Ove je godine broj prijavljenih kandidata za posao u Valamaru porastao za čak 88 posto!

Ines Damjanić Šturman pridružila se našem timu ljudskih potencijala 2016. godine, iako je već tijekom srednje škole i studija radila na različitim pozicijama u našim objektima. Prethodno radno iskustvo u domeni ljudskih potencijala stekla je u Milanu i u bivšem Istraturistu u Umagu. U Valamaru je Ines zadužena za vođenje odjela ljudskih potencijala u destinacijama, oformljenom u svibnju prošle godine s ciljem jačanja prisutnosti i uključenosti našeg sektora u svim domenama koje se tiču radnih odnosa i razvoja naših djelatnika te ujednačenog upravljanja ljudskim potencijalima u svim destinacijama. Reorganizacijom našeg sektora imenovali smo i četiri voditeljice ureda ljudskih potencijala koje zajedno sa svojim timovima znanjem, profesionalnošću i trudom svakodnevno doprinose ostvarivanju ciljeva koje smo si postavili.

Valamar je ove godine u visokoj sezoni imao više od 6600 zaposlenika. Kako je ove godine tekao proces pronalaska novih kandidata i sezonskog zapošljavanja i jeste li zadovoljni popunjenošću radnih mjesta u odnosu na naše potrebe u sezoni?

Kada govorimo o pripremama za sezonsko zapošljavanju, važno je napomenuti da ne započinje u predsezoni tj. otvaranjem naših objekata, nego znatno ranije. Već dugi niz godina kontinuirano ulažemo u raznovrsne programe i pogodnosti za sve naše djelatnike, a tako i za sve koji u Valamaru rade na određeno vrijeme jer smo svjesni da su oni stupovi na kojima se temelji uspjeh naše tvrtke. S time na umu stvaramo lojalne i dugoročne odnose s našim zaposlenicima pa i prije kraja sezone s velikim brojem djelatnika potvrđujemo suradnju i za iduću godinu. Temeljem te informacije, ali i broja novih radnih mjesta koja se otvaraju u skladu s investicijama, planiramo broj novih djelatnika koji će se pridružiti našem timu. Regrutacija kandidata, razgovori i testiranja za posao i popunjavanje plana zapošljavanja proces je koji traje od jeseni tekuće godine do ljeta iduće. Predstavljanjem na danima otvorenih vrata u našim destinacijama, na hrvatskim i međunarodnim sajmovima poslova, na danima karijera pri fakultetima, na zavodima za zapošljavanje i konstantnom komunikacijom s kandidatima uživo, preko telefona, e-pošte, Facebooka ili Skypea dopiremo do velikog broja osoba zainteresiranih za rad u Valamaru. Poboljšanje uvjeta rada povećavanjem mase plaća, novi programi nagrađivanja Valamar jamstvo i ulaganje u smještajne kapacitete i prehranu Valamar smještaju na vrh najpoželjnijih poslodavaca u Hrvatskoj, što su kandidati prepoznali i stoga se u velikom broju prijavili za rad kod nas. Ove su sezone popunjene sve otvorene pozicije, što je svakako rezultat svih prethodno navedenih aktivnosti i sinergije ureda ljudskih potencijala u destinacijama i voditelja u operacijama tijekom selekcijskog procesa.

Zbog činjenice da je Valamar jedan od najvećih i najpoželjnijih poslodavaca u hrvatskom turizmu zasigurno zaprimate veliki broj prijava. Koje su ključne odrednice pri donošenju odluka pri zapošljavanju?

