Stari Grad na Hvaru postao je bogatiji za dvije nove gastronomske priče, Craft Beer&Grill i Grano Duro Pizza&Pasta, s potpisom Valamara, a svoja vrata otvorili su svim gurmanima Craft Beer&Grill nudi savršen spoj ukusnih steakova te jela s roštilja i vrhunskih craft piva. U ponudi se nalaze i degustacijski pivski meniji koji svakako pružaju novi doživljaj svim ljubiteljima piva. Ovaj je restoran stilski nadahnut industrijskom estetikom i filozofijom pivarskog craft pokreta koji se temelji na individualnosti, slobodi i zanatskog umijeća proizvodnje piva. Craft Beer&Grill jamči svojim gostima atmosferu istinski dobre pivnice. Osim u dobrim pivima, gosti mogu na ovoj lokaciji uživati i u vrhunskoj kavi, te artigianale sladoledu kojeg proizvodi Valamarov tim slastičara. Koncept Grano Duro Pizza&Pasta inspiriran je jednostavnošću omiljenih talijanskih specijaliteta, pizze i tjestenine. Ovaj rustikalno uređeni restoran u centru grada nudi ručno rađenu tjesteninu po tradicionalnoj recepturi u kombinaciji s raznim umacima od lokalnih i svježih namirnica. Na terasi s pogledom na gradsku luku gosti restorana također mogu uživati u pizzi koju pizzaiolo priprema u otvorenoj kuhinji pred očima gostiju. U projekt rekonstrukcije i uređenja prostora restorana uloženo je ukupno 8,4 milijuna kuna, a dizajn interijera također potpisu je arhitektonski studio Tissa.

Možete li nam se ukratko predstaviti?

Dolazim iz Matulja kraj Opatije, oženjen sam i imam dvoje prekrasne djece. A što se karijere tiče, nakon završetka srednje ugostiteljske škole i Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu u Opatiji počeo sam raditi kao recepcioner u hotelu Mozart. Tamo sam s vremenom postao i voditelj recepcije. Nakon toga sam na brodovima Jadrolinije bio hotel menadžer, a potom i direktor hotela Mozart u Opatiji i Grand hotela Bonavia u Rijeci. Karijeru u Valamaru sam započeo kao direktor hotela Neptun (sadašnjeg Valamar Rivijera), potom Valamar ClubTamaris, direktor regije Lanterna te sam na koncu postao direktor sektora hrane i pića. Dodatno sam se obrazovao i na Modul Universityju u Beču te stekao MBA iz turističkog menedžmenta.

Restorani Grano Duro Pizza&Pasta, te Craft Beer&Grill nose potpis Valamara, možete li nam približiti koncepte?

Koncepti Grano Duro te Craft Beer&Grill su provjereni koncepti koje smo osmislili prije nekoliko godina, te uspješno imple- mentirali u naše dvije destinacije Rabac i Poreč. Svake ih godine dodatno usavršavamo i prilagođavamo novoj destinaciji, kao što je i slučaj sada na Hvaru. Grano Duro bazira se na univerzalno voljenim jelima, odnosno vrhunskim pizzama, tjestenini i bogatim ljetnim salatama po prihvatljivim cijenama za svačiji džep. Ova su jela osobito popularna ljeti kada gosti traže nešto jednostavno, brzo, ali i ukusno za ručak ili večeru. Craft Beer&Grill je fokusiran na bogatu ponudu mesa sa grilla, te pivu koja svakako savršeno slijedi nakon dobrog mesnog obroka. U Craft Beer&Grillu imamo mnoštvo piva u ponudi, s naglaskom na najbolje domaće i svjetske craft pivare.

Prate li ovi restoranski koncepti trenutne gastronomske trendove?

Apsolutno, od lokalnih namirnica do moderne prezentacije. Svako jelo priča određenu priču, a ona se očituje u namirnicama, tehnici pripreme, izvedbi i prezentaciji. Doživljaj destinaci- je kroz autentične namirnice s lokalnim potpisom je trend koji ne gubi na popularnosti.

Koncepti su prethodno implementirani i u Poreču i Rapcu, kako su prihvaćeni u tim destinacijama?

