Ove godine Ljubica Grbac slavi 20 godina karijere u Valamar Rivieri. S ponosom ističe da je rasla i razvijala se zajedno s kompanijom te nezamjenjivima smatra svoje kolege s kojima uspješno vodi sve financijske poslove. Često im kažu da su strogi, no kad je poštivanje obaveza u pitanju, sektor financija i računovodstva ne pristaje na kompromise.

Tim sektora financija i računovodstva brine se da cijeli Valamar na vrijeme dobije svoje plaće, odgovorni su za uredno podmirenje svih obaveza kompanije, ali i naplaćivanje njenih potraživanja. Direktorica Ljubica Grbac ponosna je na kolege koji konstantno svladavaju velike izazove za vrhunske rezultate kompanije.

Na poziciji ste direktora sektora financija i računovodstva i odnedavno uz člana Uprave Valamar Riviere gosp. Čižmeka član Uprave našeg poduzeća sa sjedištem u Austriji Valamara A. Kad se osvrnete na početke, koja je razlika u vašem poslu danas i nekad i za što ste sve bili zaduženi tijekom proteklog razdoblja? Što se sve promijenilo i moderniziralo u procesima poslovanja?

Budući da mi je ova godina ujedno i jubilarna, i to dvadeseta, zaista mogu reći da se u protekla dva desetljeća uistinu mnogo toga promijenilo. Iako je tadašnja Riviera Poreč, od njezina osnutka kad je bila koncentrirana samo na područje Poreštine, oduvijek bila lider u turističkom poslovanju, danas je posebno veliko zadovoljstvo raditi u poduzeću koje je zahvaljujući strategiji rasta postalo vodeća hotelska kompanija u Hrvatskoj. Često znam reći da sam imala čast i zadovoljstvo rasti i razvijati se zajedno s kompanijom. Na tom putu rasta uspješno smo objedinili Valamar Rivieru i stvorili najveću kompaniju u Hrvatskoj kroz uspješna pripajanja i akvizicije. Prošlu godinu obilježio je i prvi Valamarov iskorak u internacionalizaciji poslovanja kupnjom hotela u Obertauernu. U mom djelokrugu poslovanja trenutačno je sektor financija i računovodstva sa čisto financijsko-računovodstveno-poreznim segmentom poslovanja. Uz današnju poziciju u svojoj dosadašnjoj karijeri obavljala sam niz direktorskih pozicija i sudjelovala u brojnim velikim projektima. Osim promjena u veličini kompanije te značajnih organizacijskih promjena, naravno da su se velike promjene dogodile i u modernizaciji poslovanja. Primjerice, prije petnaestak godina svaki se nalog za plaćanje potpisivao ručno, dok se danas stotine naloga na naplatu šalju uz digitalni potpis te uz nekoliko klikova mišem. Naravno, da bi se to tako moglo odvijati, osim razvijene tehnologije, svi poslovni procesi moraju biti besprijekorno posloženi, a ključ svega su kvalitetni zaposlenici bez kojih se ne bi mogli pratiti trendovi, uspješno istraživati, uvoditi i razvijati se.

Koliko kolega broji vaš sektor i koje su vaše domene zaduženja?

Sektor financija i računovodstva trenutačno broji tim od 80-ak vrlo vrijednih i predanih pojedinaca. U odjelu financija koji se sastoji od saldakontija posebno se analitički knjiže i prate saldakonti kupaca i dobavljača, koji potom kroz odjel računovodstva i glavnu knjigu zaokružuju veću cjelinu uz analitička knjiženja osnovnih sredstava, materijalnog knjigovodstva, sitnog inventara i sl. Uza sve to posebnu pozornost posvećujemo najzahtjevnijem dijelu našeg posla, a to su porezi i konsolidacije poduzeća. Zadovoljstvo je raditi s timom koji svake godine pomiče granice i uspješno rješava izazove s kojima se susreće zaista malo poduzeća u Hrvatskoj. Osim tih dvaju odjela, veći je odjel i odjel riznice koji se bavi likvidnošću društva, financijskim prihodima i rashodima te upravlja financijskim rizikom. Od ostalih važnijih poslova koordiniramo poslovima mjenjačnica u kompaniji i pružamo obuku svim zaposlenicima koji obavljaju gotovinski promet, osiguravamo im svu potrebnu dokumentaciju, koordiniramo rad knjigovođa i žurnalista u našim objektima. Veliku pozornost posvećujemo i internoj kontroli te sustavno provodimo velik broj kontrola tijekom cijele godine. Od ostalih većih poslova treba istaknuti da se u našem sektoru obračunavaju plaće za cijeli Valamar. Kao što smo ponosni na izrazito dobru naplatu naših potraživanja, tako dajemo i maksimum pri ažurnom plaćanju svih naših obveza. Očekujemo da se svi dionici pridržavaju dogovorenih uvjeta. Mnogi će reći da smo u tome vrlo strogi, ali to smatramo ispravnom politikom poslovanja.

Koji su vam projekti trenutačno u fokusu?

Trenutačno nam je u fokusu izrada završnog računa. Kako bismo ostvarili cilj koji smo si zadali, točnije da nam godišnji izvještaj Valamar Riviere za 2018. godinu bude gotov u veljači, a što podrazumijeva već potpisano mišljenje revizora, zaključili smo poslovne knjige sredinom siječnja. Za veličinu našeg poduzeća takav je izazov zahtjevan, neovisno o tome što je u siječnju zaista malo objekata otvoreno. Dio poslova koje se nije stigao obaviti preko sezone zajedno s ostalim profitnim centrima, sektorima i divizijama usklađujemo krajem godine. Svaki dokument i svaka poslovna promjena u kompaniji mora biti evidentirana točno i pravovremeno u skladu s međunarodnim standardima financijskog izvještavanja. Radimo i na nekim novim projektima kako bismo dodatno unaprijedili naše poslovanje.

