Sve zahtjevnije i konkurentnije tržište traži i sve zahtjevniji tempo pri stvaranju novih i inovativnih ponuda u turizmu. Pri implementiranju novosti uvijek je veliki teret na zaposlenicima koji moraju sve nove koncepte i nove ideje pretvoriti u vrhunski doživljaj gostima.

Novi servisni koncepti, događaji kojih je iz godine u godinu sve više i istodobno postaju sve zahtjevniji, kontinuirano podizanje razine kvalitete i usluge u hotelijerstvu i važnost zaposlenika pri svakodnevnom implementiranju servisnih koncepata i novih projekata teme su o kojima smo razgovarali sa Željkom Jurcanom, direktorom operacija destinacije Poreč i zamjenikom potpredsjednika za operacije Valamar Rivijere. „Karijeru u Valamaru započeo sam 1984. godine na recepciji hotela Valamar Crystal kao jedini tadašnji zaposlenik u hotelu koji je znao engleski jezik“, prisjeća se Željko. Prije toga je kao učenik i student radio kao londiner, zatim kao noćni recepcionar, potom na radnim mjestima pomoćnika šefa recepcije, šefa recepcije i direktora hotela Valamar Diamant, direktora hotela Pical, zatim pet godina kao direktor operacija destinacija Rabac i Krk, a danas je direktor operacija destinacije Poreč i zamjenik potpredsjednika za operacije Valamar Rivijere.

VIV: Koje biste ključne projekte u Vašoj destinaciji posebno izdvojili?

Kao jedan od važnih projekata tijekom ove godine svakako bih izdvojio difuzni hotel kao novi i inovativni koncept turističkog proizvoda koji doprinosi tržišnoj prepoznatljivosti destinacije Poreč te omogućuje njezin razvoj i unapređivanje kvalitete cjelokupne ponude. Takva funkcionalna cjelina spaja Valamarove objekte smještene u starogradskoj jezgri te objekte u privatnom vlasništvu koji se sadržajno nadovezuju na cjelokupnu ponudu. U Poreču za sada imamo ugovoreno 15 smještajnih jedinica kod privatnih osoba. Također bih volio istaknuti i projekt e-punionica koje su do sada već postavljene ispred hotela Valamar Diamant, na parkingu Žatika te u Camping Resortu Lanterna, što nam omogućava pozicioniranje na europskoj karti destinacija koje za svoje goste i na ovaj način obogaćuju ponudu. Tako primjerice u hotelu Valamar Diamant imamo brojne stalne goste koji na odmor dolaze s električnim vozilima jer im je omogućena e-punionica odmah ispred samog objekta.

Zanimljiv je i projekt Lounge&Library – pilot-projekt napravljen je u hotelu Valamar Diamant, a odnedavno postoji i Family Life Bellevue Resortu. Riječ je o prostoru knjižnice koji je odvojen te u kojem nisu u ponudi samo knjige, nego i elektronički uređaji za čitanje knjiga i gledanje filmova, čitanje novina, slušanje glazbe, i sve to neometano uz osigurane slušalice. Prostor je isključivo namijenjen gostima hotela uz mogućnost narudžbe pića na poziv.

Osim već nabrojanih projekata, volio bih spomenuti i jednu značajnu manifestaciju koja plijeni veliku pozornost jer ju je vjerojatno bilo najzahtjevnije odraditi ove godine u Valamaru. Riječ je o festivalu X-Jam tijekom kojega je Lanternu posjetilo više od deset tisuća maturanata iz Austrije i Njemačke, a na događaju je radilo više od 500 Valamarovih zaposlenika, od kojih 150 iz naših ostalih objekata i destinacija (Krk i Rabac). Iz ostalih je destinacija osim kolega, posuđena oprema i sitni inventar, a zahvaljujući velikom trudu i angažmanu svih uključenih, taj se glazbeni festival može pohvaliti velikim uspjehom.

VIV: Valamar je implementirao ključne servisne koncepte s visokim zahtjevima s obzirom na kvalitetu i dosljednost njihove primjene u objektima. Jeste li zadovoljni implementacijom i reakcijama gostiju u Poreču?

Prema reakcijama porečkih gostiju mogu reći da su svi naši servisni koncepti prihvaćeni. Koncept V- Level u Valamar Isabella Island Resortu implementirali smo još prošle godine kao pilot-projekt, što je postavilo standarde i omogućilo uvođenje dobre prakse za sve ostale objekte ove kategorizacije. Servisni koncept V-Level uključuje niz privilegija i personaliziranih usluga stavljenih na raspolaganje gostima – od samog prijema, posebne animacije, premium gastronomske ponude, prilagođenih destinacijskih doživljaja i slično. Tako se naše goste na otoku Sveti Nikola prevozi posebnim luksuznim kombijem do novog 12 metarskog broda nabavljenog ove godine rezerviranog samo za V-Level goste.  Između ostaloga, gostima se pruža usluga personaliziranog check ina, V-Level lounge, program Bubbly Hour, Family Healthy Hour u posebno uređenom prostoru za obitelji u prizemlju dvorca, zasebna plaža i relax bazen s rezerviranim ležaljkama, bogati V-Level doručak i večera  te još mnogo drugih premium usluga i proizvoda. Kvalitetna je provedba takvih koncepata operativno zahtjevna zbog mnoštva detalja koje treba osmisliti, a zatim naravno i kvalitetno implementirati i educirati zaposlenike za njihovu provedu.

