuna dolazaka inozemnih turista, što je za 9,2 posto više dolazaka nego prethodne godine.

Inozemni gosti obično u prosjeku ostaju nešto više od tri i pol dana, a 51 posto ih se u Češku vrati više puta. Većina njih, čak 64 posto, ide u Prag, a tri četvrtine čine Europljani. Godinu su Česi zatvorili sa 162 milijarde kruna (godinu prije 154,2 milijarda kruna), odnosno oko 45,3 milijarda kuna. U kampanji su tijekom godine plasirali 6261 medijsku objavu koje su dosegnule 8,67 milijarda ljudi. Ured za turizam češki je brend promovirao na domaćem i stranom tržištu na više razina aktivnosti. Sudjelovali su na turističkim sajmovima, objavljivali različite publikacije, brošure i karte za turiste na nekoliko jezika, zakupljivali medije, organizirali posjete novinara, turoperatera i filmskih ekipa. Iznimno je koristan alat za sve inozemne goste i njihov portal czechtourism.com na kojemu je moguće doznati gotovo sve što jednog putnika može zanimati.

Za svoje su sugrađane pripremili portal Kudy z nudy (Bijeg od dosade) s prijedlozima i savjetima za odmor u vlastitoj zemlji. Diljem svijeta Češka ima 24 turistička ureda ili agencije koje ih zastupaju, promovirajući balneologiju (znanost koja proučava metode liječenja s pomoću prirodnih mineralnih voda i muljeva), kulturni i aktivni turizam. Najčešće Češku posjećuju njihovi susjedi, ali i Hrvati. Ljubav je obostrana pa je Hrvatska Česima već godinama među omiljenim destinacijama, pogotovo ljeti pa Jadransko more čak od milja zovu i „češkim morem“. U Hrvatskoj su tijekom 2017. zabilježena 102 milijuna noćenja, od čega su Česi ostvarili 5,4 milijuna. Prema posljednjim informacijama HTZ-a 30 posto Čeha na godišnjem odmoru potroši 15.000 kruna, a 37 posto manje od 10.000 kruna. U Hrvatskoj im je najdraža očuvana priroda, brza i laka dostupnost svim prijevoznim sredstvima, gostoljubivost domaćina, bogata kulturna baština, bliskost jezika uz lakoću komunikacije, raznovrsna ponuda (sportskih sadržaja) i odlična gastronomija. Zamjeraju nam što se još uvijek češki turisti percipiraju kao gosti drugoga reda pa je poslovna politika prema češkim organizatorima putovanja drugačija od one prema njemačkim i ostalim organizatorima sa zapada. Na žalost, što se Hrvatska više profilira u kvalitetnu turističku destinaciju, sve si manje čeških obitelji može priuštiti boravak u hotelima s više zvjezdica i objedovanje u restoranima.

 • Jedan je od vidova turizma na koji su se Česi usredotočili zdravstveni turizam, zahvaljujući tamošnjim gradovima s toplicama (Karlovy Vary, Mariańské Láznĕ, Františkovy Láznĕ i Jáchymov).

 • Prema indeksu blagostanja Češka je 27. najprosperitetnija zemlja na svijetu. Hrvatska je 41.

 • Prema globalnom indeksu mira stopa kriminala u Češkoj je iznimno niska pa je ona sedma najsigurnija zemlja na svijetu. Hrvatska se nalazi na 27. mjestu.

 • I u 2019. Češka se planira nastaviti brendirati kao zemlja priča s najsnažnijim fokusom na tržišta Njemačke, Kine i SAD-a.

Zanimljivosti

 • Češka ima 12 znamenitosti pod UNESCO-vom zaštitom.
 • Među poznatijim su Česima Oskar Schindler, Sigmund Freud, Ivana Trump, Martina Navratilova i Franz Kafka.
 • Češka ima više od 2000 dvoraca. Praški dvorac najveći je drevni dvorac na svijetu.
 • Prag je jedini veliki europski grad koji nije bombardiran tijekom Drugoga svjetskog rata pa povijesne zgrade datiraju čak i iz srednjega vijeka.
 • Češka istovremeno pripada i istoku i zapadu. Smatra se dijelom Istočne Europe, no Prag je zapadnije od Beča koji je u Srednjoj Europi.
 • U Kutnoj Hori, koja je pod UNESCO-vom zaštitom, nalazi se kostarnica Sedlec u potpunosti napravljena od ljudskih kostiju.
 • Najpopularniji je sport u Češkoj hokej na ledu.