U porečkom hotelu Valamar Diamant 19. listopada održana je konferencija Glasa Istre „Turizam danas i sutra“, ujedno i prigoda da vodeći političari s poluotoka, ministar turizma i eminentni turistički stručnjaci rasprave o gorućim problemima s kojima se turistički djelatnici i mještani susreću sa svakom novom sezonom.

Naime, kao najveći problem s kojim se Istra suočava istaknut je upravo utjecaj turizma na lokalno stanovništvo i okoliš pa je stoga u središte rasprave stavljeno pitanje dovode li novi projekti i nove goste i koje su granice razvoja.

Na konferenciji su sudjelovali ministar turizma Gari Capelli, župan Istarske županije Valter Flego, gradonačelnik Pule Boris Miletić, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, predsjednik Gradskog vijeća Rovinja Valerio Drandić, načelnik Medulina Goran Buić, direktor TZ Istarske županije Denis Ivošević, ravnateljica Zavoda za prostorno uređenje Istarske županije Ingrid Paljar, predsjednik Uprave agencije Uniline Boris Žgomba, državni tajnik Ministarstva državne imovine Tomislav Boban, turistički konzultant Branko Bogunović iz tvrtke HD Consulting Zagreb i drugi istaknuti turistički stručnjaci.

Sudionici su se složili kako je nužno stvaranje turizma koji će se odvijati tijekom cijele godine kako bi se rasteretili ključni turistički mjeseci srpanj i kolovoz i kako su građani ti koji trebaju odlučiti treba li turizma biti manje i treba li biti kvalitetniji. Predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba napomenuo je kako je u jeku sezone velik broj lokalnih domaćih destinacijskih infrastruktura u Istri preopterećen zbog prekomjernog broja gostiju.

Istarski župan Valter Flego najvažnijim smatra investiranje koje će doprinositi dobrom životu građana jer, kako kaže, „ako je nama dobro, bit će i turistima koji dolaze“. Istaknuo je kako je „vrijeme da promijenimo paradigmu prema kojoj je nama dobro samo ako je turizmu dobro“.

Gradonačelnik Poreča navodi kako je nužna suradnja privatnog i javnog sektora, a Poreč ima sreću što ima dva velika hotelijerska diva s kojima može razgovarati. Stoga Poreč zahvaljujući svojim manifestacijama uz turizam živi i do deset mjeseci. Još je jedna prednost Poreča prostorno planiranje, koje je još šezdesetih godina predvidjelo infrastrukturu za razvoj turizma (za razliku od drugih mjesta i gradova Istre).

Ministar Capelli je istaknuo: „Hrvatski turizam nalazi se na raskrsnici, a mi moramo mudro i pametno riješiti kojim će se putom na toj raskrsnici krenuti. Većinom se govori o tome kako nas percipiraju drugi i premalo o tome kako nas doživljava stanovništvo, a iznimno je važno imati zadovoljno stanovništvo.“