Početak karijere 2CELLOS počeo je strelovito, njihov prvi televizijski nastup bio je u showu Ellen DeGeneres, prvi koncert na iTunes Festivalu u Londonu, pozivali su ih u najprestižnije tv-emisije i odmah su surađivali sa svjetskim legendama poput Eltona Johna, a prvi album im je objavljen za diskografsku kuću Sony. Sve najbolje im se dogodilo u samom početku, a dvojica glazbenih virtuoza uspjeli su se i održati na vrhu. Iz mjeseca u mjesec bilježe sve veći broj obožavatelja u cijelom svijetu. Najdraža im je ipak domaća publika, a suradnja s Valamarom za njih je poseban užitak!

„Slušati i gledati 2CELLOS uživo zaista je nešto predivno i začuđujuće. Nisam doživio nešto tako uzbudljivo još od 1960-ih, kad sam gledao Jimija Hendrixa uživo u londonskom klubu Marquee”, izjavio je svjedobno Sir Elton John koji je postao svojevrsni zamašnjak svjetske karijere naših slavnih violončelista, Stjepana Hausera i Luke Šulića.

Prošlo je pet godina otkada su 2Cellos na Youtubeu objavili svoj prvi video, obradu hita Michaela Jacksona Smooth Criminal i 20. siječnja 2011. započeo je njihov vrtoglavi put prema zvijezdama kojem se ne nazire kraj.

Luka i Stjepan znaju se još od tinejdžerskih dana, susretali bi se na natjecanjima i raznim seminarima i zapravo su ih svi smatrali najvećim rivalima. Obojica su oduvijek bili fanatični za violončelom, sviranjem i vježbanjem te su svirali s poprilično energije i strasti. Oduvijek su, kažu, htjeli svirati zajedno jer su znali da bi to bilo totalno ludilo i kaos, pogotovo ako obojica dobiju napad adrenalina! I napokon kad je Luka došao u London na poslijediplomski, a Stjepan je ondje već bio pet godina, ukazala im se prilika da naprave nešto zajedno.

Danas su uistinu toliko planetarno popularni da u Japanu imaju i svoj dan (20. siječnja), obožavateljice ih opsjedaju baš kao što su nekada pratile rock zvijezde (oni, doduše, tvrde da na društvenim mrežama imaju više obožavateljica nego uživo), no suglasni su u tome da ih slava nije nimalo promijenila. Ono što je drugačije jest njihov tempo života: kada nisu na turnejama, onda su u studiju, snimaju ili produciraju. Glazba je njihova glavna motivacija i stalni pokretač.

Stjepan i Luka od početaka su jako vjerovali u to što rade i išli su, kažu, kao tenkovi, toliko su bili uvjereni da će uspjeti. Još čuvaju e-mailove u kojima su se dopisivali i hrabrili dva tjedna uoči objavljivanja videa za Smooth Criminal: „Majstore, ovo je zakon, revolucija, još malo pa ćemo rokati po stadionima…”, pisali su tada jedan drugome. I sve im se ostvarilo!

9.6.2016.,Porec -  Otvorenje Open air festivala u Valmar Isabella island resortu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

9.6.2016.,Porec – Otvorenje Open air festivala u Valmar Isabella island resortu. Photo: Marko Prpic/PIXSELL

Svirali ste na svečanom otvorenju Poreč Open Aira 9. lipnja. Prošle ste godine svirali na prekrasnoj plaži hotela Valamar Dubrovnik President, otvorili ste Poreč Open Air festival čiji je idejni začetnik tvrtka Valamar, a čujemo da ćemo vas ponovno sresti u Dubrovniku u Valamaru. Kakva je to tajna veza između vas i Valamara?

Nama je drago što imamo tako posebnu vezu s Valamarom. Da možemo birati, u svakoj zemlji bismo odabrali Valamar. Sjajne su hotelske lokacije, a i hrana je najbolja.

Dosad ste već nastupali u SAD-u, Japanu, Južnoj Americi, Australiji i Europi, a svojom ste glazbom i izvedbom osvojili pola svijeta. Postoji li mjesto na kojem još niste svirali, a voljeli biste?

Zapravo gotovo da nema mjesta na kojem nismo svirali, a prethodnih smo godina nekoliko puta obišli zemaljsku kuglu. Mislim da je ostala još samo Antarktika, ali nije baš da nam se svira tamo J Trebalo bi ići na mjesec ili u svemir, e to bi bilo fora!

