Prije nepune dvije godine osnovan je Filantropski fond Zajedno za zajednicu kojim se prikupljaju sredstva za financiranje akcija i projekata u lokalnoj zajednici.

Fond u prvom redu financira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva iz Tematskog fonda Demokratizacija i razvoj civilnoga društva 2.0, a funkcionira tako da za svaku kunu iz Tematskog fonda turističke kompanije dodaju još jednu kunu te se ukupnim iznosom, kroz organizirane natječaje, financiraju raznovrsni projekti. Fond je namijenjen turističkim tvrtkama diljem obale, a osim naše kompanije u fondu su još i Hotel Milenij (Opatija) te Turistička zajednica Brinja.

Projekti koje Valamar podupire

Iz Fonda se u ovoj godini za sada financira šest projekata, a naša kompanija samostalno podupire tri projekta.

Festival Shpeena DOX

Festival dokumentarnog filma na otvorenom koji je nastao 2015. kao inicijativa mladih filmaša i filmofila iz Istre (Udruga za mlade Alfa Albona) uz potporu filmaša iz država EU, a želi se domaćoj i stranoj publici približiti europski dokumentarni film i dokumentarni film općenito. Filmovi su najčešće angažiranog karaktera pa je i svrha festivala upravo odabirom takvih filmova senzibilizirati mlade za probleme u suvremenom svijetu i potaknuti njihovu uključenost u društvo te promovirati dokumentarnu, ali i filmsku umjetnost među istarskom publikom. Festival uključuje i filmske i likovne radionice za djecu, održan je ovoga srpnja u Labinu te je tijekom trodnevnoga programa, uz film na otvaranju, prikazano osam kratkometražnih i pet dugometražnih filmova.

Festival Homo, fešta!

Festival kulturno-zabavnog sadržaja o LGBT kulturi namijenjen široj lokalnoj zajednici te porečkim turistima. Projektom se želi osvijestiti javnost o problemima s kojima se LGBT osobe susreću te pravima koje imaju, a poradit će se i na rušenju predrasuda i stereotipa te smanjenju diskriminacije i osnaživanju LGBT osoba. Festival se održava 1. i 2. rujna, a organizator je Centar za građanske inicijative Poreč.

Doživi ljepotu otoka Krka na konjskim leđima

Centar za aktivnosti i terapiju uz pomoć životinja Moj prijatelj iz Njivica ovim će projektom omogućiti lokalnom stanovništvu i turistima besplatno jahanje šumama i livadama da bi doživjeli drugačiji godišnji odmor te upoznali dosad nepoznata prostranstva otoka. Projekt se provodi u Njivicama od 1. svibnja do 30. rujna, a jahanje je prilagođeno različitim stupnjevima znanja, od početnika do profesionalnih jahača.