Odlično! Naša dva Grano Duro koncepta bilježe odlične rezultate. Jedan se nalazi u kampu Lanterna (Poreč-Tar), a drugi u kampu Istra (Funtana) i prema recenzijama vidimo da se gosti uvijek rado vraćaju i tvrde da su naše pizze među najboljima u tim destinacijama. Craft Beer&Grill do sada je bio samo u sklopu restorana La Pentola u Rapcu, ali se i tamo uvijek traži stol više.

Na što ste stavili poseban fokus u menijima restorana?

Poseban fokus je svakako na autentičnim i lokalnim namirnicama vrhunske kvalitete. Istina je da Grano Duro nudi pizzu i tjesteninu, ali na pizzama ćete pronaći lokalno ubran origano, te motar i kapare, a ponuda vina i piva je isto lokalnog karaktera.

Restorani imaju vrlo zanimljiv dizajn interijera, koliko je on bitan, odnosno povezan s ponudom restorana?

Za dizajn interijera je zaslužan domaći studio Tissa koji je svakako uspio spojiti priču ponude ovih restorana s dizajnom.

Craft Beer&Grill ima industrijsku estetiku, koja se očituje iz bakrene cijevne konzole u obliku ventila iz kojeg se toči pivo i masivnih drvenih stolova koji prizivaju atmosferu pivnice.

Grano Duro je rustikalan s mediteranskom atmosferom koja se savršeno slaže s ponudom pizze i tjestenine, a posvuda se osjeća i miris mediteranskog bilja. Svakako je bitno da se atmosfera restorana poklapa s ponudom, time je gostu upotpunjen doživljaj.

Craft Beer&Grill ima bogatu ponudi mesa i piva, što biste tu izdvojili?

Ponuda u Craft Beer&Grillu se bazira na vrhunskim komadima mesa, iako u ponudi imamo i vegetarijanske opcije poput vege burgera. Izdvojio bih odležani Black Angus iz hrvatskog uzgoja, rib-eye, kao i T-bone, premium burgere, ali i jela s grilla. U ponudi su i kuhana jela s potpisom Hvara kao npr. nezaobilazna pašticada, jela koja sadrže hvarske namirnice kao što su lavanda i rogač, te jela s raznim umacima i preljevima od pive, koja su zaista posebna. Nudimo craft piva lokalnih i regionalnih proizvođača, ali i piva s međunarodne craft scene kao na primjer iz Austrije i Belgije.

Koja je posebnost ponude Grano Duro Pizza&Pasta restorana?

Grano Duro pizze rade se od tijesta koje je odležalo najmanje 24 sata i to od visokokvalitetnog talijanskog brašna. Tjestenina je također ručno rađena i pripremljena u restoranu. Na vinskoj karti restorana gosti već sad mogu pronaći mnoštvo vina s Hvara, a u koktel baru na terasi restorana gosti mogu kušati signature koktele koje je naš tim osmislio za destinaciju Hvar. Pod time mislim da kokteli sadrže namirnice poput lavande, gorke naranče i mnoštvo drugog aromatičnog bilja kojeg nalazimo na Hvaru.

Koliko je suradnja s lokalnim dobavljačima bitna za Valamar?

Suradnja s lokalnim dobavljačima integrirana je u politiku poslovanja Valamara. Gdje god je to moguće, mi surađujemo s lokalnom zajednicom, a to se odražava na zadovoljstvo gostiju koji izrazito cijene visokokvalitetne namirnice. Gosti vole istraživati okuse destinacije sve više, vole kušati nešto autohtono , a to nije samo trend već i svjesna usmjerenost na održivost, što je također izrazito bitna stavka našeg poslovanja. Ovaj se pristup ne primjenjuje samo u ovim konceptima, već u svim našim objektima i destinacijama.

Što nam možete reći o namirnicama, surađujete li i na Hvaru s lokalnim dobavljačima?

Kao što sam već istaknuo, u Valamaru surađujemo s lokalnim dobavljačima najviše što možemo. Hvar ima veliko bogatstvo okusa, od aromatičnog bilja, voća i povrća do vrhunskih vina. U ovim restoranima smo ponudu prilagodili upravo tim specifičnim namirnicama. Jedan takav primjer je hvarski origano, nezaobilazan sastojak na svim našim pizzama

Od ponude se ističe i sladoled Artigianale, po čemu je on poseban?

