Du Motion je specifičan za hrvatske prilike jer gotovo 90 % trkača dolazi izvan Dubrovnika te čak 85 % iz inozemstva, a naši trkači u destinaciji borave u prosjeku četiri dana te puno troše u izvanpansionskoj ponudi

Nekad vaterpolist i danas uspješan organizator Dubrovačkog polumaratona Alen Bošković kaže da se sasvim slučajno „zatekao“ u organizaciji tog događanja, a posla se prihvatio jer je uistinu htio pokazati kako Dubrovnik može i zna razvijati se u smjeru sportskog turizma. I – uspio je!VIV: Što bivši vaterpolist radi u maratonu? Kako ste došli na ideju Dubrovačkog polumaratona?

Grad Dubrovnik i Atletski klub Dubrovnik su me, kao glavnog tajnika Dubrovačkog saveza športova, 2014. pozvali na prezentaciju tvrtke iz Portlanda Next Events Production, koja se bavi produkcijom cestovnih utrka i koja je bila partner pri organizaciji Prvoga dubrovačkog polumaratona. No ideja je došla iz Montereya, grada prijatelja koji je ponudio pomoć pri organizaciji trkačkog događaja jer su smatrali da Dubrovnik ne iskorištava dovoljno svoj potencijal u novoj turističkoj grani. Na početku sam bio potpora manifestaciji, no poslije nekoliko dana partneri iz Amerike su me predložili za direktora utrke. Do tada nisam imao previše iskustva u organizaciji niti sam bio pretjerano zainteresiran za cestovno trčanje, sve dok u jesen 2014. nisam otišao na Portland Marathon gdje sam bio na trkačkoj konvenciji i ujedno radio u organizaciji. Tu je bilo govora o novim trendovima u sportskoj industriji i trkačkom biznisu te o dobrobitma koje donosi organizacija utrka, broju posjetitelja i ekonomskom učincima na zajednicu. Kad sam uživo vidio cijeli događaj, Expo, preuzimanje brojeva, ljude koji dolaze iz svih krajeva svijeta i masovni start Portland Marathona shvatio sam koje mogućnosti takav događaj pruža Dubrovniku kao gradu i turističkoj destinaciji.

VIV: Je li bilo teško sve pokrenuti i je li Vas iznenadio odaziv i reakcije na prvi polumaraton?

Srećom sam na početku radio s pionirima trkačkoga biznisa u Americi i uz koje sam brzo učio o organizaciji, marketingu i promociji. Prenio sam njihove modele logističke pripreme te implementirao sigurnosne i medicinske protokole. Najveći je problem s kojim smo se susreli činjenica da njihov model nismo mogli doslovno preslikati na mali grad poput Dubrovnika koji ima problem prometne infrastrukture i prostornih ograničenja. Uz to smo se morali probiti na tržište i svima pokazati da će se u našem gradu trčati polumaraton.

Dubrovnik u svijetu ima sjajan status u turističkoj industriji, no do tada nije nudio događaj koji bi privukao trkače koji putuju i biraju destinacije s cestovnim ili trail utrkama. Pokrenuli smo marketinške aktivnosti, odlazili na sajmove u sklopu velikih utrka (Portland, Monterey, Ljubljana i Sarajevo), ciljali publiku za koju smo smatrali da će željeti spojiti trčanje i odmor u gradu. Prve smo godine imali trkače iz 34 svjetske države sa svih kontinenata. Takav odaziv nije uobičajen na mladim utrkama te je iznenadio i nas i američke partnere. Na prvoj smo utrci postavili visoke organizacijske standarde, što je dovelo do velikog rasta sljedeće dvije godine. I to je osnovni razlog zbog kojeg nam, uz ljepotu Dubrovnika, trkači dolaze i ponovno se vraćaju.

VIV: Kako je sve krenulo i koliko vas je danas u organizaciji? Koliko volontera imate?

U malom gradu nije lako donijeti nešto novo i natjerati ljude da to odmah prihvate. Za cilj smo si postavili samo jedno: pokrenuti grad, motivirati sugrađane da nam se pridruže i sudjeluju kao trkači ili da volontiraju. Tada se rodila ideja o brendiranju utrke pod novim nazivom Du Motion.

Uz pomoć koordinatora iz SKAC-a (Studentski katolički centar) uspjeli smo animirati velik broj mladih volontera, što smatram najvećim uspjehom. Prve smo godine puno radili na interakciji sa sugrađanima i uspjeli uključiti gotovo 500 osoba. Do sada smo imali više od tisuću volontera.

VIV: Valamar Riviera od početka podupire Dubrovački polumaraton. Jeste li zadovoljni suradnjom?

Valamarova ekipa u Dubrovniku općenito ima sluha za suradnju sa sportašima. Tomo Dumačić, Marin Gulan i Gorazd Surla od samog su početka sudjelovali pri razvoju projekta. Nebrojeno smo se puta susreli, razgovarali i zajednički radili na tome kako trkače motivirati da odaberu Valamarove hotele za smještaj. Svake smo godine povećavali popunjenost, a već sada radimo za 2018. godinu. Zajednički nam je cilj povećati broj noćenja u vašim hotelima tijekom Du Motiona. Mogu samo zaključiti da boljeg partnera nismo mogli izabrati, a nadam se da je zadovoljstvo obostrano.

VIV: Dolaze li trkači iz inozemstva na ovaj polumaraton ili je riječ isključivo o domaćim trkačima?

