Naša kolegica Mirela Schreiber u buduću „grupaciju Valamar“ ulazi 1998. kao voditelj ureda Uprave EPIC Zagreb d.o.o., koju su tada činili Georg Eltz Vukovarski i Vicko Ferić. Idućih pet godina sudjeluje u raznim privatizacijskim i investicijskim projektima za klijente poput Deutsche Telekoma, Mobilkoma Austria, njemačkog Ruhrgasa i ostalih. Također je bila dio tima koji upravlja procesima kuponske privatizacije od nastanka DOM fonda (kasnije Valamar Adria Holding d.d.) preko izlaska dionica DOM-a na burzu do upravljanja portfeljnim društvima i dioničarskim uredom, koji je tada opsluživao više od 66 000 dioničara DOM-a.

Upoznati ste, znači, sa samim početcima naše kompanije, ali ipak ste odlučili slijediti poslovne izazove negdje drugdje.

Početkom 2004. nakratko selim u grupu Digitel-Pristop kao direktor jednog od društava za odnose s javnošću kroz korporativne časopise poput VIV-a. Slijedi gotovo šest godina rada u VG Poduzetničkom centru d.o.o. – lokalnoj razvojnoj agenciji grada Velike Gorice u kojoj, pored svakodnevnoga fokusiranog rada cijelog tima na pojedinačnim pitanjima i savjetima u poslovanju velikogoričkih poduzetnika, 2008. godine u Veliku Goricu dovodimo prva sredstva iz EU fondova za lokalnu komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj nagrađivanim projektom Waste No Waste. Gradim iskustva i u financijskom sektoru pa neko vrijeme obnašam funkciju predsjednika nadzornih odbora štedno-kreditne zadruge Mikroplus i Jamstvene agencije Zagrebačke županije.

Koncem 2010. godine vraćam se u grupaciju Valamar kao voditelj projekata isprva u Operacijama, a potom i u timu Poslovnog razvoja. Danas sam voditelj poslovnog razvoja u Diviziji za poslovni razvoj i korporativne poslove i direktor Profitnog centra Upravljanje Rab.

Kako je organiziran Sektor poslovnog razvoja u Valamaru i kako se razvijao tijekom godina?

Poslovni razvoj kao funkcija u grupaciji Valamar postoji od 2011. godine. Pod vodstvom kolege Davida Poropata poslovali smo kao odjel Valamar hotela i ljetovališta d.o.o., odnosno od 2012. kao zasebno društvo Valamar poslovni razvoj d.o.o. Od 2015. godine poslovni razvoj sastavni je odjel Divizije za poslovni razvoj i korporativne poslove Valamar Riviere pod vodstvom kolegice Ivane Budin Arhanić.

Uz iznimku manjeg dijela stalnih poslova Poslovnog razvoja poput vođenja Registra državnih potpora, Poslovni razvoj u pravilu funkcionira projektno pa se za svaki novi projekt ili zadatak „mobilizira“ tim kolega iz različitih sektora prema smjernicama naših nadređenih, a članovi tima potom odgovaraju voditelju projekta iz Poslovnog razvoja za svoje aktivnosti i projektne zadatke.

Na što sve mislimo kada govorimo o poslovnom razvoju neke kompanije? Koliko je naša praksa u procesima poslovnog razvoja slična drugim velikim turističkim kompanijama u Europi ili različita od njih?

Kompanije različito definiraju zadatke poslovnog razvoja kao funkcije. Poslovni razvoj Valamar Riviere bavi se akvizicijama, pripajanjima, pripremom raznih elaborata, razvojnih strategija, studija i analiza, radili smo na restrukturiranjima funkcija i procesa, pripremali prijedloge restrukturiranja društava u procesima predstečajnih nagodbi ili tvrtke Helios Faros d.d. u stečaju, a pisali smo i projekte za financiranje iz EU fondova.