Na šetnici možete pronaći naš Artigianale sladoled koji se proizvodi direktno u destinaciji i koji sadrži vrhunske sastojke poput svježeg voća, suhog voća, te pravu vaniliju i kakao. Svakako preporučam da ga isprobate jer ima mnogo bogatiji okus od običnog sladoleda.

Možete li nam reći nešto o edukaciji zaposlenika u ovim restoranima?

U Valamaru vodimo posebnu brigu o edukaciji naših zaposlen- ika, te bih ovdje istaknuo naše F&B voditelje i specijaliste koju obučavaju zaposlenike u destinacijama. Specijalisti iz našeg F&B tima obučavali su zaposlenike na Hvaru u periodu preopeninga, te su pritom prošli sve segmente – od pripreme koktela, kave i sommelijerstva, do uhodavanja u pripremu i serviranja jela, te odnos s gostima. Ovi su treninzi pomno razrađeni unutar našeg sektora i vrlo sam ponosan na naše edukatore koji uspješno prenose svoje znanje i vještine. Isto tako, voditelji i ključni zaposlenici iz hvarskih objekata proveli su neko vrijeme na obuci u sličnim objektima u našim sjevernim destinacijama.

Kome se ovom ponudom restorana najviše obraćate od gostiju?

Grano Duro namijenjen je obiteljima, mladima, ali na koncu svima koji uživaju u pizzi i tjestenini. Međutim, obitelji s djecom osobito vole ljetni obrok koji je jednostavan i cjenovno prihvat- ljiv. Craft Beer&Grill je nešto ozbiljnija priča koja osobito privlači nautičare koji pristaju na rivi, ali i goste iz privatnog smještaja koji vole jela s roštilja. Konkurencija na Hvaru pretežno je usmjerena na riblja jela, a mi u Craftu nudimo i ono što pomalo nedostaje – kvalitetna, pretežno mesna jela upotpunjena zavidnom pivskom i vinskom kartom.

Koliko je ukupno ulaganje iznosilo?

U projekt rekonstrukcije postojećeg stanja, te u uređenje samih restorana uloženo je ukupno 8,4 milijuna kuna.

Hvar je poznat kao gastronomsko odredište, donose li ovi koncepti svježinu u gastronomsku ponudu i kako se uklapaju u lifestyle same destinacije?

Apsolutno! Hvar je pretežno usmjeren na konobe s tradicional- nom ponudom hrane i na univerzalne restorane koji nude sve, a mi s našom specijaliziranom ponudom pokrivamo dvije niše koje nisu zastupljene, barem ne na ovom nivou.

Koliko je razvoj F&B koncepata u Valamaru važan i na čemu trenutno dalje radite?

U proteklih pet godina, intenzivno smo krenuli u razvoj gastronomskih koncepata, te smo do sada razvili njih petnaestak u a la carte segmentu od fast i street fooda pa sve do fine dininga te desetak hotelskih F&B koncepata. Razvoj pojedinih koncepata ovisi i o samim destinacijama i procjeni potražnje gostiju na određenoj lokaciji. Svake godine razvijamo i novitete, odnosno jedan do dva nova koncepta, a dobro prihvaćene apliciramo dalje, te kontinuirano dorađujemo u skladu s potražnjom. Bitno je konstantno usavršavati F&B ponudu jer time gostima Valamara, ali i ukupne destinacije podižemo ponudu na vrlo visoku razinu. Trenutno radimo na projektu tradicionalne istarske konobe i to u kampu Istra. Bit će namijenjen gostima našeg najluksuznijeg kampa, a fokus je na tradiciji, na sto posto istarskim sastojcima i namirnicama. Istaknuo bih, primjerice, da u ponudi neće biti Coca-Cole, već samo Pašareta, originalno istarsko bezalkoholno piće. Svaki novi projekt nosi svoje izazove, ali rezultati sektora hrane i pića govore za sebe – Valamarovi gosti uživaju u ponudi u svim hotelima, resortima i kampovima, ali i zasebnim a la carte restoranima kao što su Grano Duro i Craft Beer&Grill..