Ove je godine broj prijavljenih kandidata porastao za čak 88 %, što potvrđuje da smo se na tržištu rada profilirali kao odgovoran poslodavac kojemu je stalo do zadovoljstva svojih djelatnika i koji nudi znatno više od sezonskog zaposlenja. Pri selekcijskom procesu odluku o zapošljavanju donosi s jedne strane poslodavac, a s druge radnik. Stoga se i prije same selekcije snažno fokusiramo na informiranje potencijalnih kandidata o uvjetima rada te dobrobitima koje nudimo našim zaposlenicima, a kako bi pri prijavljivanju odmah bili svjesni što mogu očekivati ako budu odabrani. Osim prethodnog radnog iskustva i stručnih znanja i poznavanja stranih jezika pri selekcijskom procesu ispitujemo motivaciju kandidata i usklađenost njegovih stavova s vrijednostima naše kompanije. Najveće je zadovoljstvo i za nas i za djelatnika ako je izbor radnog mjesta i tima kojemu se pridružuje usklađen s njegovim vještinama, znanjima i karakterom i kada na radnome mjestu njegovi talenti dolaze u potpunosti do izražaja. Da smo u tome uspješni, govore i pohvale koje svakim danom upućuju naši gosti iznimno zadovoljni uslugom, srdačnošću i profesionalnošću naših zaposlenika.

Što Valamar kao vrhunski poslodavac nudi svojim zaposlenicima?

Gotovo 60 posto sezonskih radnika koji se vraćaju raditi u Valamar i sve veći broj ugovora na neodređeno iz godinu u godinu dovoljno govori o tome kako je Valamar jedan od najpoželjnijih poslodavaca u turizmu u Hrvatskoj. Našim zaposlenicima nudimo iznadprosječna primanja, kvalitetan smještaj i prehranu sezonskim djelatnicima koji dolaze raditi u Valamar iz ostalih destinacija, a preko brojnih edukacija i treninga potičemo usavršavanje i cjeloživotno učenje i pružamo izvrsne prilike za razvoj karijere u turizmu. Također kontinuirano nagrađujemo naše zaposlenike jer imamo 21 program nagrađivanja.

Sezonske poslove u Valamaru obavljaju zaposlenici iz raznih dijelova Hrvatske, a i šire. Kako je riješeno pitanje njihova smještaja i prehrane?

Gotovo 30 % naših sezonskih djelatnika dolazi iz ostalih dijelova Hrvatske pa im Valamar osigurava smještaj i prehranu tijekom njihova boravka u destinaciji u kojoj rade. U protekle je dvije godine Valamar uložio više od 60 milijuna kuna u smještaj za zaposlenike, što je značajno podiglo kvalitetu života i zadovoljstvo naših sezonskih djelatnika. Investicije u koncept Kuće Valamar nastavit će se i dalje s ciljem da se jednaka razina osigura u svim našim destinacijama. Svjesni smo činjenice da Kuća Valamar postaje pravi dom zaposlenicima koji se na više mjeseci sele iz svojih rodnih krajeva. Ugodnost, udobnost i čistoća životnog prostora značajni su svima, a upravo je to bila nit vodilja pri razvoju projekta i investicije. Također je od ove godine značajnije smanjen i broj djelatnika po sobi odnosno apartmanu Kuće Valamar. Prema informacijama koje nam prenose korisnici Kuće Valamar, osim renoviranja svih prostora ili izgradnje sasvim novih modernih zgrada, uređenje zajedničkih prostora za druženje, bežični internet, besplatne samouslužne praonice rublja i ostali sadržaji učinili su njihov boravak još ugodnijim.

Koja je iz Vaše perspektive najznačajnija pogodnost za sezonske djelatnike Valamar Riviere?

