Već prve godine u Valamaru znala je da želi raditi u operacijama. Od te, davne 2006. do danas, Lea Sošić radila je na mnogim velikim projektima poput kampa Istra i hotela Zagreb, a iznimno je ponosna na svoj vrhunski tim suradnika.

Karijeru u Valamaru Lea Sošić, direktor razvoja proizvoda, započela je još 2006. godine, kada je s desetero kolega postala pripravnica u operacijama. Prvu godinu dobro pamti, kaže, i danas jer je po mjesec dana provela u svakom odjelu operacija da bi bolje shvatila kako cijeli proces rada hotela funkcionira. Ali, osim tehničkih znanja o svakom odjelu, naučila je cijeniti rad svakog pojedinca i na djelu vidjela što je to timski rad. Od tada je znala da će joj karijera ići u smjeru operacija. Nakon toga je dvije godine provela u VCT-u pod mentorstvom direktora Kinkele, a sljedeće godine dobila je prvu direktorsku poziciju u Lanterna Sunny Resort by Valamar. Najveći izazov u karijeri, kaže, bila joj je investicija na otoku sveti Nikola, gdje je s arhitektima i tadašnjim timom za razvoj na projektu radila dvije godine, tijekom gradnje bila je gradilištu te je dvije godine bila direktor objekta. Premda je sama gradnja resorta zbog specifičnosti lokacije, ali i sadržaja bila vrlo kompleksna, za tim su pravi izazovi uslijedili s otvorenjem objekta. Trebali su postaviti svaki proces rada, većinu njih bez prethodne baze i iskustva. Smatra se sretnom jer je radila s odličnim voditeljima odjela koji su se zdušno dali u posao, pa je uvođenje svih radnih procesa, ali i implementacija novih servisnih koncepata (poput V levela), bio izazov koji je sve veselio i u konačnici rezultirao fantastičnim zadovoljstvom gostiju, ali i cijelog tima. Na poziciji  direktora razvoja proizvoda je od 2017. godine i od tada je radila na tri velika (kamp Istra, hotel Pical i hotel Zagreb) i većem broju manjih projekata.

  1. Možete li nam malo više reći o odjelu razvoja proizvoda i svom timu?

Razvoj proizvoda je vrlo širok pojam, koji podrazumijeva razvoj i razradu nekog novog sadržaja ili usluge kao, primjerice, novog koncepta pekarnica u kampu, ali i razvoj potpunog novog resorta sa svim sadržajima i servisnim konceptima koji je zadan brendom i željenim pozicioniranjem. Generalno, kod većih projekata, nakon što se usuglase osnovne značajke proizvoda (npr. tip objekta, broj smještanih jedinica, kategorija * i sl.) počinje razrada i kreativni dio rada. U suradnji s arhitektima i cijelim timom specijalista OPS-a radi se na razradi svakog segmenta, prilagođava se potrebama novog proizvoda, ali i unapređuje s obzirom na nova saznanja i trendove. Uključuju se i ostali odjeli i kroz cijeli proces razvoja zajednički radimo na detaljima dok na neki način svi sudionici nisu zadovoljni. Moji najuži suradnici u razvoju su uglavnom OPS specijalisti, tim koji je visoko motiviran, kreativan i s kojim razvoj svakog novog proizvoda i servisnog koncepta nije više posao, nego gušt.

  1. Valamar je 2017. godine predstavio svoj jedinstveni koncept Piazza, i to u Lanterna Premium Camping Resortu. Što je Piazza i po čemu je jedinstvena?  

Piazza je koncept čiji je osnovni cilj gostu pružati autohtonu ponudu lokalnih proizvoda i svih potrebnih usluga na jednom, centralnom mjestu. To je ujedno i mjesto na kojem se održavaju večernji programi i posebni eventi, baš kao na svakom gradskom trgu. Nakon Lanterne, koncept smo implementirali i u dijelu drugih kampovima u grupaciji, ali se ponuda, naravno, prilagođava ovisno o tome gdje se Piazza nalazi. Zadnja otvorena ove godine je u kampu Istra.

  1. Što sve goste očekuje u Istra Premium Camping Resortu u smislu proizvoda koji su već razvijeni ili su u procesu razvoja?