Također je impresivan popis dvorana i prigoda u kojima ste svirali (od njujorškog Madison Square Gardena do veronske Arene pa pred britanskom kraljicom ili američkim predsjednikom Obamom…). Koji je vama do sada najdraži nastup i zašto?

Teško je izdvajati samo jedan nastup, ali najdraže je ipak kad si doma i sviraš pred svojim ljudima. A što se tiče same lokacije, najdraže nam je bilo nastupati u pulskoj Areni. Nedavni nastup u veronskoj Areni također je bio poseban jer smo slavili petu obljetnicu.

Od svih cijenjenih glazbenika s kojima ste surađivali (poput Eltona Johna, Georgea Michaela, Zucchera, Red Hot Chili Peppersa, Queens of the Stone Age) tko vam je ostao u najljepšem sjećanju i zašto? S kime je bilo najugodnije surađivati? Jeste li ostali s kime u kontaktu? 

Svi su oni na svoj način posebni i jedinstveni tako da je teško izdvojiti samo jednog izvođača ili bend. Kad ih upoznate, shvatite da su to sasvim obični, normalni ljudi… Kao i svi drugi, sa svim svojim problemima, vrlinama, kompleksima, strahovima.

Nastup s Pepersima se dogodio zaista spontano – bili smo im predgrupa i onda je njihov bubnjar Chad Smith došao na pozornicu i počeo svirati s nama. Na kraju koncerta smo svi zajedno svirali Californication bez prethodne probe. Uvijek je najbolje kad je spontano.

S kime još niste, a silno biste voljeli surađivati i zašto? Imate li uopće kakvih neostvarenih želja?

Nije baš da imamo neke posebne želje. Želimo što više napraviti kao duo, a ako dođe do neke suradnje, super. Suradnje nam nisu prioritet, naša su posebnost samo ta dva čela i zvuk koji stvaramo njima.

U srpnju vam se ponovno zahuktava turneja. Što radite kada niste na putu? Kako se odmarate?

To je stvarno jako rijetko, a kad i uhvatimo nešto vremena radimo obične stvari kao što je odmaranje na kauču i gledanje utakmica.

Kada sagledate vaših pet godina uspjeha, čega se najradije sjetite? Biste li išta mijenjali, napravili drugačije?

Ne. Sve je išlo onako kako je trebalo i čak ako se nešto loše dogodilo, sada znamo da je to bilo s razlogom. Tek kasnije shvatiš da je tako trebalo biti i da nikada ne treba ništa mijenjati.

Jeste li ikada razmišljali o tome do kada ćete se baviti glazbom? Razmišljate li o alternativi? Što biste radili kada se ne biste bavili glazbom?

Želimo se što duže baviti glazbom jer ipak to nije sport, nemaš baš neki staž ili vremensko ograničenje kao u profesionalnom sportu. Postane u neku ruku napornije, ali uvijek ćemo se baviti glazbom. Glazba je način života i hobi i posao. Želimo klasiku širiti preko interneta, što je puno važnije nego da je čuju samo ljudi koji su bili u dvorani. To je naša misija. Želimo također nastaviti s radom na videomaterijalima, raditi naše revolucionarne aranžmane, razbijati te barijere između rocka i klasike…

Traži li vas publika još uvijek da svirate „Smooth Criminal“, koji vas je porinuo među zvijezde?

Svaka je pjesma na našim koncertima neki vrhunac, highlight. Nakon svake izvedbe vidimo podjednaku reakciju tako da je teško izdvojiti neku posebno.

Što ipak preferirate – klasičnu glazbu ili pop?

Sve! Mi uopće ne želimo dijeliti glazbu na žanrove jer je samo bitna ta emocija i strast koju unosimo u svoju glazbu, a takvu glazbu i slušamo.

Je li vam draže nastupati pred domaćom ili inozemnom publikom?

Gdje god da dođemo uvijek nas dočekaju srdačno. Naravno da je pred domaćom publikom malo drugačije jer su tu uvijek i obitelj i prijatelji u publici. Nema baš tolike razlike između različitih nacija – kad dođemo u Japan očekuješ možda da su svi hladni, a dogodi se upravo suprotno – ludnica. Sve je na tebi, koliko ćeš izvući iz njih.