Direktorica marketinga HEP Opskrbe, Nada Podnar, predstavila nam je proizvod ZelEn i otkrila zašto je Valamar dobro odlučio kad je odabrao baš njih za opskrbljivača. HEP Opskrba, kao partner Valamara, omogućuje svim ValamArtistima dodatni popust od 5 posto na električnu energiju kroz program Hepi Partner. 

Otkad je Valamar kupac HEP Opskrbe?

Valamar je među prvim i najvjernijim kupcima HEP Opskrbe kad govorimo o opskrbi električnom energijom. Ono po čemu Valamar zauzima posebno mjesto među našim kupcima jest činjenica da je ujedno jedan od prvih kupaca zelene energije u Hrvatskoj. Kupnjom proizvoda ZelEn, Valamar dokazuje da svi njegovi hoteli i poslovni objekti za svoj rad koriste isključivo električnu energiju dobivenu 100 posto iz obnovljivih izvora.

Možete li čitateljima približiti projekt ZelEn i njegovu važnost u segmentu održivog poslovanja kompanija, pa tako i Valamara?

Poslovne tehnologije HEP Opskrbe okrenute su prema obnovljivim izvorima energije već nekoliko godina. ZelEn je električna energija dobivena isključivo iz obnovljivih izvora, registriranih u sustavu jamstva podrijetla. Ovaj jedinstveni proizvod HEP Opskrbe namijenjen je kupcima koji su se u svojim kompanijama odlučili za društveno odgovorno poslovanje, brigu o okolišu i korištenje električne energije iz obnovljivih izvora. ZelEn je prepoznalo više od 130 vodećih hrvatskih tvrtki koje njeguju iste vrijednosti, društveno odgovorno poslovanje i održivi razvoj.

U svojem poslovanju posebno nam je važno vezati se uz tvrtke koje njeguju te vrijednosti. Valamar smo prepoznali kao kompaniju koja se posebno brine za svoje zaposlenike, zaštitu okoliša, održiv razvoj i društveno odgovorno poslovanje.

Po čemu je proizvod ZelEn specifičan?

Osim što je riječ o električnoj energiji koja je 100 posto iz obnovljivih izvora, sva sredstva prikupljena od prodaje proizvoda ZelEn uplaćuju se u fond iz kojega realiziramo projekte iz područja obnovljivih izvora energije i energetske učinkovitosti za potrebe socijalno osjetljivih kategorija društva, kao što su vrtići, škole, domovi i slične institucije. Do sada je u taj fond prikupljeno već  3,4 milijuna kuna i izvedeno devet projekata, ukupne vrijednosti 2,4 milijuna kuna, zahvaljujući kojima je potrošnja energije smanjena za oko 240.000 kilovatsati, što je ušteda emisije ugljičnog dioksida od 68 tona godišnje. Svojim primjerom šaljemo poruku i drugim organizacijama da se uključe u slične projekte kojima povećavamo svijest o odgovornom poslovanju prema prirodi i okolišu u kojem živimo i radimo.

Uključuje li se HEP Opskrba i u neke druge društveno odgovorne projekte?

Društveno odgovorno poslovanje dio je organizacijske kulture HEP Opskrbe te pozitivan i koristan način uključivanja u zajednicu u kojoj poslujemo, pridonoseći njezinu razvoju i poboljšanju. Prednosti toga su brojne, a ono što mi u HEP Opskrbi smatramo važnim je održavanje dobrih odnosa u zajednici koji nam omogućuju rad u pozitivnom ozračju. Svojim primjerom šaljemo poruku i drugim organizacijama da se uključe u slične projekte i pomognu kad god mogu. Društveno odgovorno poslovanje kod naših zaposlenika stvara osjećaj zajedništva i empatije, potiče timski rad te osjećaj dodatnog doprinosa zajednici u kojoj živimo. Ovo je i odličan način za razvijanje socijalnih, ali i profesionalnih vještina naših zaposlenika.

