Festival znanosti u Hrvatskoj se kontinuirano organizira od 2003. godine s ciljem približavanja znanosti i novih spoznaja najširoj javnosti.

Dio programa ovogodišnjeg festivala s temom „Otkrića“ organiziran je u Loparu, a uključivao je brojne zanimljive aktivnosti za publiku svih uzrasta koje je pripremila udruga ProGEO Hrvatska u suradnji s Centrom za kulturu Lopar.

Brojni mještani i zaljubljenici u povijest tako su se u jutarnjim satima 21. travnja uputili u istraživanje povijesti Raba u pratnji prof. dr. sc. Tihomira Marjanca, izvanrednog profesora na odsjeku geologije zagrebačkog PMF-a. Prof. Marjanac je prisutnima objašnjavao učinke tunguske eksplozije u Sibiru 1908. godine koja i danas ima pomalo misteriozan prizvuk.

Tijekom dana uslijedile su edukativne radionice dijelom povezane sa sadržajem prethodnog predavanja. Pod vodstvom Maria Poleta jedna je skupina djece modelirala tungusku eksploziju, druga je skupina pod vodstvom Ljerke Marjanac i Marine Čalogović izrađivala model i šetalište dinosaura, a potom su ih prof. Marjanac i Mario Poleto naučili što su impakti i kako nastaju. Zbog velikog odaziva, djeca su podijeljena u manje skupine te su radionice ponovljene da bi u njima svi mogli sudjelovati. Sadržaji su bili prilagođeni uzrastu djece te su kroz igru i zabavu razvili nove interese i ponešto naučili. U popodnevnim satima uslijedila je edukativna šetnja geostazom pod vodstvom prof. Marjanca. Uz uživanje u prekrasnom vremenu i jedinstvenim loparskim krajolicima, prisutni su upoznati s katastrofalnim potresom magnitude veće od 7 stupnjeva Richterove ljestvice koji je u davnoj prošlosti pogodio područje Raba te se njegovi tragovi najbolje vide na stijenama u Loparu.

Inače su organizatori Festivala znanosti sveučilišta u Splitu, Zagrebu, Rijeci, Zadru i Osijeku u suradnji s Tehničkim muzejom Nikola Tesla i British Councilom, a pod visokim pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja.