Poreč se profilirao kao grad s idealnim omjerom različitih kapaciteta – obiteljskog, kamp i hotelskog smještaja. Nova zona Pical potaknut će jači razvoj lokalnoga gospodarstva, a gosti i događaji čiji ćemo domaćini biti tijekom cijele godine, zasigurno će se odraziti i na lokalno gospodarstvo u razdobljima kad nije špica turističke sezone.
Koji su vam od projekata daljnjeg razvoja grada Poreča trenutno u fokusu?

Lani smo realizirali jedan od naših najvećih, kapitalnih projekata – otvorili smo novu osnovnu školu na Finidi, čime smo omogućili da sva djeca pohađaju nastavu u jednoj smjeni. Time smo, vjerujem, olakšali svakodnevicu roditeljima i djeci. Nastavljamo s ulaganjima za naše najmlađe, pa gradimo vrtiće na području mjesnih odbora. Uz to, pokrivenost kanalizacijskom mrežom doveli smo na razinu iznad 90 posto, a za nekolicinu naselja koja nisu ušla u taj projekt EU, projektiramo je i kontinuirano realiziramo zasebno. Razvijamo i vlastiti projekt poticane stanogradnje. Naime, Grad već neko vrijeme financira smještaj za deficitarne kadrove – od liječnika, zaposlenika Hitne pomoći, do policajaca i učitelja. Uz to, financira i dodatne timove Hitne pomoći kako bi njezina vrata uvijek bila otvorena. Zato nam je važno riješiti pitanje deficitarnih kadrova, ali i stambeno pitanje mladih obitelji koje u Poreču žive i rade.

Uređuje se i gradska riva. Kakvi su planovi za njen budući izgled?

Tako je. Usporedo s već spomenutim, razvijamo još nekoliko velikih projekata. Trenutno je najaktualniji od njih uređenje dijela gradske rive. Riječ je o vrlo zahtjevnom projektu koji je podijeljen u tri faze, a one na još 15 potfaza. Trebalo je neko vrijeme da projekt gradske rive uskladimo sa zahtjevima konzervatora i svih dionika uključenih u infrastrukturu na području rive. U ovoj fazi će se urediti najširi dio rive, koji je mjesto na kojem se održavaju brojne manifestacije. U projektu se inzistiralo na tome da izgled rive bude što sličniji njezinoj nekadašnjoj vizuri. Poreč neupitno zaslužuje uređenu rivu jer je jedan od glavnih motiva posjeta gradu njegova stara jezgra. Uređenjem rive dobit ćemo funkcionalniji prostor kakav dolikuje našem gradu.

Čime ste posebno zadovoljni u gradskoj infrastrukturi, a gdje je još moguć napredak?

Mislim da se svi gradovi trude u okvirima svojih mogućnosti ponuditi što je više moguće svojim građanima. S druge strane, teško je bez osnovne infrastrukture imati dobru kvalitetu života. Zato smo se u Poreču na početku opredijelili za to da krenemo od temelja. Danas imamo dovršenu zaobilaznicu koja je preuzela gotovo 50 posto gradskog prometa, a spaja Poreč s okolnim turističkim naseljima. To je rasteretilo grad od prometnih gužvi, a istodobno povećalo sigurnost u prometu. Osim toga, tu su i već navedeni projekti širenja kanalizacijske mreže kojima ćemo postići da otpadne vode više ne završavaju u moru, a nastavit ćemo ulagati i u vrtiće, dom za starije, gradsku rivu, obnovu starogradske jezgre i manje, ali vrlo bitne investicije na području svih mjesnih odbora, kao što su parkirališta, javna rasvjeta i prometnice.

Poreč se ističe nizom pozitivnih rezultata. Iz vaše perspektive, što će mlade ljude zadržati u gradu, a možda i inspirirati da odaberu baš ovaj dio Istre kao idealno mjesto za život?

