Programom Veliko srce Valamara naša kompanija podupire rad svih koji nesebično riskiraju život da bi pomogli drugima. I to ne zbog toga što to moraju, nego jer to vole.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Labin – Rabac osnovano je 1998. zbog provedbe vatrogasne djelatnosti te promicanja, razvijanja i unapređivanja zaštite od požara i vatrogastva.

Društvo danas okuplja 45 članova i čak ih je 27 aktivnih i spremnih za intervencije, dok su ostali članovi veterani i pomagači. Budući da su članovi inače i redovno zaposleni drugdje, DVD ne organizira česte vježbe, ali se uredno jednom mjesečno sastaju zbog kontrole tehničke opreme i vozila. Također nikako ne propuštaju posjetiti dječji vrtić u Rapcu, i to pod punom spremom u vatrogasnim vozilima. Mališanima je to strašno zanimljivo pa svake godine s nestrpljenjem iščekuju svog „vatrogasca Sama“.

No iako se temelji na dobrovoljnom radu, vatrogastvo je tjelesno iznimno zahtjevno i ključni su preduvjeti za dobroga vatrogasca tjelesna sprema i psihička stabilnost jer se često susreću s nadljudskim naporima na intervencijama koje znaju trajati i do 20 sati u komadu! Podizanje teških tereta, kretanje po nepristupačnim terenima, neispavanost… Sve to uzima danak te nismo ni svjesni koliko često vatrogasci riskiraju svoj život kako bi spasili naš. „Godišnje znamo imati od jedne do čak 20 intervencija, nema tu pravila. Idealno bi bilo da nema nijedne J. Najčešće je riječ o požarima na otvorenom, poplavama i potragama za nestalim osobama. Veliku opasnost za sve, a posebice vatrogasce, predstavljaju veliki požari kakvi su bili u Rapcu 2012. i Kršanu 2015. godine. Moramo napomenuti da članovi nerijetko odlaze s redovnih poslova odraditi cijeli dan i noć kako bi ugasili požar i spriječili njihovo širenje, bez ikakve naknade“, ističu u DVD-u.

Valamarova donacija hrabrim će vatrogascima pomoći pri kupnji osobne zaštitne opreme i sitne tehničke opreme za članove, a to je uistinu najmanje što možemo učiniti.

Kako pristupiti DVD-u?

Prvo je potrebno odraditi jednogodišnje stažiranje, a potom se obavlja liječnički pregled kojim se utvrđuje smije li kandidat obavljati tu vrstu posla. Ako je kandidat prošao na pregledu, upućuje se na obuku koja se organizira u suradnji s Javnom vatrogasnom postrojbom Labin, a sastoji se od 70 sati teorije i prakse te polaganja ispita. Nakon uspješno položenog ispita, član dobiva zvanje vatrogasac.

Članova ima čak i iz redova naše kompanije pa je uz Marka Čižmeka tu nekoliko bivših zaposlenika, a u DVD-u se nadaju da će nas biti i više. Ima li zainteresiranih?