Hotel Valamar Lacroma Dubrovnik jedan je od vrhunskih kongresnih hotela na obali te dobitnik brojnih svjetskih priznanja i stručnih nagrada, koje su rezultat napornoga rada tijekom cijele godine. Jednim se priznanjem ipak najviše ponose…

Svake smo godine nagrađivani velikim brojem nacionalnih i internacionalnih nagrada, ali posebno se ponosimo nagradom naše kompanije za 2016. godinu kao dio tima koji je, uz kolege iz hotela Valamar Dubrovnik President, radio na događanju Daimler Benza, do sada najvećeg događanja u Dubrovniku“, govori nam direktor Valamar Lacrome Dubrovnik Ivica Sabljić, iskusni turistički djelatnik i nekadašnji direktor brojnih dubrovačkih hotela prije dolaska u Valamar. Inače je Sabljić i potpredsjednik Udruge poduzetnika u hotelijerstvu Hrvatske, a pun je hvale dok govori o svom timu.

U razdoblju najviše popunjenosti hotel broji više od 200 zaposlenih u 11 odjela, a od toga je velik broj u hotelu još od otvaranja 2009. godine. Među njima je i voditelj recepcije Josip Begušić, nekadašnji polaznik Valamar akademije, kao i voditeljice hotelskog domaćinstva Snježana Barbir i Ana Kalinić. S obzirom na to da hotel ima više od 400 smještajnih jedinica, velike javne prostore i najveće kongresne kapacitete u grupaciji, domaćinstvo je podijeljeno u dva odjela pa tako Snježana vodi smještajni dio domaćinstva, a Ana javne prostore te u njihovu timu ima više od 50 zaposlenika. Na više je odjela podijeljen i tim hrane i pića, čiji članovi svakodnevno surađuju i nesebično si međusobno pomažu, osobito na dodatnim događanjima koja su brojna i nerijetko izrazito zahtjevna te je zbog toga i odabran za Valamar rekordera 2016. – hotel je u jednom danu imao više od 1.000.000 kuna izvanpansionskih prihoda od hrane i pića. Voditelj je glavnog restorana Jozo Krešić, dugogodišnji iskusni hotelski djelatnik. Samo da vas upoznamo s redom veličina ovog hotela: glavni restoran poslužuje i do 800 doručaka i 600 večera dnevno (a često i ručkova), a često i kongrese ili druge skupine s dodatnim uslugama. U sklopu je glavnog restorana i usluga dostave u sobu (room service) za koji je zadužena Žaklina Stević, dok barove vodi Darijo Burđelez. Darijo se svakodnevno brine o funkcioniranju Orsula lobby bara i Onofrio pool bara ljeti te Nocturno Wine & Cocktail bara kad su posebna događanja u pitanju. Ivan Kramarić od ove godine vodi Langusto fine dinning restoran, à la carte restoran s vrhunskim izborom gastronomskih specijaliteta, sjajnim jelima od jastoga i velikim izborom vrhunskih vina. Sve te točke ne bi mogle funkcionirati bez dobro organizirane kuhinje na čelu sa šefom Antom Rukavinom, koji vodi tim od 30-ak djelatnika. Kuhinja priprema sve pansionske obroke, brojna jela za barove, sve specijalitete za Langusto restoran te sva jela za banketna i ostala svečana događanja. U hotelu je i predivni Spa centar koji na više od 900 m2 ima dva velika bazena, više sauna, sobe za opuštanje i prostor za fitness. Voditeljica je toga tima Tonka Andrić, koja mijenja kolegicu Katarinu Đano koja je na porodiljnom dopustu. Specifičnost Valamar Lacrome Dubrovnik u odnosu na većinu hotela u grupaciji jesu kongresni kapaciteti i brojna događanja u hotelu te domjenci diljem Dubrovnika. Kongresni tim ima šest članova. Josip Vrkić, koordinator banketa vodi banketna događanja i tim konobara. Dio tima čine i suradnica u kongresnom odjelu, audio-video tehničar i pomoćni djelatnik odjela.

