U sklopu božićnih događanja u organizaciji Grada Labina uz Valamar kao glavnog sponzora, zagrebački su rokeri održali fenomenalan koncert te još jednom pokazali kako njihova brojna publika jednako dobro poznaje novi repertoar i onaj s kraja sedamdesetih.

Parni valjak jedan je od najdugovječnijih i najuspješnijih domaćih bendova, a posebno ih od ostalih kolega na glazbenoj sceni razlikuje činjenica što publika veoma brzo nauči sve njihove nove hitove, a starije ionako poznaju gotovo svi. Za njih je teško reći kojoj se generaciji obraćaju i tko im najviše dolazi na koncerte jer ih podjednako voli mlađa publika, kao i ona koja je na njihove koncerte dolazila još u osamdesetima.

U čemu je tajna ne znaju ni Aki Rahimovski i Husein Hasanefendić Hus koji su zajedno od osnivanja Parnoga valjka 1975. godine. Tijekom proteklih 40-ak godina Hus je s Parnim valjkom objavio 18 studijskih albuma, pet albuma uživo, osam kompilacija, šest videoizdanja te nebrojene singlove koji su postajali hitovi. U tom se razdoblju također iskazao i kao producent, ostvario uspješnu autorsku karijeru u Poljskoj o kojoj rijetko govori, a u Hrvatskoj se angažirao i pomagao glazbenicima obnašajući funkciju predsjednika Hrvatske glazbene unije.

Ipak je u brojnim intervjuima Hus često naglašavao kako ne žele živjeti od „stare slave“.

„Nama je iznimno važno stvarati nove pjesme i ne želimo živjeti od nostalgije pa stoga nudimo sebe onakve kakvi smo danas. Ne želimo danas svirati kao da je ’78. ili ’85. Uvijek će na repertoaru biti naše obvezno štivo jer smo to dužni publici koja nas godinama prati, ali važno je da znaju što nudimo sada. Značajno je što smo prisutni u eteru s novim pjesmama jer to znači da imamo svrhu“, pojasnio je jedan od najvažnijih domaćih glazbenika tumačeći kako nikada nisu bili bend koji medijske stupce puni skandalima, aferama i žutilom. Možda stoga nisu na portalima svakodnevno, ali uvijek kada najave koncert, publika ispuni dvoranu. Više od četiri desetljeća stabilne karijere za njih je brzo prošlo, no o godinama zapravo uopće ne razmišljaju.

„Vrijeme ne znači ništa kad radiš ono što voliš. Mi još uvijek osjećamo i uzbuđenje i odgovornost, a najviše veselje prije svakog nastupa. Još planiramo i postavljamo si ciljeve pa entuzijazma i žara ima na pretek.“

03

VIV: Tijekom adventa nastupili ste u Labinu, kao poseban Valamarov dar posjetiteljima Adventa u Labinu. Koliko ste zadovoljni nastupom i kakve su bile reakcije istarske publike?

Koncert u Labinu bio je sjajan. Toliko publike i pozitivne energije jednostavno vas natjera da pružite maksimum. Bila je dobra vibra i dobra organizacija, ma sve pet. Zovite nas opet.

VIV: Kako biste vi opisali što je za vas idealan koncert i kako se opuštate nakon nastupa? Odete li na kvalitetnu večeru, u wellness ili jednostavno nakon nastupa najviše cijenite dobar hotel i udobne madrace na kojima se možete dobro naspavati?

Savršen je koncert onaj na kojem se publika i izvođač stope u jedno i svima je žao što je gotovo. Prođu dva sata a da niste ni svjesni. Nakon toga opuštanje u društvu uz finu laganu zakusku i piće. Ugodan hotel i sobe se podrazumijevaju.

VIV: Na sceni ste više od četiri desetljeća i, za razliku od mnogih bendova koji su počeli kada i vi, publika jednako voli vaše stare hitove i nove pjesme. Kako uspijevate uvijek pogoditi ukus publike i snimati pjesme koje se generacijama pjevaju?

Ne znam. Da znam, patentirao bih formulu i bio prokleto bogat. Ja pjesme pišem za sebe, a ostalo je sreća.

VIV: Imate li nakon 40 godina neku neostvarenu glazbenu želju, primjerice album koji žarko želite snimiti, glazbenike s kojima biste rado surađivali ili mjesto na kojemu biste nastupali?

Ima i želja i snova i planova. Pitanje je vremena.

VIV: Kako članovi Parnoga valjka najradije provode godišnji odmor? Volite li putovanja u daleke destinacije ili radije ostajete u Hrvatskoj?

Kako tko. Ja ljetujem na brodu i plovim Jadranom, a zimi skijanje uključuje i neke udaljenije destinacije.

VIV: Što vam je najvažnije pri odabiru hotela i destinacije za odmor?

Mi kao bend toliko putujemo da nam je pitanje udobnosti veoma važno, a tako je i kad putujem privatno. Očekujem ljubazno osoblje i udobnost barem na razini one kakvu imam kod kuće. Što se izbora destinacija tiče, moraju biti zanimljive i po mogućnosti poučne.

VIV: Kakvi su planovi Parnoga valjka za 2017. godinu?

Koncerti, snimanja, putovanja i što više veselja. Ako nema veselja u tome što radiš, sve je uzalud.