Djelokrug odgovornosti Sektora obuhvaća aktivnosti pri realizaciji plana kapitalnih ulaganja, odnosno pripremu i realizaciju rekonstrukcije postojećih te gradnju novih smještajnih kapaciteta (hotela i kampova) te radnih prostora.

O najnovijim projektima, uključujući i našu najveću investiciju u Rapcu, te planovima i trendovima u građevinskoj industriji razgovaramo s Tomislavom Poljuhom, direktorom Sektora investicijskih projekata. Rođeni Vukovarac u Poreču živi od 2003. godine, a prije nego što se priključio Valamarovim timu 2011. godine dio karijere proveo je u Ministarstvu razvitka i obnove te dio u građevinskim tvrtkama Građevinar iz Buja i Team iz Čakovca.

VIV: Koje su odgovornosti Sektora, o čemu se sve brinete? Što je sve potrebno da bi sve dobro funkcioniralo i koliko je velik tim ljudi u Sektoru?

Djelokrug odgovornosti Sektora obuhvaća aktivnosti pri realizaciji plana kapitalnih ulaganja, odnosno pripremu i realizaciju rekonstrukcije postojećih te gradnju novih smještajnih kapaciteta (hotela i kampova) te radnih prostora. Konkretno, riječ je o planiranju, ugovaranju i praćenju realizacije građevinskih projekata, što je, s obzirom na obujam i složenost poslova, iznimno zahtjevan i odgovoran zadatak. Taj zadatak obavlja tim od 10 djelatnika, sedam inženjera i tri administratora, a prema potrebi angažiramo i vanjske suradnike. Da bismo obavili taj zadatak, potrebno je dosta znanja i iskustva te iznimno mnogo rada i truda, na čemu i ovom prigodom zahvaljujem cijelom timu jer mislim da su po tome dobar primjer te daju velik doprinos poslovnom uspjehu Valamara. Taj posao ponekad izgleda jednostavan kada se objekt dovrši, međutim cijeli proces veoma je kompliciran i dinamičan, uključuje velik broj sudionika iz Valamar Rivijere i vanjskih suradnika koje je potrebno uskladiti u relativno kratkom vremenu. Naravno, vodeći računa da se cjelokupni projekt realizira uz prihvatljive troškove, odnosno u zadanom proračunu.

VIV: Pred otvaranjem smo najveće ovogodišnje Valamarove investicije u Rapcu. Kakav je bio tijek samoga projekta? Što je predstavljalo najveći izazov?

Projekt je započeo krajem 2015. godine kada je donesena odluka o realizaciji, a odmah potom napravljen je plan pripreme i izgradnje koji se uspješno realizira. Dvije su najvažnije karakteristike projekta velik obujem zahvata te veoma kratak rok pripreme i izgradnje. Ta su ograničenja postavila iznimno težak zadatak pred tim koji je zadužen za realizaciju, međutim dobrom organizacijom te maksimalnim zalaganjem cijeloga projektnog tima uspješno su i brzo rješavani svi izazovi koji su se pojavljivali tijekom izgradnje. Organizacijski smo projekt postavili na način da smo na gradilištu organizirali cijeli tim inženjera svih sudionika u gradnji (predstavnici investitora, projektanti, nadzorni inženjeri i konzultanti), koji je koordinirao sve aktivnosti na samom gradilištu kako bi se skratili putovi komunikacije i što više problema riješilo na terenu. U tom je kontekstu najvažnije bilo preuzeti objekte nakon odlaska gostiju i u što kraćem roku uspostaviti gradilište. To je učinjeno u zaista kratkom roku od svega tjedan dana od odlaska zadnjeg gosta 26. 9. 2017. do 3. 10. 2017. kada je u potpunosti uspostavljeno gradilište sa svim pratećim službama (čuvarska služba, zaštita na radu i sl.) i započeti radovi na svim objektima.

VIV: Ovo je ujedno i najveće gradilište u turizmu u Hrvatskoj ove godine. Kako to izgleda kada na gradilištu svakodnevno imate prosječno 1100 radnika i 150 inženjera, arhitekata i projektanata?

Teško je to opisati i zaista je jednostavnije doživjeti, a upravo je u tome tajna uspjeha kolega koji vode gradilište, uključujući i mene, koji žive s gradilištem, osjećaju tu ogromnu količinu energije koju svi radnici svakodnevno (često i cjelodnevno) ulažu u izgradnju građevina. Naravno, pritom se pojavljuje i dosta problema i poteškoća, međutim nakon uspješne izgradnje građevine svi sudionici osjećaju zadovoljstvo što su sudjelovali u takvom poduhvatu. Da bi cijeli sustav gradilišta funkcionirao, potrebno je unaprijed postaviti jasnu organizacijsku strukturu i definirati odgovornosti pojedinih sudionika te se čvrsto držati plana tijekom cijeloga procesa izgradnje. Običnom promatraču ponekad se čini dosta kaotično i zapita se kako to sve uopće funkcionira, međutim konačni je rezultat upravo dokaz da su aktivnosti planirane, organizirane i provedene na način koji osigurava uspješan završetak projekta. Osim organiziranja radova na gradilištu, takav pogon zahtijeva i organiziranje pratećih potreba smještaja i prehrane koji su u suradnji s kolegama iz operacija uspješno organizirani za veći broj radnika, u našim objektima u podružnici Rabac.