Du Motion je specifičan za hrvatske prilike jer gotovo 90 % trkača dolazi izvan Dubrovnika, a čak 85 % iz inozemstva. Prošle smo godine u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku izradili ekonomsku studiju koja je pokazala da naši trkači u destinaciji borave u prosjeku četiri dana te iznimno puno troše u izvanpansionskoj ponudi. To je odličan pokazatelj koliko je ovakav događaj važan za Dubrovnik, pogotovo jer je riječ o predsezoni.

VIV: Koliko dugo se priprema takvo događanje?

Želimo li nastaviti raditi po svjetskim standardima, trebamo raditi cijelu godinu, a ne mjesec dana prije utrke. Tako kompleksan događaj priprema se 12 mjeseci. Prvi sastanak za 2018. odrađen je već dan nakon prošle utrke. Ove smo godine Du Motion 2018. promovirali na Boston Marathonu u travnju, najstarijoj utrci na svijetu koja se održava 121 godinu. Trenutačno radimo na otvaranju prijava i marketingu te pripremamo edukaciju volontera i koordinatora. Obradili smo ulazne podatke i snimili tržište u Europi. Cilj nam je dovesti još veći broj trkača iz skandinavskih zemalja, Njemačke i Engleske.

VIV: Možda su u pitanju predrasude, ali dosta ljudi Dubrovnik vidi kao grad turizma i vaterpola, dok se trkačke utrke više vežu uz kontinent ili unutrašnjost Istre. Zašto baš Dubrovnik? Koliko jedno takvo događanje može pridonijeti razvoju grada i turizma?

Istina, mnogi Dubrovnik smatraju isključivo turističkom destinacijom, a u sportu ga prepoznaju kroz VK Jug, naš najušpješniji sportski kolektiv. Velikim su dijelom i u pravu jer smatram kako dovoljno ne iskorištavamo rekreativno-turistički segment. Imamo odlične uvjete za trčanje u prirodi i plivanje u otvorenom moru ili kajakingu i slično. A baš je sve to što moderni turizam nudi i traži. Razvijajući Du Motion kao projekt koji je usko vezan za poboljšanje turističke ponude u Dubrovniku, od samog smo početka imali veliku podršku TZ-a Dubrovnik. Direktorica Romana Vlašić aktivno se uključila u rad kao član organizacijskog odbora i savjetovala kako se bolje promovirati i prezentirati na turističkom tržištu. Sada već razmišljamo i o širenju brenda Du Motion i na ostale sportsko-rekreativne sadržaje. Cilj nam je organizirati što više trkačkih, biciklističkih, plivačkih i ostalih utrka u posezoni i predsezoni, čime možemo uvelike pridonijeti razvoju grada i turizma. Tome ćemo se više posvetiti sljedeće dvije do tri godine.

VIV: Trčanje je posljednjih godina iznimno popularno pa je cijeli niz utrka (trail, maraton, polumaraton…) pokrenut u Hrvatskoj posljednjih godina. Po čemu biste izdvojili baš vaš polumaraton?

Zaista je pozitivno što imamo veliki broj utrka i što se trčanje u Hrvatskoj populariziralo. Ono je jako popularno svijetu, a samo se u Europi njime bavi više od 55 milijuna ljudi. Tržište je veliko, ali istodobno i prezasićeno. Uzlazni je trend, ali nisam siguran da svi organizatori mogu privući puno trkača jer to u jednom trenutku postane skupo (troškovi smještaja, putovanja i registracije koje svaki trkač sam plaća). Kao organizator, mislim kako je najvažnije postići visoke organizacijske standarde i da trkači budu zadovoljni te da se vraćaju iz godine u godinu, a to u hrvatskim prilikama nije nimalo lako jer vrhunska organizacija iziskuje puno truda i dosta financijskih sredstava. S druge strane, velik broj utrka u Hrvatskoj je zaista dobar za turizam. Možda će neki od trkača iz inozemstva koji su ove godine došli u Dubrovnik poželjeti sljedeće godine trčati na Plitvicama, u Splitu ili Rijeci. Du Motion je već postavio određene standarde i trkači su to jako dobro prihvatili. Ipak je riječ o destinacijskoj utrci i ona će uvijek privući trkače iz Hrvatske i ostalih država.

VIV: Jednom ste izjavili kako je ovaj polumaraton „više od utrke“. Što ste mislili pod time?

To je događaj koji traje nekoliko dana. Počinje s Expom na kojem možete preuzeti broj, susresti trkače iz cijelog svijeta kako se opuštaju uz dobru glazbu, sokove, pivo ili kavu, možete kupiti sportske revizite i naše proizvode, a nakon utrke svratiti na druženje uz gratis sendviče i pivo. Zatim, imamo četiri različite utrke: Dječja utrka (sudjeluje 700 dubrovačke djece), Utrka po zidinama (100-tinjak natjecatelja), Humanitarna (utrka na 5 km na kojoj je zadnje dvije godine prikupljeno gotovo 120.000 kuna) i Polumaraton. U organizaciji sudjeluje oko 600 volontera, uključene su sve gradske službe i tih dana Dubrovčani žive s utrkom. Prve smo godine na Humanitarnoj utrci imali 49 trkača na startu, a ove je godine 800 trkača, većinom Dubrovčana, istrčalo utrku. Tih je dana ostvareno više od 6000 noćenja. Kad sve to zajedno sagledamo, možemo reći da je Du Motion „više od utrke“.