Do danas je, primjerice, ispod našeg autorskog „čekića“ izašlo pet studija za koncesije ukupne vrijednosti koncesije od oko 35,5 milijuna kuna na plažama President i Cava u Dubrovniku, Girandella 1 i 2 u Rapcu i jedna u području Zablaće Camping Resorta u Baški. Od naših pet projekata za financiranje iz EU fondova ukupne vrijednosti 1,6 milijuna eura uspješno su financirana i dovršena dva projekta vrijedna 976.000 eura. Najpoznatiji je među njima projekt izrađen 2010. godine u doba našeg partnerstva s hotelom Luna – projekt izgradnje „Vrtova lunjskih maslina“ za Grad Novalju kojim je područje poznatih lunskih maslinika 2013. godine dobilo potrebnu turističku infrastrukturu. Usko surađujemo sa Sektorom financija i računovodstva, pripremajući razne studije i analize cijena transakcija između povezanih društava unutar grupacije Valamar. Elaborat kojim se objašnjava tržišni udio Valamara nakon akvizicije dionica Imperiala d.d. poslužio je ocjeni dopustivosti tržišne koncentracije Valamara i Imperiala pred Agencijom za zaštitu tržišnog natjecanja. Tu su i razne strategije gospodarenja praonicama, outletima, analize primjerenosti iskazane vrijednosti imovine na primjeru Imperiala i slično.

S radom u Poslovnom razvoju veoma se često povezuje riječ „akvizicije“. Što su one i što je sve potrebno da se jedna akvizicija realizira?

Točno, prvo bismo trebali demistificirati pojam „akvizicije“. Akvizicije u fokusu Poslovnog razvoja odnose se na identifikaciju prilika za razvoj hotelijersko-turističkog poslovanja Valamar Riviere stjecanjem novih hotela, kampova ili turističkih naselja ili kupnjom novih trgovačkih društava koja posjeduju smještajne objekte, ali istodobno i dugoročnim ugovorima o upravljanju tuđim smještajnim kapacitetima koncesijama, zakupima ili drugim oblicima upravljanja. Dakle, naša divizija ne gradi ništa, ne bavi se akvizicijama kakve radi prodaja, odnosno ne sklapa ugovore s autobusnim prijevoznicima i ne bavi se osvajanjem novih tržišta.

Posljednje smo se tri i pol godine bavili akvizicijama dionica i udjela u društvima Hoteli Baška d.d., Imperial d.d., Hoteli Makarska d.d. i Matthias Aichmann GmbH iz Obertauerna. To su sve vlasničke akvizicije, od kojih smo dionice Imperiala i Hotela Makarska u većinskom broju kupovali od Centra za restrukturiranje i prodaju – dakle od države, odnosno preostalih dvaju društva od privatnih vlasnika. Triput su ciljne „mete“ bila domaća dionička društva, a jedanput inozemno društvo s ograničenom odgovornošću. Dovršetkom akvizicije Hotela Petersbühel u Obertauernu naše se aktivnosti u posljednje 3,5 godine mogu sažeti u slijedećih nekoliko glavnih karakteristika: četiri nove destinacije, 4966 dodatnih smještajnih jedinica u 12 hotela i ljetovališta, četiri kamping ljetovališta i jedan skijališni hotel.

Akvizicija kao projekt počiva na žestokom rudarskom radu jer kreće s izjavama o povjerljivosti podataka, razmjenama informacija dubinskim snimanjima i analizom podataka, tehnologija, procesa, pravne i drugih osnova poslovanja. Obično je riječ o zabavnom, ali ujedno i žurnom i iznimno stresnom procesu u kojemu sudjeluju predstavnici svih sektora Valamara. Tijekom tih analiza ponekad se pokaže da „meta“ možda i ne zadovoljava naša očekivanja pa ne zaključujemo svaki proces dubinskog snimanja akvizicijom. A kako bismo bili uspješni kod „meta“ koje zadovoljavaju naša očekivanja, od članova tima zahtijeva se i povjerljivost i dužna briga i pažnja u komunikaciji i odnosima prema vlasnicima i zaposlenicima društava koja snimamo, ali i prema cijeloj lokalnoj zajednici. Vodeći se izrekom Eleanor Roosevelt „upravljaj sobom koristeći glavu, a drugima koristeći srce“ vjerujem da mogu reći kako je Valamarov tim u tom osjetljivom poslu prilično uspješan.

