Završilo je drugo izdanje Ljeta u Valamaru, najsadržajnijega dubrovačkog festivala kojemu je misao vodilja bila zabava, zabava i još više zabave. Smijali smo se, plesali, pjevali, uživali u craft pivu i barem nekoliko puta poželjeli da nikad ne završi.

Trajalo je tri mjeseca i na Babin kuk donijelo festivalski duh u kojemu su uživale sve generacije – svih 20 000 njegovih posjetitelja. I teško je izdvojiti samo jedno od gotovo 40 događanja koje ćemo pamtiti jer ćemo pamtiti sve! Od samoga početka pa sve do kraja pratilo nas je više od 40 sati odlične glazbe 17 glazbenih izvođača i 10 velikih koncerata, 18 puta smo se opuštali uz filmske hitove svih žanrova pod zvjezdanim nebom parka Maslinata, dvaput se družili uz najbolja craft piva i zalogaje na dvodnevnim Dubrovnik Craft Beer Festivalima, smijali se do suza na tri stand-up showa Studija smijeha, bili dijelom dvodnevnog Street Art Festivala i nezaboravno se proveli na još puno drugih događanja diljem Babina kuka. Uživali smo mi, brojni posjetitelji i Dubrovčani i svi se slažemo u jednome: ovo moramo ponoviti!

Ovo je Ljeto u Dubrovniku bilo uistinu posebno jer se našlo na turneji legendarnih Prljavaca kojom obilježavaju nevjerojatnih 40 godina karijere. Bok uz bok s SAD-om, Kanadom i gotovo cijelom Europom našao se i naš kamp Solitudo 14. rujna. Dečki iz Dubrave opravdali su svoj zvjezdani status i gotovo dvosatnim nastupom oborili publiku s nogu. Trebamo li uopće napominjati da se danima tražila ulaznica više? Dok su pjevali, mi smo plesali i prisjetili se kako je sve lako kad si mlad ne opterećujući se kišama jesenskim. Zaustavili su Zemlju, odali počast svojoj majci i Marininim suzama… „Prepoznatljiv rukopis i prepoznatljive emocije“, kako je jednom rekao pjevač Prljavaca Mladen Bodalec, drže ih na vrhu hrvatske rock-scene svih 40 godina te bolji kraj Ljeta u Valamaru teško da bismo mogli u ovom trenutku i zamisliti.

No prije Prljavaca Ljeto u Valamaru obilježile su i ostale svirke brojnih domaćih i regionalnih zvijezda. Jura Stubić i Film, Letu štuke, Let 3 i Edo Maajka obilježili su dva Dubrovnik Craft Beer Festivala, Kojoti, Partibrejkersi i M.O.R.T. žestoko su palili i žarili u sklopu RocknValamara, a Neno Belan s Fiumensima, sjajni Massimo i Vlatko Stefanovski sa svojim triom unijeli su dašak romantike i dulje ljetne noći, dok smo se prvih ljubavi prisjetili uz vječno mlad Plavi orkestar. U vrijeme kada je rock bio i te kako živ i svijetu predstavljao himnične pjesme, a tim su istim svijetom vladale šljokice i trapez hlače vratili su nas tribute bendovi ABBA-e i The Queena, dok su duh Mediterana i melankolične dalmatinske duše oživjele naše popularne klape.

Dvodnevni Craft Beer Festivali na početku i pri kraju Ljeta u Valamaru podsjetili su nas na bogatstvo ponude craft pivara te smo mogli kušati više od 50 vrsti craft piva uz slasne zalogaje u Street Food kutku. Dvodnevni Street Art Festival posebno je oduševio mališane. Dvorac na napuhavanje, trampolin, oslikavanje lica, glitter tetovaže, žongliranje, akrobalanse, slackline, trikovi animatora, dječji „Cirkus kabare“, „Led light show“… Pravi dječji raj!

Dok se dojmovi još sliježu, možemo si još samo poželjeti da se vidimo i nagodinu. Doviđenja Ljeto u Valamaru!