Kreativnost, komunikativnost i veliki iskreni osmijeh samo su neke od ključnih osobina dobrog animatora, zaposlenika koji će učiniti sve što je u njegovoj moći da vaše dijete provede najljepši odmor u našim destinacijama.

Nije slučajno jer sam naziv animator u korijenu ima grčki izraz (anima) koji znači upravo „duša“. Animatori su „dobri duhovi“ svakoga objekta, a u stalnom kontaktu s velikim i malim gostima svojom vedrinom i profesionalnošću stvaraju nezaboravna sjećanja. Animacija je ključan segment svakog hotela ili kampa i značajno utječe na kreiranje cjelokupne ponude i, u konačnici, doživljaja svakoga gosta. Svaka Valamarova destinacija nudi program animacije te će ove godine brojati 200 mladih i vedrih ljudi spremnih da ovu sezonu učine nezaboravnom.

 Možete li nam reći nešto više o Vašoj karijeri u Valamaru?

Početkom 2000. godine, prije više od 18 godina, krenula je moja avantura u tadašnjoj Rivieri Poreč s nečim što je trebao biti posao za jednu sezonu, no ubrzo je prerastao u znatno više. Nakon audicije u veljači te nezaboravnog seminara u ožujku te godine, početkom svibnja zajedno s još 30-ak kolega koji su te godine uspješno završili seminar počinjem raditi kao dječji animator. Animacija je za mene vrlo brzo iz sezonskog posla prerasla u ozbiljan „pravi“ posao koji sam od samog početka mogla raditi više od devet mjeseci godišnje, a nakon nekoliko godina i tijekom cijele godine. Prvo radno mjesto mi je u hotelu Tamaris, sljedeće sezone postajem voditelj animacijskog tima regije Borik, nakon sedam godina izlazim iz objekta te prelazim u korporativni dio i ostatak je povijest koja još uvijek traje. Budući da su animacija i zabava zastupljene u svim našim destinacijama te da je veći dio posla vezan uz teren i putovanja, u odjelu animacije i zabave uz mene je i kolegica Ksenija Ezgeta te smo nas dvije na korporativnoj razini zadužene za poslove koji se tiču animacije i zabave.

Animacijski tim jedan je od najbrojnijih u Valamaru. Kako je animacija organizirana po destinacijama i koliko animatora Valamar zapošljava ove godine?

Od prvih 30 animatora početnika iz 2000. godine, naš je animacijski tim svake godine rastao te sa zadovoljstvom mogu reći da ćemo u ovoj sezoni dostići brojku od 200 animatora. Animacijski su timovi prisutni u svim našim destinacijama. U Poreču ih je sedam, Rapcu dva, Krku dva, a u Baški i Dubrovniku po jedan tim. Rast broja animatora usko je povezan i s našim konstantnim investicijama te smo sigurni da će i dalje rasti.

Razvoj proizvoda prati i profesionalizacija programa i izvršitelja, koji su sve manje animatori, a sve više specijalisti iz raznih područja pa tako zapošljavamo specijaliste za skrb o bebama i maloj djeci, odgajatelje, učitelje, specijaliste za sportske aktivnosti, trenere i učitelje plivanja.

Koje vještine i kvalitete posjeduje dobar animator?

Glavne su značajke animatora kvaliteta pružene usluge i profesionalno pristupanje programu. Kod svakog animatora je iznimno bitna kreativnost, komunikativnost, ekspeditivnost i snalažljivost. Biti animator također znači biti gostoljubiv i dobar domaćin, voditi računa o svakom gostu i biti u konstantnom kontaktu s istima u svako doba dana, što tijekom samih aktivnosti, što izvan njih. Animator je ogledalo tvrtke koju zastupa te je uz odjel recepcije jedan od prvih i posljednjih kontakata s gostima. Dio je velikog tima i to ne samo animacijskog, već tima objekta u kojem radi te je u svakom trenutku spreman uskočiti u pomoć bilo kojem odjelu.

 Kako pripremate animatore prije samog početka rada? Prolaze li određene edukacije i treninge?

Obuka novog osoblja u Valamar Rivieri traje otprilike tjedan dana. Edukaciju organizira voditelj animacije u suradnji s vanjskim suradnicima, specijalistima iz različitih područja dječje i sportske animacije. Tijekom edukacije kandidati usvajaju znanja za samostalno obavljanje poslova animatora. Zbog različitosti programa i zadataka između objekata, intenzitet obuke je različit za različite vrste objekata.

Je li posao animacije vezan isključivo uz aktivnosti u hotelu, tj. rad s gostima?