Riječ je o entuzijastičnim i mladim osobama koje zajednički odrađuju i najzahtjevnija događanja“, hvali ih direktor.

Sav trud ovih odjela ne bi davao rezultate bez podrške odjela hotelske administracije i održavanja, a voditelj je odjela održavanja Karlo Jerkić. U lipnju ove godine timu se pridružila i pripravnica u operacijama Marija Grubišić. Voditelj hotela je Vlaho Sabljić, također s nama od otvorenja. Osim uobičajenog hotelskog poslovanja, Vlaho je zadužen za sve dogovore i pripremu zahtjevnih kongresnih i događanja i domjenaka.

„Jako smo ponosni na sve djelatnike“, kaže direktor.

Iskusni djelatnici znanje svakodnevno prenose na mlađe kolege, a velik broj voditelja i zaposlenika dolazi upravo iz naših redova. Naime, Valamar Akademiju pohađali su ili još uvijek pohađaju brojni zaposlenici. I dalje ćemo pronalaziti rješenja kako obrazovanjem svih djelatnika stvarati nove potencijalne kandidate koji već sutra mogu preuzeti odgovornije funkcije u Valamaru.“

Kako bi svima zahvalili i nagradili ih za odličan posao, vodstvo hotela svake godine obavezno organizira izlet za zaposlenike te barem jednom godišnje zajednički ručak na kraju sezone, a to su i jedine prilike da se timovi malo podruže i bolje upoznaju. Naime, za razliku od većine ostalih hotela na obali, ovaj intenzivno radi tijekom cijele godine. Direktor Sabljić objašnjava:

„Udarno je u proljeće i jesen kad ima najviše događanja i često je riječ o najzahtjevnijim gostima, a zimi su tu brojna događanja za Dubrovčane (maturalne zabave, svadbe, politički i ostali skupovi, dočeci Nove godine, humanitarne zabave i slično). Najzahtjevnija su prijelazna razdoblja kad nastojimo pružiti vrhunsku uslugu događanjima te istodobno stvarati nezaboravna sjećanja odmorišnim gostima. Ljeti imamo značajan broj gostiju koji dolaze već nekoliko godina, što je dokaz kvalitetnog rada cijelog tima.“

Tim je do sada odradio značajan broj velikih kongresa (NATO parlamentarnu skupštinu, skupove svjetskih kompanija i brojne stručne skupove).

Konkurencija u Dubrovniku sve je veća, a zahtjevi organizatora sve viši pa prvim izborom za organizaciju ovih skupova možemo ostati jedino podizanjem kvalitete usluge. Zajedničkim radom svih hotelskih odjela i suradnjom s našom prodajom, drugim centralnim službama i drugim hotelima uspijevamo ne samo zadržati, nego i podizati razinu usluge i biti najbolja potpora organizatorima događanja u Dubrovniku“, ističe Sabljić.

Najveća se događanja rezerviraju i po nekoliko godina unaprijed te intenzivna organizacija prethodi mjesecima prije same realizacije, a nerijetko se događa da u hotelu ima više MICE događanja u isto vrijeme. Svako je događanje specifično i zahtjevno, od malih ekskluzivnih grupa pa do konferencija s više od 1500 sudionika, a zadovoljstvo organizatora i sudionika najbolja je promidžba i jamstvo novih poslova.

Dubrovnik gaji turističku tradiciju od koje se može puno naučiti, ali je svakodnevno treba unapređivati i prilagođavati novim izazovima i situacijama na tržištu. I sve to neće biti dostatno ako se ne bude mnogo brže i bolje ulagalo u nove generacije mladih hotelsko-turističkih djelatnika. Valamar može biti pravi primjer Dubrovnika i Hrvatske kako treba planirati i raditi na izvrsnosti u hotelijerstvu te ulagati u djelatnike“, zaključuje direktor.