Dubrovački zimski festival odvija se četvrtu godinu za redom, a u vrijeme adventa i ususret dočeku Nove godine na više lokacija u staroj gradskoj jezgri i drugim dijelovima grada donosi raznovrsne kulturne, zabavne, dječje i gastronomske programe.

Središte je festivalskih koncertnih zbivanja najljepša svjetska pozornica Stradun, na kojoj će vikendom nastupati zvijezde naše estrade. Osim Gibonnija, koji je nastupio na otvorenju festivala, to su Jacques Houdek, Massimo, Pavel i Marko Tolja Septet, a netom prije novogodišnjega dočeka 30. 12. i Dubrovčanima omiljene The Frajle. U 2018. Dubrovčane će uvesti regionalna zvijezda Dino Merlin, uz Pravila igre i Songkillerse te atraktivni vatromet. Tradicionalno će se na prvi dan nove godine na Stradunu točno u podne zaplesati valcer uz Dubrovački simfonijski orkestar, pjenušac i kamenice.

Jedinstveni ugođaj u gradu zasigurno će dati i kolendavanje, tradicionalni dubrovački običaj pjevanja kolendi dubrovačkim ulicama i trgovima. Osim toga, klapska pjesma uveseljavat će Dubrovčane vikendima, u điru od Brsalja preko Straduna i Prijekoga do Gundulićeve poljane, gdje će također biti organiziran glazbeni program uz gastronomsku ponudu.

Na radost najmlađih popularni je zlatni medo sa Straduna ove godine dobio svoj park u Pilama, a stigla je i Medova festivalska maskota koja će sudjelovati u festivalskim dječjim programima – druženju s mrazicama, vilenjacima i likovima iz bajki, igrama po starinski, pričanjima bajki, crtanjima Djedu i brojnim drugima. Djeci je posvećen i program u Uvali Lapad, gdje se nalazi i klizalište.

Subotnja jutra bit će u znaku nastupa Folklornog ansambla Linđo uz besplatan turistički razgled grada u organizaciji TZ Grada Dubrovnika. U subotu 16. prosinca u organizaciji TZ-a na Stradunu će se održati Božićna bajka. Povorka s likovima iz bajki, čak četiri Djeda Mraza i djecom kreće iz parka u Pilama na Stradun. Pjesma, ples i zabava zavladat će gradom, a Djed Mraz donosi čak 1500 darova za mališane.

Dubrovačke kulturne ustanove također su pripremile brojne prigodne sadržaje za sve uzraste kao što je velika međunarodna izložba fotografa Ahmeta Ertuga u Umjetničkoj galeriji ili prva moderna dramska praizvedba Držićeva djela „Pjerin“, koja je sačuvana samo u fragmentima u kazalištu Marina Držića.

Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik 22. će prosinca ugostiti božićni koncert Dubrovačkoga simfonijskog orkestra uz brojne soliste i klape, kao što su Ragusa, Subrenum i Kaše. Ugledni kanadski dirigent Marc Tardue ravnat će koncertom, dok će izvedbom najljepših dubrovačkih skladbi ravnati Đelo Jusić.

Festival ima i svoju mobilnu aplikaciju Dubrovnik Winter Festival s informacijama o programu te lokacijama na kojima su ukrašeni borovi, jelke, jaslice i slični tradicionalni i vjerski motivi. Preko aplikacije se može fotografirati blagdanski uređaj u gradu te dijeliti fotografije preko društvenih mreža. Više o zimskim blagdanima u Dubrovniku na internetskoj stranici festivala www.dubrovnikwinterfestival.com.