O novitetima u destinaciji Krk, novim projektima, događanjima, sportu i turizmu općenito razgovarali smo s Milom Pavlicom, direktorom destinacije Otok Krk. Valamar Rivieri priključio se još 2007. godine na mjesto direktora hotela Valamar Koralj Romantic. Već sljedeće godine postaje direktor regije Krk i tu dužnost obnaša sve do 2015. godine i akvizicije Hotela Baška, koja je donijela i promjene u njegovoj karijeri jer postaje direktor operacija Hotela Baška. Od travnja ove godine Mile Pavlica postaje direktor destinacije Otok Krk koja objedinjuje sve Valamarove hotele, ljetovališta i kampove u Krku i Baški.

VIV: Možete li nam ukratko predstaviti destinaciju i Valamarov tim na Krku?

Otok Krk rastuća je Valamarova destinacija na Kvarneru u koju Valamar kontinuirano ulaže i u podizanje kvalitete objekata i usluga i u širenje kapaciteta akvizicijom Hotela Baška 2015. godine. Danas na otoku Krku imamo tri hotela Valamar Koralj Romantic, hotel Zvonimir i hotel Corinthia s objektom Atrium&Villa Adria te pet kampova Camping Resort Krk, kamp Ježevac, kamp Škrila, Naturist Camping Bunculuka i kamp Zablaće, u koje ukupno možemo smjestiti više od deset tisuća gostiju. Također se ponosimo i našom Kućom Valamar jer smo dovršili drugu fazu uređivanja i u njoj se sada nalazi desetak ureda u kojima rade moji vrijedni kolege. Tim kolega s kojima surađujem zaista je velik i potrebna je svakodnevna suradnja sa svim sektorima – ljudskim potencijalima, tehničkim odjelom, IT-jem, pravnom službom i Sektorom kvalitete – da bi sve funkcioniralo poput švicarskog sata. Sa svim kolegama iz užeg tima imam odnos pun povjerenja i međusobne podrške, a najvažnije je što gajimo iste vrijednosti i ciljeve, jednaku želju za postizanjem vidljivih rezultata, a to je zapravo prava i jedina definicija uspjeha.

VIV: Koje su ključne investicije i noviteti s kojima je Valamar otvorio vrata svojim gostima ove godine?

Mogu ponosno reći da je završena prva faza uređivanja kampa Zablaće, koja uključuje novu zgradu recepcije sa Sky barom, novouređeni ulaz u kamp, tržnicu na kojoj je zastupljena raznovrsna ponuda za naše goste, uključujući i lokalne proizvode te dvije zone mobilnih kućica, kojih je trenutno u Zablaću 97. Noviteta ima i u kampu Ježevac jer je uređena nova premium zona u blizini plaže s predivnim pogledom, koja je ujedno i zona bez automobila (car free). Kamp Škrila također je otvorio svoja vrata gostima u novom ruhu jer je uređen i popločen glavni put prema plaži, dodatno smo uredili terasu Beach bara, hortikulturalno oplemenili cijeli kamp te zasadili drveće kako bi naši gosti mogli pronaći hladovinu u toplim ljetnim danima, a postavili smo i novih 11 mobilnih kućica.

Posebno sam ponosan na male investicije kojima smo dodatno podigli razinu usluge u svim našim objektima, dovršili uređivanje sunčališta bazena hotela Valamar Koralj Romantic, kao i hortikulturno uređenje okoliša hotela, uredili restoran Residence Atriuma, zamijenili dio klimatizacijskog sustava hotela Zvonimir, obnovili recepciju u Bunculuki, potpuno opremili vanjski grill restorana Boneta, napravili kantinu za naše zaposlenike u kampu Bunculuka i unaprijedili brojne ostale sadržaje.

VIV: Kamp Krk prvi je kamp s pet zvjezdica u Hrvatskoj. Po čemu je ovaj kamp toliko poseban?

Otok Krk dom je i jedinog Valamarova kampa s 5*, koji je poslije četverogodišnjeg ciklusa ulaganja postao prvi kamp s pet zvjezdica u Hrvatskoj. Camping Resort Krk obiteljsko je i ekološko kamping ljetovalište, posebno po mnogim sadržajima od kojih bih izdvojio dječji vodeni park, Piazzu s mnogobrojnim trgovinama, bogate animacijske sadržaje, restoran s ponudom autohtonih delicija, Bellavista premium Village s bazenom Infinity, spa-zonu, uređene plaže, sportske sadržaje… Ipak, najvažniji su dio proizvoda naši zaposlenici koji svojom iznimnom profesionalnošću daju ovom kampu dodanu vrijednost.

