Mitas 4 Islands etapna je brdskobiciklistička utrka s četiri etape. Utrka se vozi isključivo u timovima po dva vozača, a tijekom četiri dana sudionici utrke naprave oko 270 km i popnu se ukupno oko 5000 metara te prolaze kroz najljepše dijelove otoka Krka, Raba, Cresa i Lošinja.

U ovogodišnjem izdanju utrke sudjelovalo je više od 600 natjecatelja iz tridesetak zemalja među kojima su Belgija, Češka, Južnoafrička Republika, Madagaskar, ali i Novi Zeland, Rusija, SAD i Kanada. Utrku je završilo 27 ekipa, a prvu su pobjedu u kategoriji veterana (jedna od ukupno pet kategorija) odnijeli Hrvati.

Našu su kompaniju na utrci predstavljali mladi i perspektivni vozači Matthias Grick i Philipp Wetzelberger te zauzeli ukupno 12. mjesto u izrazito jakoj konkurenciji, što je izvrstan rezultat.

Nije zanemariva ni činjenica da su bicikliste po otocima pratile čak 24 novinarske ekipe te da će se snimke emitirati u programima brojnih svjetskih TV kuća, uključujući i Sky Sport.

Popularnost utrke puno znači za promociju naših destinacija, a uzmemo li u obzir da je samo u Baški (u kojoj je utrka i započela) tijekom utrke ostvareno više od 2000 noćenja, važnost ovakvih događaja uistinu je neupitna.

Ovogodišnja je utrka 4 Islands prvi put uključena u međunarodni sustav bodovanja u brdskom biciklizmu – UCI. Stoga i ne čudi da je utrka trenutačno na poziciji jednog od pet najvećih i najprestižnijih takvih natjecanja u svijetu te se ujedno smatra i trećim po važnosti brdskobiciklističkim natjecanjem u Europi.