Od princeza i cirkusa do kraljeva pop i elektroničke glazbe, tri mjeseca zabave i više od stotinu događanja. Sve to i još više obilježilo je naš prvi Poreč Open Air.

Dok se opraštamo s ljetom, opraštamo se i s prvim Poreč Open Airom. Iza nas je nezaboravno iskustvo, ali i velika želja da sve ponovimo i sljedeće godine jer je bilo stvarno dobro. Tri smo mjeseca živjeli u ritmu glazbe svih vrsta i uživali gledajući kako naš Poreč iz večeri u večer postaje domom žonglera i akrobata, uličnih izvođača, kina i kazališnih programa te brojnih drugih atrakcija. Poreč se dokazao kao izvrstan domaćin te od ove godine s punim pravom zauzima visoko mjesto na ljestvici najzabavnijih i najsadržajnijih gradova na Jadranu. Ruku na srce, koji se to grad može pohvaliti činjenicom da je baš svakoga dana, od početka do kraja ljeta, gostima ponudio toliko događanja i toliko zabave?

Dok čitate ove retke, znate i kako smo obilježili kraj a jedinstvenog festivala – besplatnim koncertom genijalnoga Tonyja Cetinskog na porečkoj rivi 10. rujna. Vjerujemo kako se i za taj show tražila karta više. To je, uostalom, još jedna stvar koja je obilježila naš festival – karta više, mjesto više. Interes je uistinu bio velik, posebice za fantastične predstave na otoku Sveti Nikola – Istra inspirit i Bal princeza. Na tim je događanjima znalo biti i do 500 predbilježbi pa su oba bila rasprodana i do nekoliko tjedana unaprijed! Slično je bilo i s kino predstavama na otvorenom, Open Air Cinema. Ležaljke za uživanje u gledanju bile su svakodnevno zauzete pa su ljubitelji filma sjedili gdje god su uspjeli pronaći mjesto. Redovito je mjesto večernjeg okupljanja brojne publike uz najbolje svirke naša riva s ljetnom pozornicom, centralno mjesto svih događanja. Ugostila je i Lasermana i njegov nezaboravan show, spoj impresivnih vizualnih efekata i najnovijih tehnoloških dostignuća, a tim je povodom naša šetnica Lungomare bila posebno osvijetljena svjetlosnim projekcijama, zahvaljujući kojima je često završavala na fotografijama naših gostiju. Odlične su i reakcije naših lokalnih ugostitelja koji su četiri puta tjedno bili domaćini glazbenih večeri: program Music Nights nudio je glazbu uživo svih žanrova (urbana, džez, R&B i elektronička), punio terase kafića i restorana te rasplesao porečke turiste. Ako već niste mogli pronaći slobodno mjesto u kafiću s glazbom, sjeli biste u susjedni kafić i podjednako uživali jer tijekom festivala Poreč Open Air nije bilo granica i nije bilo konkurencije – Poreč je živio kao jedna velika pozornica, u duhu zajedništva i zabave.

Što reći na kraju? Tužni smo jer je završio, sretni jer je bio odlično prihvaćen, uzbuđeni jer se veselimo novom. Vidimo se iduće godine na jedinstvenom Poreč Open Airu!

poa5

Vrhunac glazbenog dijela  festivala bez premca je bio MTV Europe Summerblast koji je svoju svjetsku premijeru imao upravo za vrijeme Poreč Open Aira 19. i 20. kolovoza. Brojni svjetski slavni izvođači  kao što su Zeds Dead, Steve Aoki, Jonas Blue, Example, kao i dobitnik Grammyja Afrojack privukli su veliki broj domaćih i inozemnih ljubitelja elektronskih i pop ritmova.

paljuh

RIVIJERAŠI NA ISTRA INSPIRITU

Iako su ulaznice za Istra inspirit bile jedne od najtraženijih na Poreč Open Air festivalu, a predstava rasprodana tjednima unaprijed, mislili smo na vrijeme i odlučili našim umirovljenicima iz podružnice Galija – našim dragim Rivijerašima – darovati uistinu odlično iskustvo. Tako je njih 40-ak uživalo početkom kolovoza u oživljenim pričama i legendama svojega kraja na otoku Sveti Nikola, a sljedeće godine – tko zna – možda dođu opet s unucima.

 

ODUŠEVLJENJE MTV SUMMERBLASTOM

Glazbeni spektakl MTV Summerblast privukao je brojne mlade ljude, a među njima i članove Društva invalida Poreč kojima smo sa zadovoljstvom darovali ulaznice. Znamo da su se odlično proveli, a to potvrđuju i njihovi komentari:

„Posjet MTV festivalu bio je veliki spektakl za mene. Toliko dobre glazbe i mladih i veselih ljudi… Neprocjenjivo. Doživljaj koji ću dugo pamtiti. Veliko HVALA.“

„Da nisam vidio, ne bih ni pomislio da tako dobro izgleda jer nisam u prilici igdje odlaziti… Toliko mladih, veselih i razigranih ljudi… Fenomenalno.“