U Valamarovoj upravnoj zgradi u Poreču održao se krajem lipnja Dan investitora na kojemu su Željko Kukurin, predsjednik uprave Valamar Riviere i Marko Čižmek, član uprave Valamar Riviere održali prezentaciju, osvrnuvši se na turističke trendove u Hrvatskoj, lidersku poziciju Valamara u odmorišnom turizmu kao i 10 poslovnih događaja koji su obilježili 2018. godinu.

Marko Čižmek predstavio je financijske pokazatelje te istaknuo investicije kao pokretač rasta i daljnjeg razvoja. Najavljeni su nova strategija i ciljevi Valamara do 2022. godine koje će predstaviti do kraja ove godine i čiji će naglasak biti na Valamarovoj formuli koja uključuje ulaganje u djelatnike i kvalitetu, ulaganje u proizvode te ulaganje u destinacije na društveno odgovoran i održiv način, što zajedno čini dvoznamenkasti rast poslovanja i vrijednosti poduzeća.

Predstavljen novi luksuzni resort

Svečani trenutak Dana investitora bio je otkrivanje makete budućeg najvećeg ljetovališta u Hrvatskoj kojim je najavljen početak transformacije hotela Pical 2* u luksuzni cjelogodišnji resort s pet zvjezdica i oko 500 smještajnih jedinica.

Kao ključni turistički trendovi u Hrvatskoj izdvojeni su turistička potražnja na Mediteranu, problematika tržišta rada, rješavanje pitanja turističkog zemljišta, kretanje kamatnih stopa, cjelokupno poslovno okruženje te investicije u turizmu uz izazove turističke godine 2019.

VALAMAR RIVIERA DANAS*

7 destinacija
34 hotela i ljetovališta
15 kamping ljetovališta

6,5 milijuna noćenja
58.000 kreveta

Top dionica u Hrvatskoj
4,9 mlrd. HRK

2,0 mlrd.HRK poslovnih prihoda*
703 mil. HRK prilagođena EBITDA*

*Odnosi se na 2018. godinu

Među ključnih 10 poslovnih događaja koji su obilježili 2018. godinu izdvojeni su snažan rast i stvaranje dodane vrijednosti, zatim „stagnacija“ ljetne potražnje i produljenje turističke sezone u kojem je već treću godinu zaredom u prvih šest mjeseci ostvaren izuzetan rast te rast pune popunjenosti. Naglašeno je potom povećanje operativne efikasnosti i plaća iako je od 2015. godine prisutan negativan utjecaj fiskalne politike i makroekonomskog okruženja.

Valamar je potvrdio mjesto najpoželjnijeg poslodavca u turizmu u Hrvatskoj prema istraživanju portala Moj posao. Ove sezone u Valamaru će raditi oko 7.000 zaposlenika, a u prethodne dvije godine otvoreno je oko 1000 radnih mjesta dok je u Kuću Valamar – smještaj za zaposlenike, uloženo između 80 i 100 milijuna kuna.

Iskorak u Dalmaciji i inozemstvu

Kao jedan od ključnih događaja iz 2018. godine izdvojena je i akvizicija Hotela Makarska što predstavlja iskorak Valamara u Dalmaciju te nastavak partnerstva s AZ fondom.

Valamar je u 2018. godini napravio i prvi iskorak u internacionalizaciji poslovanja kupnjom hotela u Obertauernu u Austriji, a predstavljen je i novi brending Valamara – All you can holiday.

Također, ostvaren je i porast kvalitete i UpLifting usluge pa je ukupna ocjena zadovoljstva gostiju iznosila čak 88%, dok Unbelievable razina usluga iznosi 71%. Ostvaren je i rast prodaje i direktne prodaje, a postotak u segmentu direktnog bookinga u 2018. godini iznosio je 44,5%. U Valamaru je nastavljeno i s nizom projekata na području digitalizacije – fokus je na inovativnosti i digitalizaciji uz čitav niz projekata i unapređenja poslovnih procesa.

Nastavljamo s unapređenjem objekata

U 2019. godini realizirane su investicije u visini od 793 milijuna kuna od čega se ključne investicije odnose na Istra Premium Camping Resort 5*, Valamar Collection Marea Suites 5*, Lanterna Premium Camping Resort 4*, Ježevac Premium Camping Resort 4*, Valamar Carolina Hotel & Residence 4*, Padova Premium Camping Resort 4* i Valamar Padova Hotel 4*.

Prema prethodnom odobrenju Nadzornog odbora najavljene su investicije u iznosu od 599 milijuna kuna za 2020. godinu u čemu su kao ključni projekti najavljeni Pinea Valamar Collection Resort 5*, Istra Premium Camping Resort 5*, Lanterna Premium Camping Resort 4*, Valamar Tamaris Resort 4*. Za sezonu 2020. bit će dovršena i Kuća Valamar – smještaj za zaposlenike u Dubrovniku.

Danu investitora je prisustvovalo tridesetak predstavnika, a prezentacija se mogla i pratiti uživo putem interneta. Uzvanici su se kroz obilazak mogli upoznati i s Valamarovim ovogodišnjim investicijama – Valamar Collection Marea Suites i Istra Premium Camping Resort uz prigodno druženje i zabavu.

Zona Pical dobiva novo ljetovalište s pet zvjezdica

Najveće ljetovalište u Hrvatskoj, koje je predstavljeno na Danu investitora, u izgradnju kreće već ove jeseni. Investicija ukupne vrijednosti 790 milijuna kuna u potpunosti će rekonstruirati porečki hotel Pical 2* i pretvoriti ga u luksuzni cjelogodišnji resort s pet zvjezdica i oko 500 smještajnih jedinica. Moći će primiti čak 1.700 gostiju, imat će 7 barova i 7 restorana, bazene sa 2.200 m2 vodene površine, a uredit će se i plaža sa Sundance beach klubom, izgraditi kongresni centar za 1.200 gostiju, unutarnji bazen i wellness centar, Maro sadržaji za obitelji te će se realizirati široka ponuda aktivnog odmora.

Izgradnja ovog ljetovališta predstavlja najveće pojedinačno ulaganje u hrvatskom turizmu, a dovršetak investicije planiran je za 2021. godinu. Valamar tako nastavlja ulagati u zonu Pical koja će zajedno s Valamar Collection Marea Suites 5*, otvorenim ove godine, postati perjanica porečkog turizma i jedna od najatraktivnijih turističkih zona u Hrvatskoj.