VIV: Krk i ove godine obiluje brojnim događanjima. Što biste posebno istaknuli?

Jedna je od osnovnih Valamarovih strateških odrednica i razvoj destinacije sinergijom lokalne zajednice i naše kompanije, koja rezultira novim sadržajima i obogaćivanjem ponude, što primjerice odlično funkcionira u Poreču uz festival Poreč Open Air, a sada i u Rapcu uz festival Rabac Open Air. Svaka destinacija ima posebnosti i čari pa tako i mi na Krku možemo dosta ponuditi, a moram naglasiti kako iznimno dobro surađujemo s turističkim zajednicama na otoku te lokalnim samoupravama (Krk, Baška i Punat). Ove me godine posebno veselio povratak jedinstvenoga gastronomsko-glazbenog festivala Crna ovca na naš Krk (posljednji smo ugostili još 2010. godine), pri čemu smo sudjelovali kao organizator partner. U suradnji s Turističkom zajednicom Grada Krka i partnerima u svibnju smo sudjelovali u organizaciji tradicionalne trodnevne biciklističke manifestacije uz vođene biciklističke ture Krk Bike Story 2017. To događanje objedinjuje gastronomsku ponudu i zabavu te nudi odličan provod na dva kotača od biciklističkog „lova na blago“ (treasure bike hunt) do biciklističke trekking ture duge 33 kilometara. U pauzama između sportskih aktivnosti sudionici su uživali u degustacijama krčkih domaćih proizvoda i specijaliteta poput pršuta, maslinova ulja, kruha, sira i nezaobilazne vrbničke žlahtine.

Ljeto također nudi mnoštvo zabavnih događanja, s naglaskom na glazbu za sve generacije. U svim su našim objektima već u tijeku glazbene večeri uživo, koje će trajati cijeloga ljeta. Osim toga, ponosni smo partner festivala Big FestBaška International Guitar (BIG), koji će se tradicionalno održati u drugoj polovici kolovoza. Gostovanja domaćih i inozemnih gitarskih virtuoza u prekrasnom mističnom okruženju Jurandvora poseban su doživljaj koji se ne smije propustiti, što iz godine u godinu dokazuje sve veća posjećenost. Festival ne zapostavlja niti ljubitelje pop i rock izričaja, koji će u omiljenoj glazbi uživati na bašćanskoj Staroj rivi. Jamstvo kvalitete, osim poznatih imena svjetske i domaće gitarističke scene, od prošle je godine i nagrada Simply the best, koju je festival BIG dobio u kategoriji Manifestacijetematski festivali i događanja u višednevnom trajanju, i to u konkurenciji 74 nominirane manifestacije diljem zemlje. Nagradu dodjeljuju Udruga hrvatskih putničkih agencija i turistički časopis Way to Croatia.

Sezonu završavamo u sportskom duhu utrkom Krk Island Trail u listopadu, iznimno jakom utrkom koja okuplja i do 1000 sudionika, što nama hotelijerima predstavlja dobar poticaj za pojačani razvoj ponude, odnosno sadržaja koji će biti okrenuti upravo biciklistima, ali i planinarima te svim ostalim ljubiteljima aktivnosti na otvorenom.

VIV: Što ljubitelje sporta očekuje ove sezone?

Na otoku je popularan biciklizam i mnogim je turistima koji dolaze na otok neizostavan dio odmora vožnja biciklom, a naravno tu su i mnoge destinacije koje im nude priliku da upoznaju pravi Krk: svježi zrak, biljni i životinjski svijet, ukusnu hranu i prijateljski raspoložene mještane. Većinu pješačkih staza na otoku Krku moguće je iskoristiti i kao biciklističke pa tako otok nudi nebrojene biciklističke staze uz obalu i po unutrašnjosti, a u njima uživaju i rekreativci i profesionalci.

Turiste oduševljavaju staze koje prolaze uz romantične vinograde, polja i plaže, kao i novouređena staza od Malinske do grada Krka. Zahvaljujući činjenici da se otok Krk ubraja među najsunčanije dijelove Europe s 2500 sunčanih sati godišnje, biciklizam je aktualan znatno dulje od same sezone. Tako je Krk nezaobilazna dionica proljetne etapne brdsko-biciklističke utrke 4Islands MTB stage race te jesenje utrke Krk Island Trail u okviru trećeg izdanja festivala Baška Outdoor (13. 10. – 15. 10.), vikenda ispunjenog aktivnostima za bicikliste, trkače, penjače, planinare i ostale koji žele upoznati Bašku na potpuno novi način.

