Biciklirati je danas „in“. I nevezano za to pedaliramo li do posla, vikendima upoznajemo prirodu u okolici ili čak treniramo i vozimo na nekoj biciklističkoj utrci, ta dva kotača polako postaju neizostavni dio (zdravoga) života većine nas.

Naša Istra obiluje odličnim stazama i uređenom infrastruktrom i odličan je poligon za sve vrste biciklista. Zahvaljujući konfiguraciji terena i blagoj mediteranskoj klimi biciklizam ovdje živi gotovo cijelu godinu. Dobro to znaju i naši prijatelji iz Kolesarskog društva „Rog“ koji već godinama dolaze u Poreč i Rabac i uživaju na dva kotača u gostoprimstvu Valamara i ljepotama Istre. Krajem listopada 40-ak je njihovih članova došlo u Rabac na cestovni biciklistički trening kamp (KD ROG Training kamp).

Treninzi su se održavali jednom dnevno duž cijele Istre, gotovo u svim mjestima s asfaltiranim cestama (iako im ni makadam nije predstavljao problem). Kretalo se u skupinama od po četiri biciklista svakoga dana odmah poslije doručka i priprema za trening (opremanje bicikala, provjere ispravnosti, istezanje i zagrijavanje). Najčešće su vozili po dionicama iz Rapca kroz Iku da bi se uz zahtjevan uspon prema Učki vratili u Rabac, u kojemu su ostatak dana provodili u druženju na plaži i raznovrsnim sportskim aktivnostima. Iako ovo nije prvi posjet Rogovaca destinaciji Labin – Rabac i dobro poznaju sve zahtjevne terene, svaki su put oduševljeni biciklističkom infrastrukturom i biciklističkim hotelima u Rapcu, a posebno su zadovoljni smještajem i kreativnim „Bike parkom“ sa stazama svih težina i poligonima za odrasle i djecu.

Istra ima idealne uvjete i za cestovni i za brdskobicikistički biciklizam, što su Slovenci prepoznali pa smo samim time i najbrojniji na vašim cestama“, govore nam u KD Rogu. „Sam je Rabac odlično pozicioniran i u svim područjima nudi odličnu uslugu od smještaja, novouređenih staza i prirodnog terena s idealnim uvjetima do popratnih sadržaja (more, priroda i gastronomska ponuda) koji ispunjavaju slobodni dio dana. U blizini su Labin, Učka i Opatija, a sve nam zajedno donosi idealnu kilometražu i visinsku razliku za kvalitetne treninge. Istodobno imate sjajne plaže i čisto more… Valamar nas pak oduševljava odličnom uslugom, prilagodljivošću i otvorenošću za sve vrste suradnje, a posebno moramo pohvaliti i Valamarov odjel hrane i pića.“

Bio je to njihov posljednji trening kamp u 2018. godini u Istri, no već sljedeće godine planiraju četiri nova: krajem veljače Poreč će posjetiti 50 do 60 sudionika, početkom travnja 30 do 40 i početkom listopada 40 do 50, dok će Rabac u listopadu ugostiti njih 40 do 50.

Inače će KD Rog sljedeće godine proslaviti impresivnih 70 godina djelovanja u biciklizmu. Prve velike uspjehe na međunarodnoj razini u konkurenciji najboljih profesionalaca počinju nizati u osamdesetima, a otprilike u to doba Istra postaje njihov drugi dom pa počinju organizirati brojne utrke u Poreču i okolici. Ta neraskidiva spona između slovenskih biciklista i Istre ostala je u nasljeđu dugogodišnjega predsjednika društva Zvoneta Zanoškara, počasnoga građanina Poreča.