Omiljeni događaj stanovnika Baške i otoka Krka, ali i brojnih gostiju iz cijele Hrvatske i okolnih zemalja, festival Crne ovce obilježio je vikend od 17. do 19. svibnja u Baški.

Više od četiri tisuće noćenja i stotine pojedenih janjaca zasigurno svjedoče od još jednom uspješnom izdanju ovog Festivala janjetine, individualizma, kulture, sporta, a čak ni dosadna kiša nije uspjela poremetiti planove organizatora.

Sport i glazba

Crna Ovca je službeno u petak počela izložbom „Izvan fokusa“, riječke akademske slikarice Sanje Ipšić Randić te se nastavila u rock maniri uz nastupe benda Whiteheads i odličnog Gorana Bareta i Majki. Glazbeni nastupi nastavljeni su u subotu u urbanom ritmu, što je jedna od osnovnih značajki ovoga festivala. Publiku su prvo osvojili zagrebački Pips, Chips & Videoclips, a potom i miljenici Crne ovce – Let 3, pojačani s mariachi bendom El Combo.

Svako jutro festivala počinjalo je trekingom i trailom po Baški i okolici, a za ljubitelje hodanja organiziran je višesatni ovčarski pohod prekrasnim krajolicima poviješću bogate Baške. Oni nešto mirnija duha, mogli su pratiti Corinthia cup, odnosno memorijal Jure Vukasovića, jedriličarsku regatu u klasama optimist i laser ili odmoriti svoj duh i tijelo vježbanjem joge.

Nisu zaboravljene niti najmanje ovčice koje su svoje snage odmjeravale u boćanju i na nogometnom turniru morčića – Crni jancić.

Hrana za tijelo i um

Među djecom su veliki hit bile i različite radionice. Na radionici filcanja vune učili su reciklirati vunu te kako upotrijebiti neiskorištenu vunu ovce pramenke, te izrađivali mala remek-djela na radionici keramike. Poglede djece, ali i svih prolaznika privlačio je i street art na Maloj rivi – velika skulptura  slamnate ovce autora magistar kiparstva iz Osijeka Nikole Fallera.

Ništa manje zanimanja nije izazvala ni prezentacija šišanja ovaca. Pouzdano znamo da su sada ovce spremne za nadolazeće toplije dane, a djeca i roditelji bogatiji za još jedno iskustvo s festivala.

Predstavnice udruge Sinjali, drage nonice, pokazivale su kako se rade valcići, njoki, ali odavale i još poneke tajne iz kuhinje, dok je pored njih Valamarov kuhar Vanja Dukić, pripremio janjeći žgvacet sa šurlicama, odnosno valcićima. Dakako, na svakom se koraku nudila brižljivo uzgajana, poznata bašćanska janjetina koju se moglo probati na dosad nezamislive načine. Primjerice, stručni tim Valamara je, osim uobičajene pečene janjetine, ponudio i janjetinu u škartocu i janjeće iznutrice s palentom i burgere i izazvao poprilične gužve oko svoga štanda.

Večeri su obilježila i predavanja poznatog  znanstvenika i vizionara Korada Korlevića te obilje zabave uz Studio smijeha Marine Orsag.

Ne sumnjamo da ćemo i iduće godine guštati u Baški na Crnoj ovci kojoj se već sada istinski veselimo! Festival je i ovaj put održan zahvaljujući potpori Turističke zajednice i općine Baška, sponzora Artmetali te glavnog sponzora partnera Valamar Riviere.