Možemo se pohvaliti i novim prepoznatljivim F&B konceptima: Tuna Bay je naš prvi franšizni ugovor, a koncept je prvi put uveden u kampu Tunarica te potom u Camping Resortu Lanterna u svojoj unaprijeđenoj verziji. Franšiza je upravo ono što ovaj koncept ribljeg restorana čini interesantnim – precizno smo i do detalja odredili ponudu restorana, od jelovnika, normativa jela, izgled svakog pojedinog jela,  ponude vina, radne odjeće zaposlenika, opreme i sitnog inventara pa sve to pretvorili u fotografske standarde, a najmoprimac je preuzeo obvezu da sve to implementira. Gosti su taj novi koncept prepoznali, pogotovo zato što je to za kamp nova, drugačija ponuda na jednom višem nivou. Osim toga, u Camping Resortu Lanterna nude se pizza i specijaliteti od pašte u restoranu Grano Duro, kao i talijanski specijaliteti u tratoriji La Pentola i Craft Beer&Grillu, koji su nedavno otvoreni i na porečkoj plaži Borik.

Volio bih istaknuti i jedan vrlo zanimljiv i među gostima sve popularniji koncept pod nazivom Valamar Sport Point, koji je primarno smješten na otoku Sveti Nikola. Koncept se sastoji od toga da gost na jednom mjestu dobije potpune informacije o sportskoj ponudi, uz mogućnost organizacije korištenja svih sportskih sadržaja. Tako su primjerice na otoku u ponudi usluge ronilačkog centra, paragliding, jet ski, škola surfanja i slično, iako sve te usluge ne pružamo na otoku. Gostu se pristupa individualno te se na Valamar Sport Pointu dogovaraju i ostale sportske usluge koje nudimo na Brulu i Boriku, dok se pritom brinemo i o prijevozu gosta do odredišta i natrag. U takvom smo aranžmanu samo tijekom posljednjih mjesec dana gliserom do željenog sadržaja prevezli gotovo 300 gostiju. Osim na Valamar Sport Pointu gosti mogu sve te usluge rezervirati na svakoj od plaža na otoku na način da se obrate našim djelatnicima koji tamo rade i oni će se pobrinuti da se gostu pruži kompletna informacija i usluga od rezervacije na dalje. Ove smo godine implementirali i servisni koncept Super Maro koji pruža mnoštvo aktivnosti i programa za djecu i tinejdžere, kao i koncept Stay fit, program svakodnevnih aktivnosti za roditelje.

Gosti su prepoznali sve naše servisne koncepte koji definitivno predstavljaju odmak od svakodnevne ponude. Noviteti koje nudimo ukorak su s vremenom, svjetskim trendovima i zahtjevima gostiju. Ono što je ključno u njihovoj pripremi i uspješnoj provedbi jesu ljudi, naši zaposlenici koji svakodnevno predano rade na što kvalitetnoj komunikaciji i uopće prihvaćanju takvih inovativnih ponuda od strane gostiju.

VIV: Valamar kontinuirano podiže kvalitetu usluge i ponude u svojim objektima. Koliko je to zahtjevno za Diviziju operacija s obzirom na to da ova poslovna funkcija broji najviše zaposlenika?

Uza sve izazove s kojima se susrećemo, naša je najveća snaga naša veličina i zajedništvo, to što smo uvijek spremni sagledati širu sliku te se u skladu s tim i kvalitetno organizirati. Pritom ne mislim samo na zaposlenike u operacijama u destinaciji Poreč, već i na kolege iz svih Valamarovih destinacija koji su nesebično na raspolaganju kad se za tim ukaže potreba. Sve zahtjevnije i konkurentnije tržište traži i sve brži tempo kreiranja novih i inovativnih ponuda u turizmu. Pri implementiranju novosti uvijek je veliki teret na zaposlenicima koji moraju sve nove koncepte i nove ideje pretvoriti u vrhunski doživljaj gostima. Operacije u Poreču broje gotovo 2000 zaposlenika te je velika odgovornost na voditeljima u prijenosu znanja, internim treninzima, mentorstvu, alatima koji nam omogućavaju da se što brže, kvalitetnije te kroz dnevni kontakt educira velik broj novih zaposlenika kako bi se što bolje uklopili i svoj posao radili u skladu s visokim Valamarovim standardima.

 

  1. Operacije su usmjerene na gosta i prve mogu uočiti promjene u zahtjevima i očekivanjima gostiju. Što gosti posljednjih godina najviše cijene pri boravku u Valamarovim objektima u Poreču?

Na prvom je mjestu zasigurno ljubaznost naših djelatnika koji gostima zaista uvijek nastoje učiniti boravak što ugodnijim. Svakako je bitna i raznovrsna ponuda objekta u kojoj svaki gost želi pronaći nešto za sebe, a u Valamaru to i može. Izrazito je važna i ponuda same destinacije jer su već daleko iza nas vremena kad su turiste privlačili samo sunce i more. Gosti traže nove doživljaje, iskustva i događaje…  Poreč je to svojim gostima i isporučio jer Poreč Open Air festival već drugu godinu zaredom obogaćuje ponudu destinacije te privlači mnogobrojne posjetitelje za koje osigurava mnoštvo atraktivnih događanja i pretvara Poreč u nezaobilaznu destinaciju vrhunske zabave. Stoga nisu rijetke pohvale gostiju i odlični komentari poput ovih za Valamar Isabella Island Resort: „Pohvala Renzu i Ivanu u restoranu Momenti. Dolazimo već četiri godine, i V- Level pruža savršen odmor“ ili „Naš je odmor bio odličan, najviše nam se svidjela ljubaznost svih djelatnika. Svatko tko prolazi uvijek pozdravlja, svaki dan, osjećali smo se kao kod kuće!“

VIV: Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Uživam u svakodnevnim treninzima pa sam često viđen gost u teretani hotela Valamar Diamant. Posebno me veseli vožnja motocikom za koji u posljednje vrijeme ne pronalazim dovoljno vremena, no svako toliko se ipak ukaže dobra prilika za „đir“ s prijateljima.