Najpoznatiji među sudionicima na najvećem hrvatskom rekreativnom plivačkom događaju bio je mađarski olimpijac i jedan od najboljih i najtrofejnijih plivača na svijetu Laszlo Cseh.

Unatoč lošem vremenu staza u sjevernom porečkom akvatoriju bila je 1. rujna puna plivača iz Hrvatske, Mađarske, Austrije, Luksemburga, Italije, Slovenije, Srbije i drugih zemalja. 19. Porečki delfin, najveći hrvatski rekreativni plivački događaj, okupio je na plaži Pical gotovo 1000 natjecatelja i njihove brojne navijače.

Iako se glavni događaj na manifestaciji, natjecateljski CRO CUP plivački maraton, trebao plivati na 5000 metara, a rekreativni maratoni na 1500, 3000 i 5000 metara, loši vremenski uvjeti skratili su obje staze na 1500 m.

Apsolutni je pobjednik CRO CUP-a u muškoj kategoriji Grgo Mujan, drugi je Dino Špadina, obojica iz KDP-a Split, a treći je bio Filip Husnjak iz KDPSR-a Poreč. U ženskoj kategoriji apsolutna je pobjednica Antonia Buličić iz KDP-a Split, druga najbolja bila je njezina klupska kolegica Karla Šitić, a treća Jovana Jećanski iz srpskog kluba Swim star Bečej.

Svake godine na Porečkom delfinu najbrojniji su plivači susjedi Mađari, a najpoznatiji među njima bio je olimpijac i jedan od najtrofejnijih i najpoznatijih plivača na svijetu Laszlo Cseh, koji je sudjelovao u rekreativnoj utrci.

Stvarno sam uživao u plivanju. More je bilo izvrsno, temperatura vrlo ugodna, plivao sam opušteno i bez opterećenja. Nisam hvatao nikakav rezultat ili se natjecao, nego sam baš uživao. Teže mi je plivati u moru nego u bazenu jer moram često podizati glavu da vidim u kojem smjeru idem, drugačije je, ali jako sam zadovoljan. I ova kraća ruta mi je bila idealna, baš po mojoj mjeri“, komentirao je Cseh.

Rekreativni maraton plivao se prsno, leđno ili bilo kojom drugom tehnikom, a sudionici su mogli iskoristiti i rekvizite kao što su peraje ili luftmadrac.

Jaka kiša spriječila je, nažalost, održavanje popratnih programa u Sportskoj zoni pa planirani vaterpolo i brzinska utrka Australiana nisu održani. Ipak je atmosfera na plaži Pical bila izvrsna. Loši vremenski uvjeti nikomu nisu pokvarili raspoloženje, a na plaži Pical bili su i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, zamjenica istarskog župana Sandra Ćakić Kuhar koja je otvorila rekreativnu utrku, predsjednik Turističke zajednice Poreča Nenad Velenik i brojni drugi.