Kada dovršimo analize, a naša ponuda bude prihvaćena i kupoprodaja dionica zaključena, to uopće ne znači da je akvizicija bila uspješna. Time tek počinje pravi posao. Uspješna se akvizicija gradi počevši od dana nakon što je isplaćena kupoprodajna cijena. Naime, uz tako kupljene dionice i turističku imovinu, Valamar preuzme i prigrli i određeno poslovanje s postojećim ugovorima, odnosima s raznim partnerima, procesima, kolektivnim i drugim ugovorima, prigrlivši na taj način u svoju poslovnu obitelj i sasvim nove radne kolektive s njihovim stilovima poslovanja, procesima, politikama i odnosima koje tijekom i nakon akvizicije valja upoznati, razumjeti i znati rastumačiti kako bi Valamar kao „majka“ i akvirirana društva kao „kćeri“ (svatko sa svojim dioničarima) mogli s vremenom naučiti disati u usklađenom ritmu koji će cijeloj obitelji zajamčiti ciljani rast i razvoj.

Poslovni razvoj Valamar Riviere bavi se akvizicijama, pripajanjima, change managementom, pripremom različitih elaborata, razvojnih strategija, studija i analiza, restrukturiranjima funkcija, procesa i društava, a pisali su i projekte za financiranje iz EU fondova. Za projekte kojima upravljaju, mobiliziraju talente i „zvijezde“ Valamara.

Tko sve i koliki rad stoji iza jedne akvizicije?

Prosječan tim akvizicija okuplja između 15 i 30 članova, koji u pravilu nastavljaju s fokusom na „kćer“ i nakon akvizicije. Za rad na akvizicijama Valamar mobilizira svoje sektorske talente i „zvijezde“ koji doprinose svojim profesionalnim znanjima i vještinama, ali i motivacijom i duhom u svim procesima tzv. change managementa ili upravljanja promjenama u „kćerima“. Nakon dovršene akvizicije, naše „kćeri“ najprije susreću sektorske koordinatore kao „prva lica“, uvodničare i skretničare koji pomažu novim kolegama u orijentaciji kroz Valamar. Svi procesi pri upravljanju promjenama u „kćerima“ uvijek se prekrajaju ispočetka po mjeri svake nove „kćeri“, što je istodobno složen koliko i zabavan proces pa bih iskoristila priliku da toplo zahvalim svima koji su do sada činili i čine bilo koji od timova jer su, osim naše „mete“, bili uspješni i u osvajanju srca u našim novim „kćerima“.

Promjena ne bi bilo da nije istodobnog fokusa i koncentracije tima radnika naših „kćeri“ na uzajamnu suradnju: tijekom opisanih četiriju akvizicija u Valamarovu širu poslovnu obitelj s veseljem smo prigrlili 500-tinjak stalnih radnika, odnosno i još toliko sezonskih. Bez njihovih otvorenih srca, profesionalne znatiželje, sudjelovanja u dvosmjernom procesu učenja i fokusu na ciljevima razvoja poslovanja njihova poslodavca – Baške, Imperiala, Makarske i Petersbühela – vrhunski su vrijedan ulog u budućnost poslovanja, sve u korist njihovih dioničara.

U konačnici, osim što kao razvojni partner ulazi u novo društvo, Valamar kao partner ulazi i u novu destinaciju, što zahtijeva ponovno učenje i krojenje lokalnih aktivnosti i akcija u zajedništvu s partnerima iz nove destinacije. U akvizicijama dionica Imperiala i Hotela Makarska s nama je uz bok stajao i partner – Allianz ZB d.o.o. društvo za upravljanje obveznim mirovinskim fondovima, čijoj Upravi i timu možemo isto tako najtoplije zahvaliti na fokusu, pojašnjenjima i vodstvu kroz svijet mirovinskih fondova, ali i vrijednih i za nas važnih partnera.

Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

Čitam, bjesomučno, sve što mi padne pod ruku. Oduvijek su mi govorili da sam „slovožderac“, što je valjda karakteristika zajamčena i značenjem mog prezimena. Volim šetnje i nova podneblja, bez čega bih i onako teško radila svoj posao. Ljudi su mi važni, volim provoditi vrijeme komunicirajući s različitim ljudima jer držim da me svaka komunikacija obogaćuje, pri čemu tražim najrazličitije zgode za saznavanje o načinima kako ljudi razmišljaju i žive, koje ih vrijednosti pokreću. Ovu aktivnost obično od milja zovem „anketiranjem“. Prema tome, u slobodno vrijeme čitam, skitam i anketiram.