Istra Premium Camping Resort jedinstveni je proizvod u našoj grupaciji i vjerujemo da će se uskoro naći na mapi najboljih kampova u Europi. Projekt smo s voditeljicom projektiranja Vanessom Fonović i šest arhitektonskih biroa te s direktorom operacija za kampove Brunom Radošem i svim OPS specijalistima razvijali gotovo dvije godine. Cilj je od početka rada bio jasan: stvoriti najbolji kamp u regiji. Vrijeme će pokazati, ali čini nam se da smo na dobrom putu prema ostvarenju. Specifičnost kampa je prije svega centralna recepcijska zgrada s lobby barom i bogatim unutarnjim sadržajima (kao što su Indoor theatre, Maro club), zatim veliki bazenski kompleks s Aquamar vodenim parkom koji se proteže na više od 1000 četvornih metara vodene površine s brojnim toboganima i vodenim atrakcijama za sve uzraste, naš prvi wellness na otvorenom i naš prvi Vetri lobby bar u grupi. Sve sadržaje kampa zaista je teško nabrojati: V sport point s čak tri lokacije/punkta u kampu s ponudom Adventure minigolfa, multifunkcionalnim i beach volley terenom, bike stazom za djecu, stolnim nogometom i stolnim tenisom, bogatom ponudom motornih sportova, SUP-ova, kajaka i jednim od najatraktivnijih akvaparkova na moru. Uredili smo brojne plaže, imamo i Val plažu s manjim bazenom za djecu i towel punktovima. Super Maro koncept dolazi u najraskošnijem izdanju u grupaciji, Maro clubovi nam se protežu na više od 600 kvadrata površine, kreativno uređeni i tematizirani, a Teens club se nalazi u intimnom vanjskom prostoru blizu svih sportskih sadržaja. Istra theatre može primiti više od 600 gostiju tijekom raznih večernjih programa, a tu je još i veliko dječje igralište u blizini Piazze. F&B nudi već poznate servisne koncepte: Grano Duro, Mezzino, Oliva i Sweet & Petiti na samoj Piazzi. Prvi put u grupaciji u kampu Istra imamo i trgovinu pod vlastitim upravljanjem. U području smještaja napravljen je pravi iskorak s pet luksuznih vila s privatnim bazenom od gotovo 30 četvornih metara. Još jedna specifičnost kampa je i Otočić, koji smo mostićem i pontonom spojili s kampom i gdje će, osim nekoliko uređenih plaža, naši gosti, a ponajprije djeca, moći uživati u njegovim sadržajima. Zanimljivo je da su na tom otočiću pronađeni ostaci iz brončanog doba, pa pripremamo i nekoliko novih iznenađenja za iduću sezonu.

  1. Na što je Valamar posebno fokusiran kada govorimo o razvoju proizvoda u nadolazećem razdoblju?

U nadolazećem razdoblju čeka nas velik broj novih projekata, a ja sam najviše angažirana na projektu budućeg Picala, koji je naš najkompleksniji i najzahtjevniji budući proizvod. Cilj projekta je da taj resort,  osim brojnih mogućnosti smještaja, nudi i mnoge druge usluge, od bogatih F&B sadržaja, plaža, sporta, bikea i Piazze do mnogih drugih, a neke koncepte uvodimo prvi put u grupaciji. U Poreču nas čeka i projekt daljnjeg razvoja hotela Zagreb, kojim nakon Maree i uz Pical želimo zaokružiti investicijski ciklus u regiji Borik. Poseban fokus stavljamo na autohtonost ponude, lokalne elemente protežemo od dekoracija u sobama do ponude hrane i pića u restoranima i suvenira koji se mogu kupiti na Piazzi.

  1. Koliko je kvalitetan proizvod važan u turističkoj industriji i kakve su povratne informacije gostiju na Valamarove aktivnosti na tom području?

U posljednjih nekoliko godina praksa je pokazala da dobro odrađeni projekti visoke kategorije, popraćeni odličnim marketingom (poput Isabelle, Girandelle, a sada i Maree i kampa Istra) nalaze već u prvoj godini otvorenja svoje mjesto na tržištu i time opravdavaju uložena sredstva te, naravno, daju vjetar u leđa za razvoj drugih, novih projekata.

  1. Na čemu trenutno radite vi i vaš tim?

Uz razvoj projekta Pical trenutno sam u preopeningu kampa Istra, gdje uz visoko motiviran mladi menadžment tim na čelu s direktorom kampa Karlom Grepcem radimo na implementaciji svih koncepata što smo tijekom razvoja projekta zadali. Veliko je zadovoljstvo raditi uz takav tim pozitivnih ljudi koji svakim danom žele dati više i pružati gostu nezaboravan boravak.

  1. Kako najradije provodite slobodno vrijeme?

Uživam u putovanjima, upoznavanju novih destinacija i kultura, a posebnu u segmentu hrane i pića.