Najvažnije biti partner i pomagati svim generacijama – od naših najmlađih do najstarijih sugrađana. Smatram da u tome uspijevamo jer smo, primjerice, prvi u zemlji počeli svim umirovljenicima sufinancirati dopunsko zdravstveno osiguranje, a učenicima i studentima dijelimo najveće stipendije u zemlji. Samo smo u ovoj godini za socijalne programe izdvojili 10 milijuna kuna, što je čak 2 milijuna više u usporedbi s prethodnom godinom, a sve je to samo mali dio aktivnosti koje provodimo u Poreču. Ipak, glavni je pokretač razvoja, dobrih životnih prilika i kvalitetnog življenja porečko gospodarstvo, koje zapošljava velik broj ljudi i obiteljima osigurava sigurnu egzistenciju. Sve je to rezultiralo porastom broja stanovnika za čak 18 posto od 2011. godine. Poreč je, u prosjeku, najmlađi grad u Istri; lani je rođeno 10 posto više beba nego godinu prije te smo među prvih pet gradova s najvećim prirodnim prirastom u zemlji. Zbog toga je, naravno, povećana potražnja za vrtićkim i jasličkim mjestima i sve je više školskih razreda. To su nam slatke muke na koje odgovaramo ulaganjima – nakon gradnje dviju škola, u ovoj smo godini već otvorili jaslice u Velom Maju, trenutno gradimo vrtić u Dračevcu i do kraja godine planiramo započeti gradnju vrtića u Žbandaju. Model obnove i prenamijene derutnih javnih prostora u porečkim naseljima u dječje vrtiće pokazao se kao pun pogodak jer smanjujemo pritisak na glavne ustanove u gradu, razvijamo sve mjesne odbore, a reakcije djece i roditelja su pozitivne. Naravno da veliko povećanje broja stanovnika u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama.

Koliko su važni razvoj destinacije i događaji za produljenje sezone te koliko je Poreč uspješan u tome?

Uvijek smo poseban značaj pridavali događajima u predsezoni i posezoni. Samo tijekom rujna naš je grad ugostio Tjedan tune, kao i Tunistru – offshore world challenge, imali smo i Street food festival na gradskoj rivi, kao i brojne koncerte, još jedno izdanje Istra&Craft beer festivala, a dobili smo i novi sajam građevinarstva – Promoarh. Nedavni Sport fest okupio je brojne nacionalne stručnjake iz sporta, već se pripremamo i za Advent Poreč, a slijedi nam i Crofish. Vrlo dobro surađujemo i s vašom kompanijom, kao i našim TZ-om te ostalim kompanijama, a svi zajedno radimo na tome da Poreč bude vodeća destinacija na Jadranu po broju manifestacija i njihovoj raznolikosti.

Valamar je nedavno predstavio najveći projekt u hrvatskom turizmu – investiciju vrijednu čak 790 milijuna kuna u hotel Pinea u porečkoj zoni Pical, u koju će ukupno, s već realiziranim investicijama, uložiti više od 1,5 milijardi kuna. Što ovako veliko ulaganje znači za Poreč i njegove građane?

Ulaganjem u novu zonu Pical, kojim će se otvoriti oko 500 novih radnih mjesta, omogućit će se cjelogodišnji turizam kao okosnica budućeg razvoja Poreča. Ova velika investicija potaknut će i jači razvoj lokalnoga gospodarstva, a gosti i događaji čiji ćemo domaćini biti tijekom cijele godine zasigurno će se odraziti i na lokalno gospodarstvo u razdobljima kad nije špica turističke sezone. Poreč će prvi put dobiti i veliki unutarnji sportski bazen koji će biti otvoren cijele godine, što predstavlja posebnu vrijednost za porečke sportaše i rekreativce, građane. Usto, sa svojim uređenim rekreacijskim dijelom, plažama i šetnicama, zona Pical će za Porečane i sve naše goste biti otvorena i dostupna onakva kakvu je svi volimo.

Koliko je važan razvoj cjelogodišnjeg turizma za Poreč i koji su preduvjeti da se to ostvari?

Svi se trudimo događajima izvan špice sezone ostvariti nekakav oblik cjelogodišnjeg turizma. U usporedbi s drugim gradovima, smatram da Poreč to zasad vrlo kvalitetno radi i da se rezultati osjete jer i sredinom listopada u gradu imamo oko 5000 gostiju na dnevnoj bazi. Vjerujem da će i kongresni centar budućeg Picala pridonijeti ugošćivanju raznih kongresa tijekom cijele godine. Posebno mi je drago što se etabliramo i u sferi sajmova, kao i brojnih sportskih natjecanja, čime je popunjenost naše dvorane Žatika gotovo cjelogodišnja. Ujedno, Žatika je najveća dvorana u Istri, pa ne čudi da se upravo Poreč prometnuo u grad koji može ugostiti manifestacije tog tipa, a time privući i veći broj gostiju. Naravno, za to je potrebna i smještajna infrastruktura. Poreč se u tome, prema riječima stručnjaka, profilirao kao grad s idealnim omjerom različitih kapaciteta – obiteljskog, kamp i hotelskog smještaja.

Koja su vama osobno omiljena mjesta i aktivnosti u gradu Poreču za provođenje slobodnog vremena?

Poreč je za mene najljepši grad na svijetu. Znam da sam subjektivan, ali ča ću kad je tako. I zato mi je svaki dio ovoga grada drag, i kroz posao živim i upoznajem sve njegove sfere. Iako stvarno rijetko imam slobodnog vremena, volim otići do dvorane Veli Jože u teretanu ili odraditi duže šetnje i vožnje biciklom uz našu obalu.