VIV: Jeste li zadovoljni izvođačima, podizvođačima i ostalim partnerima? Hoće li goste u novim ljetovalištima dočekati možda neki novi tehnološki trendovi u turizmu? Je li bilo određenih noviteta u samoj tehnologiji gradnje?

Usprkos lošem stanju u hrvatskom graditeljstvu posljednjih nekoliko godina, zadovoljan sam izvođačima koji su u teškim uvjetima uspjeli organizirati izvođenje radova u zadanim rokovima. Veći dio izvođača, podizvođača i dobavljača naši su višegodišnji partneri, a ima i nekoliko novih s kojima nismo imali iskustva, ali su u potpunosti opravdali ukazano povjerenje. Angažirani su također i izvođači izvan Hrvatske, na što smo bili primorani zbog nedostatka kvalitetnih radnika uslijed odlaska većega broja stručnih radnika u inozemstvo. Također treba istaknuti da lokalne tvrtke s područja Istre čine gotovo polovinu izvođača i dobavljača. Među važnijim tehnološkim i organizacijskim zanimljivostima i bila je organizacija proizvodnje betona na samom gradilištu. Iako u tehnologiji građenja nije neki novitet, postavljanje gradilišne betonare nije baš čest slučaj u ovakvim projektima, ali je taj potez značajno pridonio uspješnoj realizaciji projekta. Na taj smo način smanjili utjecaj transporta na dinamiku izvedbe i ujedno povećali kvalitetu izvedenih betonskih konstrukcija. U operacijskom smislu novost je uvođenje tzv. digitalnoga ključa, odnosno mogućnost otvaranja ulaznih vrata preko mobitela, što će svakako biti dodatna zanimljivost i povećanje udobnosti našim gostima.

24.04.2017.,Porec-Valamarovog direktora Sektora razvoja i tehnickog upravljanja imovinom za intervju u ViV-u, g. Tomislava Poljuha
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL

VIV: Koji su aktualni trendovi u graditeljstvu u području hotelijerstva?

U prvom redu izgradnja kvalitetnih, arhitektonski dobro oblikovanih i tehnološki naprednih objekata s mnoštvom zabavnih sadržaja i usluga, primjerenih sve zahtjevnijem turističkom tržištu. Grade se uglavnom objekti više kategorije, koji su luksuznije opremljeni i u njima se koriste skuplji materijali, a sve više se primjenjuju i principi tzv. zelene gradnje s ciljem uštede energije i održivoga razvoja. Kao tvrtka koja ulaže u društveno odgovorno poslovanje i mi pokušavamo pratiti taj trend te u suradnji, ponajprije s kolegama iz tehničkoga sektora, nastojimo implementirati najnovija tehnička rješenja koja će osigurati bolju iskorištenost energije i kvalitetnije uvjete korištenja objekata. Prije svega riječ je o ugrađenim tehničkim sustavima najnovije generacije (strojarska i elektrooprema) te o arhitektonskim elementima poput vanjske stolarije, koji zadovoljavaju visoke standarde u pogledu energetske učinkovitosti.

VIV: Koji će još projekti u kojima sudjeluje Vaš Sektor obilježiti ovu godinu ili su je možda već obilježili?

Iako se u usporedbi s investicijom u Rapcu ne čini velikim zahvatom, istaknuo bih investiciju u AC Lanterna u ukupnom iznosu od gotovo 98 milijuna kn u okviru koje se proširuje i u potpunosti rekonstruira ulazna zona kampa, izgrađen je novi centralni trg s tržnicom, Maro zona s dječjim igralištem, izgrađena su dva nova bazena, nova višenamjenska dvorana, nekoliko zona mobilnih kućica te restoran Tuna Bay. U nešto manjem obujmu odrađeni su i zahvati u AC Krk, Ježevac, Zablaće i Škrila na otoku Krku. Osim ulaganja u smještajne kapacitete, ovu je godinu obilježila i dogradnja upravne zgrade u Valamar Rivijere u Poreču koja će dobiti novi vizualni identitet u skladu s marketinškim konceptom tvrtke, a ujedno će se značajno podići kvaliteta uvjeta rada svim zaposlenicima.

VIV: Kako provodite slobodno vrijeme? Što vas najviše veseli?

Slobodno vrijeme najviše provodim u krugu obitelji i prijatelja. Volim putovanja, planinarenje, vožnju biciklom ili motociklom, lov i ribolov… Uglavnom, svašta po malo, koliko mi obveze dopuštaju.