Smatram da je Valamar napravio veliki iskorak prema svojim sezonskim djelatnicima razvojem programa Valamar+3 kojim se stalnim sezoncima nudi mogućnost cjelogodišnjih primanja i radni staž, a time i određeni vid stabilnosti i mira. Naime, stalnim sezoncima koji uđu u program Valamar +3 osigurano je minimalno devet mjeseci rada unutar sezone, što je tri mjeseca više od onoga što mjera stalnog sezonca predviđa. Također je zaposlenje osigurano za tri sljedeće godine u nizu, a ne samo jednu. Podsjetimo da je mjera stalni sezonac mjera aktivne politike zapošljavanja koju provodi Hrvatski zavod za zapošljavanje, a namijenjena je pružanju podrške upravo osobama koje rade u sezoni pa jedan dio godine nemaju ni osiguranu plaću ni kontinuitet prijave na mirovinsko osiguranje. Već dugi niz godina Valamar upotrebljava ovu mjeru u suradnji sa HZZ-om, a dodatno ju je obogatio upravo programom Valamar+3. Mjera stalnog sezonca postala je pravi „institut“ u našoj kompaniji. Broj sezonaca koji su zainteresirani i u konačnici uđu u mjeru raste iz godine u godinu pa smo od 304 djelatnika 2014. godine dosegnuli čak 1056 djelatnika u ovoj godini. Važno je napomenuti da djelatnici koji uđu u mjeru stalnog sezonca imaju prednost pri predlaganju djelatnika za zapošljavanje na neodređeno vrijeme. Tomu u prilog govori činjenica da je u 2017. godini 71 stalni sezonac dobio ugovor na neodređeno, a u 2018. čak njih 112. Prezentacije ove mjere održavaju se upravo ovih dana u svim našim destinacijama. Prava je to prilika za dobivanje detaljnijih informacija o samoj mjeri te izravno postavljenje pitanja kolegicama i kolegama sektora ljudskih potencijala.

Kako su prepoznati trud i zalaganje naših zaposlenika? Jesu li u program nagrađivanja uključeni i sezonski radnici?

Valamar prepoznaje angažman, kreativnost i zalaganje svojih zaposlenika i rezultate koji iz toga proizlaze i preko programa nagrađivanja. Svake se godine revidira program prema strategiji poduzeća s ciljem poticanja promotivnih i prodajnih rezultata, marljivosti i vjernosti, pozitivnih odnosa prema kolegama i gostima, proaktivnosti u poboljšanju kvalitete i inovativnosti. Svi zaposlenici Valamar Riviere, ovisno o odjelu u kojemu rade, sudjeluju u više programa nagrađivanja od tzv. upsellinga, koji ciljano nagrađuje dodatnu prodaju usluga i proizvoda zaposlenika recepcije i hrane i pića, preko nagrađivanja internih mentora i trenera za praćenje, prenošenje znanja i iskustva mlađima do poticanja dodatnog angažmana na raznovrsnim događanjima do nagrađivanja najboljih zaposlenika i timova za ostvarivanje iznimnih rezultata.

Posebno nagrađujemo kreativne zaposlenike programom Moja ideja za Valamar, a koji svojom idejom:

– povećaju zadovoljstvo gosta ili zaposlenika

– unapređuju procese rada

– smanjuju troškove ili povećaju prihode

– poboljšaju kvalitetu usluge i proizvoda

– unapređuju upravljanje okolišem i energijom

– potiču dodatnu vrijednost i brigu o lokalnoj zajednici.

Možete li nam nešto reći o ValamArtist centru Poreč? O čemu je točno riječ?

Otvaranje ValamArtist centra Poreč u središtu grada korak je kojim želimo biti još bliže našim djelatnicima i tako im olakšati informiranje i samo zapošljavanje. Naime, u ValamaArtist centru na drugom katu nalazi se novouređeni prostor i tim ureda ljudskih potencijala destinacije Poreč, a na prvom katu banka radne odjeće. Osim prijave u radni odnos i rješavanja kadrovske administracije u uredu ljudskih potencijala djelatnici će moći dobiti odgovore na pitanja o pravima i obvezama koje proizlaze iz radnog odnosa, o pogodnostima koje im Valamar Riviera nudi i informacije o internim razvojnim programima za zaposlenike. Blizina ureda velikom će broju naših djelatnika iz operacija biti svakako dodatna dobrobit. Najavljujem da ćemo u Poreču uskoro započeti nove procedure zapošljavanja, o čemu će svi djelatnici biti pravodobno obaviješteni.

Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

Priroda mojega posla zahtijeva dulji boravak u uredu i okružena sam tehnologijom i ekranima pa zato slobodno vrijeme provodim u dijametralno suprotnim uvjetima na otvorenom, u prirodi i na svježem zraku. Putovanja, čitanje, učenje novih znanja i razvoj novih vještina s jedne strane, a opuštanje, joga i meditacija s druge pomažu mi postići ravnotežu i napuniti baterije.