Putovanje sa svrhom usporedbe (benchmark) u prvi biciklistički park u Europi urodio je novim idejama, a sve s ciljem jačanja razvoja te vrste turizma i u našim destinacijama

Leogang, vrhunska europska biciklistička destinacija poznata po najboljem biciklističkom parku u regiji, ugostila je u rujnu direktore naših hotela. Cilj je bio vidjeti i naučiti kako razvijati i održavati biciklističko-turistički proizvod te ispitati mogućnost njegove implementacije u naše destinacije, koje imaju sve preduvjete za snažan razvoj te vrste turizma.

„Iako je biciklistički park ključna točka biciklističke ponude u Leogangu, cijela regija nudi iznimno razvijenu infrastrukturu za sve vrste biciklizama pa je destinacija pogodna za sve profile vozača, kao i za obiteljski odmor. Uz biciklizam tu je i bogata ponuda različitih aktivnosti na otvorenom (pješačenje i pješačenje po trasi, planinarenje i slobodno penjanje) te sjajna ponuda wellness u lokalnim hotelima. Sve to po mnogočemu odgovara i većini naših destinacija koje u posljednje vrijeme znatne napore ulažu u razvoj aktivnoga turizma, od uređenih biciklističkih staza do proširenja sportskih kapaciteta. Tu su primjerice i Baška outdoor ili Valamar Terra magica kao već etablirana sportska natjecanja“, komentirao je Ozren Renko, direktor hotela Pinia.

Kolege su imali priliku vidjeti dva vrhunska hotela i dobiti detaljne informacije o načinu poslovanja i razvoju biciklističkih proizvoda u toj destinaciji, koji je bio sustavan i promišljen, a svi dionici funkcioniraju kao cjelina. Razgovarali su s nositeljima razvoja proizvoda, lokalnom turističkom zajednicom i direktorom tvrtke koja održava sustav žičara i upravlja biciklističkim parkom te tako dobili i informacije iz prve ruke o načinu funkcioniranja i financiranja cijeloga sustava, što je bio jedan od ključnih momenata putovanja. Naravno, okušali su se i u bicikliranju s lokalnim vodičima te i sami iskusili kako destinacija funkcionira i što se nudi. Najhrabriji su se čak iskušali u vožnji po adrenalinskim spustovima u biciklističkome parku.

IMG_8872

„Bilo je to doista nezaboravno iskustvo i prigoda da nam stručnjaci prenesu priču o biciklističkom turizmu, odnosno biciklističkome centru od same početne ideje, čiji je motiv bilo produljenje (kod njih ljetne) sezone, pa do operativnih pojedinosti s kojima su se susretali od projektiranja do upravljanja. Raduje me što ćemo ta iskustva s godinama implementirati u Rabac koji ima ogroman potencijal za razvoj ove vrste turizma, dok je biciklistički park jedinstveni USP ne samo u Rapcu, već i u hrvatskim okvirima“, ispričao nam je za ViV Zoran Rajković, direktor hotela Valamar Sanfior.

 

O LEOGANGU

Biciklistički park Leogang bio je prvi biciklistički park te vrste u Europi i cijeli je imidž destinacije izgrađen upravo na tom proizvodu. To je sustav staza za ekstremne oblike brdskoga biciklizma (slobodni spust, spust ili slope style) te ga odlikuju tehnički zahtjevne staze sa skokovima, poniranjima, kamenim spustovima i oštrim zavojima koji pružaju istinski adrenalinski užitak za vozače. Nudi se i velik broj lakših staza za početnike, pump track i mali biciklistički park za učenje tehnika vožnje kojima se mogu koristiti i djeca. Ponuda je upotpunjena velikim biciklistički centrom koji nudi usluge unajmljivanja bicikala i opreme, biciklističku trgovinu, usluge vodiča, škole brdskoga biciklizma itd. Destinacija se najviše promovira organiziranjem događaja, a bila je i domaćin biciklističkih utrka uglavnom vrlo visoke razine i velike medijske eksponiranosti kao što su svjetski kup, svjetska prvenstva u spustu, enduro utrke, biciklistički festivali i sl.

IMG_8864