Na koje vam sve načine automatizacija određenih poslovnih procesa olakšava rad?

U proteklih smo se nekoliko godina, osim pripajanjima poduzeća, vrlo aktivno bavili i automatizacijom poslovnih procesa u svim područjima rada i tu smo zaista napravili veliki iskorak. Za to dobivamo i potvrde naših partnera, informatičkih kuća s kojima smo u suradnji razvili brojna kvalitetna rješenja. Naime, u našem sektoru nije bilo potrebe za novim većim zapošljavanjima unatoč rastu kompanije jer smo unapređivanjem automatizacije i digitalizacije ubrzali i pojednostavili poslovne procese.

Približava se zaključivanje poslovne 2018. godine, što je vrlo intenzivno razdoblje za cijeli tim. Kako u tom razdoblju uspijevate učinkovito organizirati posao?

Najvažnija je dobra organizacija i podjela posla, povjeravanje zadataka kvalitetnim i odgovornim stručnjacima u ovom poslu koji su timskim radom sposobni objediniti sve informacije u točno i kvalitetno izvješće. Osim u sezoni kad je najopsežnije poslovanje, nama posebno intenzivno razdoblje počinje kad se zatvore objekti. Naime, ni tada za naš odjel rad ne prestaje nego se, štoviše, čak i intenzivira zbog prirode posla.

Dva i dva su uvijek četiri, no zakoni i propisi se stalno mijenjaju pa vaš tim zapravo stalno mora iznova učiti. Koliko ulažete u svoje zaposlenike, organizirate li radionice, usavršavanja…?

Budući da se u sektoru susrećemo s više od 300 zakona i propisa, naravno da to zahtijeva kontinuiranu i specijalističku edukaciju zaposlenika, posebno voditelja. Svaki voditelj dužan je obrazovati i usavršavati svoje djelatnike. Neki djelatnici na specijalističkim pozicijama također pohađaju dodatna specijalistička usavršavanja, a sve prema potrebama posla i proračunskim mogućnostima. I mi kao sektor na razini kompanije svake godine prije početka sezone organiziramo radionice voditelja i specijalista našeg sektora za žurnaliste, knjigovođe te obrazovanje mjenjača i svih osoba koje rade s gotovim novcem. Pretplatnici smo i na nekoliko stručnih časopisa koji su svakom našom zaposleniku sektora uvijek dostupni.

S bankama partnerima dogovoreni su posebni uvjeti za zaposlenike. Koriste li se zaposlenici tim pogodnostima i jesu li zadovoljni? Koje su ključne pogodnosti?

Prva je pogodnost što poslodavac ne uvjetuje zaposlenicima preko koje banke želi da mu se isplaćuje plaća, kao što to rade brojne tvrtke. Svaki zaposlenik sam određuje preko koje banke želi isplatu plaće i, što se tiče poslodavca, u bilo kojem trenutku i koliko god puta želi može mijenjati banku. Pri tome mu poslodavac pomaže tako što smo s gotovo svim bankama ispregovarali što je moguće bolje uvjete, pogotovo vezane uz kredite, ali i uz ostale pogodnosti. Dovoljno je da svaki zaposlenik sam ode u banku ili više njih, predstavi se kao zaposlenik Valamar Riviere i odmah mu već na prvom susretu djelatnik banke nudi određene pogodnosti. Naravno, za konkretnu realizaciju zaposlenik će ipak u banku morati odnijeti potvrdu o primanjima, statusu radnog odnosa i sl. Bitno je da svatko ima mogućnost izbora, a mi smo tu da im osiguramo najbolje trenutačne uvjete na tržištu, da im te mogućnosti budu dostupne i transparentne.

Na vas i vaš odjel usmjereni su gotovo svi kolege koji upravljaju određenim projektima i koji traže savjete i upute. Koliko je u ovom slučaju važna kvalitetna suradnja s vašim sektorom, a da bi rezultati projekata bili optimalni?

Iako je ponekad percepcija da djelatnici u računovodstvu, financijski i porezni stručnjaci možda previše inzistiraju na detaljima, to je prije svega u interesu dobrog poslovanja. Praksa je pokazala da možemo dati kvalitetno i pravovremeno stručno mišljenje kad smo uključeni od samog početka projekta. Naša je uloga savjetima i uputama pomoći svima koji se bave temeljnim poslovanjem da se mogu bolje biti fokusirani na gosta.

Što vas najviše veseli u vašem poslu?

Najviše me veseli postizanje ciljeva, pogotovo ako uspijemo realizirati nešto što nam je u početku bilo veliki izazov. Rad s pametnim, vrijednim i motivirajućim osobama također me posebno veseli.

Što biste savjetovali mlađim kolegama, koja je tajna uspješne karijere?

Mlađim kolegama bih prije svega savjetovala da budu pozitivni, strpljivi i ustrajni u svemu što rade te da se ne boje izazova i odgovornosti.

 Kako provodite slobodno vrijeme?

Slobodnog vremena preko tjedna gotovo da i nemam. Kad god stignem, a najčešće je to vikendom, vrijeme provodim što je moguće više s obitelji i u prirodi. Važno mi je svaki slobodan trenutak provesti što aktivnije. Ljeti je to naravno plivanje, zimi skijanje, a u proljeće i jesen planinarenje, vožnja biciklom ili kratke šetnje.