Više od 90 km šetnica i biciklističkih staza povezanih s povijesnim i kulturnim lokacijama odličan su poticaj za razvitak događanja i manifestacija poput festivala Baška Outdoor, koji su postavili Bašku među nezaobilazne destinacije za sve ljubitelje aktivnog i sportskog načina života.

 

VIV: Kao vodeći poslodavac u turizmu brinemo se o svojim zaposlenicima, a jedan je od načina i osiguravanje njihova smještaja. Tako je i Krk dobio Kuću Valamar. Što je sve osigurano sezonskim zaposlenicima koji tamo borave i kakvi su prvi dojmovi? Prva Kuća Valamar otvorena je upravo na Krku. Kakvi su prvi dojmovi zaposlenika?

Ta me investicija posebno veseli jer je važno našim sezoncima osigurati mjesto koje mogu zvati domom. Dovršetkom druge faze uređivanja Kuće Valamar osigurali smo smještaj za naše sezonske zaposlenike na zavidnoj razini, trudeći se pružiti udobnost smještaja u kojemu se mogu odmoriti i napuniti baterije za novi radni dan. Svaka soba stoga ima kupaonicu i TV, a u cijeloj je kući osiguran besplatni bežični pristup. Isplaniran je prostor za zajedničko druženje u kući, kao i izvan nje (roštilj, klupe za sjedenje i društvene igre). Kuhinje su moderno uređene i opremljene svim potrebnim kućanskim uređajima, a na raspolaganju su im i praonice rublja sa sušilicama te parkirna mjesta. Zaposlenici su zadovoljni i, usudio bih se reći, pozitivno iznenađeni udobnošću i razinom uređenosti Kuće Valamar.

 VIV: Kako vidite daljnji razvoj turizma na Krku? Koje su prednosti i zašto destinacija privlači toliki broj gostiju?

Otok Krk jedna je od najprepoznatljivijih destinacija na našoj obali, a zahvaljujući zemljopisnoj raznolikosti, bogatoj vegetaciji i blagoj mediteranskoj klimi te sve bogatijoj i raznovrsnijoj turističkoj ponudi postao je omiljena odmorišna destinacija, ne samo „vikendaša“ s kopna. Tradicionalno ga posjećuju gosti iz Austrije, Njemačke, Italije i Slovenije, ali i ostalih europskih država. Svi se slažu u jednom: Krk je zasigurno jedan od najljepših jadranskih otoka jer na jednom mjestu nudi uistinu sve za savršen odmor – netaknutu prirodu, predivne vinske i biciklističke staze, kristalno čisto more, bogato kulturno naslijeđe, umjetničku baštinu i široku lepezu turističkih objekata. Otok je na kojemu će baš svatko naći zabavu za sebe – od avanturista i romantičara do onih željnih klasičnog odmora i ljenčarenja na savršenom morskom zraku koji liječi sva osjetila. Krk, osim prirodnih i kulturnih bogatstava nudi i sadržaje, a to je važna komponenta razvoja turizma danas. Odavno je prošlo doba pasivnosti pod suncem jer su suvremeni gosti aktivni, znatiželjni i traže puni doživljaj destinacije, što shvaćaju svi koji se bave turizmom. Stoga je potrebno investirati u smještajni dio hotela i kampova, u plaže koje nude sadržaj kao motiv dolaska naših gostiju, ali i u raznovrsnost ponude s naglaskom na autohtonost da bismo podigli konkurentnost destinacije. U ovome posljednjem iznimno je važna suradnja s lokalnom zajednicom, a mi se kao kompanija trudimo maksimalno uključiti i poduprijeti lokalna događanja. Isto tako, otok Krk je prepoznatljiva destinacija za aktivnosti na otvorenom, što nam je vrlo važan segment za cilj koji svi želimo postići – produljivanje sezone. Zbog toga ćemo u nadolazećim godinama naglasiti aktivnosti na otvorenom i u suradnji s turističkim zajednicama i lokalnim samoupravama taj segment ponude pokušati podići na što je moguće višu razinu.

VIV: Kako provodite slobodno vrijeme? Što vas najviše veseli?

Nakon intenzivnoga radnog dana ili tjedna uživam u jednostavnom guštima: čaši dobrog vina s prijateljima.