Svaki dječji klub, svaki sadržaj za animacijske aktivnosti pomno je planiran unaprijed te prilagođen objektu sukladno servisnim konceptima. Servisni su koncepti vezani za animaciju SuperMaro i Maro u kojima opisujemo sve što je vezano za ponudu za djecu i obitelji, od zabavnih i animacijskih programa, infrastrukture, ponude hrane i pića do plaža i bazena, zatim Stay fit u kojem opisujemo sportske aktivnosti za odrasle te Music & Fun koji opisuje ponudu glazbe i večernje zabave, raznih zabavnih programa, kina na otvorenom, koncerata i sl. Svi su ti koncepti plod međusektorskog promišljanja i iskustava te je zadaća odjela animacije da svaki koncept preko animacijskih timova implementira u objekte.

Animacija se sve više profesionalizira i od ljetnog posla za studente polako se pretvara u cjelogodišnji posao.

Ima li razlike u animacijskim aktivnostima u hotelima i kampovima?

Animacijske su aktivnosti u kampovima i hotelima iste. U našim kamping ljetovalištima postoje Maro Clubovi, dječji večernji programi, ponuda aktivnosti za održavanje forme na otvorenom kao što su aerobik u vodi, sportski turniri i natjecanja, biciklističke ture te zabavni večernji programi.

Od ove sezone Valamar u svom portfelju ima i prvi hotel iz lanca Kinderhotel. Postoji li razlika u animacijskoj ponudi u hotelu te vrste? Što gosti mogu očekivati?

Krajem travnja u destinaciji Rabac otvorili smo Valamar Girandella Maro Suites 5*, prvi Kinderhotel u Valamarovu portfelju. Smještaj, usluge i sadržaji u Valamar Girandella Maro Suites u potpunosti su prilagođeni obiteljima s djecom različitih dobnih skupina, od prostranih obiteljskih soba opremljenih dječjim potrepštinama preko unutarnjih i vanjskih bazena s vodenim efektima i toboganima do obilja zabave u Maro Clubovima i zoni za tinejdžere Teen hangout.

Dječji su sadržaji namijenjeni djeci od 0 do 17 godina te je za svaku dobnu skupinu razvijen poseban klub prilagođen uzrastu. Tako imamo Baby Maro za djecu od 0 do 3 godine, Mini Maro od 3 do 7 godina, Maxi Maro od 7 do 12 godina te Teen hangout za mlade od 13 do 17 godina. Posebnost je Kinderhotela u tome što o djeci skrbimo 9 do 21 sat svakoga dana, a za animatore je grupacija Kinderhotel organizirala i posebne edukacije na kojima će nas njihovi edukatori uvesti u svijet Kinderhotela. U sklopu hotela nalazi se još i softplay igraonica, veliki tobogan, stijena za penjanje i kinodvorana za gledanje filmova i dječje diskovečeri.

Kada i kako je nastala Valamarova djeci omiljena maskota Maro?

Tijekom 2006. godine lansirana je maskota Maro, mali račić kojemu je cilj bio diferencirati proizvod i djeci pružiti jedinstveno iskustvo u okviru dječjeg animacijskog programa. Tijekom godina koje su slijedile uskom suradnjom marketinga, animacije i operacija Maro je postao neizostavni lik u ukupnom doživljaju obiteljskog odmora u Valamarovim objektima, a djeci omiljeni brand te su svi Mini clubovi preimenovani u Maro Clubove. Od početne maskote, Maro je postupno prerastao u prepoznatljiv brend zbog kojeg djeca žele ponovno doći u Valamarove objekte i u destinacije koje su posjetili, a roditeljima predstavlja garanciju kvalitete i bogate ponude prilagođene obiteljskim potrebama.

Maro je postao prepoznatljiv brend zbog kojeg djeca žele ponovno doći u Valamarove objekte i u destinacije koje su posjetili, a roditeljima predstavlja garanciju kvalitete i bogate ponude prilagođene obiteljskim potrebama.

Kako vidite razvoj animacije u budućnosti i što moderan gost očekuje?

Ponuda animacije i zabave vrlo često determinira izbor destinacije za odmor. Tako će obitelji s djecom zasigurno odabrati destinaciju u kojoj su najbolji sadržaji i programi za djecu. Razvoj proizvoda prati i profesionalizacija programa i njihovih izvršitelja, koji su sve manje animatori, a sve više specijalisti iz raznih područja pa tako zapošljavamo specijaliste za skrb o bebama i maloj djeci, odgajatelje, učitelje, specijaliste za sportske aktivnosti, trenere i učitelje plivanja. Iz svega gore navedenoga možemo zaključiti da se animacija sve više profesionalizira i da se od ljetnog posla za studente, polako i sigurno pretvara u cjelogodišnji posao.

Kako najviše volite provoditi slobodno vrijeme?

Slobodno vrijeme volim provoditi u nekoj vrsti aktivnosti na otvorenom, pogotovo onima koji su eno-gastronomske prirode, pješačenju, trčanju i druženju s prijateljima.