Najosjetljivije skupine društva uvijek imaju posebno mjesto u HEP Opskrbi i zato svake zadnje srijede u veljači nosimo ružičasto u znak podrške Danu ružičastih majica te kupnjom majica podižemo svijest o problemu vršnjačkog nasilja. Veseli nas što smo sudjelovanjem u projektu udruge NINA “Naša inicijativa, nečija alternativa” mogli pomoći djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima. Pomogli smo i udruzi Bubamara, koja već dugi niz godina okuplja osobe s invalidnošću, te smo sudjelovali i u akciji “Vrapčanski jastuci”, koje su izradili psihijatrijski pacijenti u bolnici Vrapče u nastojanju otvaranja dijaloga o problemu stereotipa kojima su izloženi zbog svoje bolesti.

Zaposlenici su uključeni u razne akcije, primjerice akciju potpore osobama sa sindromom Down, kad nosimo šarene čarape, a obilježavamo i Međunarodni dan sreće, kad svi zaposlenici sudjeluju u širenju pozitivnog osjećaja sreće u društvu. Zaposlenici HEP Opskrbe sudjelovali su i u nacionalnoj kampanji Biciklom na posao. Opći cilj ovog projekta je postići značajnu i energetski učinkovitu promjenu u prometu, smanjujući motorizirani promet i povećavajući korištenje bicikla u svakodnevnim putovanjima na posao.

Potaknuti željom za uklanjanjem predrasuda, za naše poslovne partnere kupujemo čokoladu koju proizvodi Udruga invalida iz Križevaca Hedona. HEP Opskrba i time podržava zapošljavanje osoba s invalidnošću.

Neke društveno odgovorne projekte provodite i sa svojim kupcima?

Pet godina zaredom zaposlenici HEP Opskrbe i kupci ZelEna uređivali su okoliš i sadili stabla oko HEP-ovih hidroelektrana Ozalj, Kraljevac, Čakovec, Zakučac i Vinodol u svrhu podizanja svijesti o odgovornom poslovanju i odnosu prema prirodi i okolišu u kojem žive i djeluju. Akcija 100 zelenih stabala rezultirala je znatno većim brojem posađenih stabala od planiranog, pa je HEP Opskrba ove godine pokrenula novu akciju Naša ZelEn priča. U suradnji s udrugom Argonauta, koja se bavi zaštitom prirode i okoliša te promicanjem održivog razvoja, prije svega na otoku Murteru, u murterskom kraju i na Kornatskom otočju, zaposlenici HEP Opskrbe organizirali su čišćenje teško dostupnog sjevernog dijela obalnog područja otoka Murter.

Tijekom jednodnevnog korporativnog volontiranja, zaposlenici HEP Opskrbe obojili su zidove spavaćih soba u Caritasovoj kući za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi na Trešnjevci u Zagrebu. Iako neki od zaposlenika koji su sudjelovali u akciji imaju vrlo malo ili nimalo iskustva, to ih nije pokolebalo da se s velikom željom i voljom uključe u tu hvalevrijednu priču, koju su interno nazvali Oboji dom.

Zaposlenici su sudjelovali i na UNICEF-ovoj humanitarnoj utrci Mliječna staza 2019., koja se održala u središtu Zagreba. Cilj humanitarne utrke bio je unapređenje uvjeta u svim nacionalnim rodilištima kako bi svi novorođeni djevojčice i dječaci u Hrvatskoj i njihove obitelji imali najbolji mogući početak u životu.

Koliko je tematika energetske učinkovitosti bitna, kako za građane tako i za poslovanje tvrtki u Hrvatskoj?

Energetska učinkovitost vrlo je važna tema jer se poslovanje kompanija u Hrvatskoj sve više orijentira na energetsku učinkovitost i energetski obnovljive izvore. HEP Opskrba, kao predvodnica trendova u industriji, tvrtkama nudi razne pogodnosti kojima štede energiju i brinu se za okoliš. Osim već spomenute zelene energije, nudimo i uvođenje sustavnog pristupa gospodarenja energijom te projekte provedbe mjera energetske učinkovitosti. U suradnji sa sestrinskom tvrtkom HEP ESCO pomažemo kupcima da prepoznaju i ostvare svoje potencijale energetskih ušteda. Građane potičemo na brigu o okolišu usmjeravajući ih na primanje Hepi računa e-mailom te savjetima o energetskoj učinkovitosti.

HEP Opskrba zaposlenicima Valamara, kao njegov partner, nudi dodatni popust od 5 posto na električnu energiju kroz program Hepi Partner. Kako zaposlenici mogu ostvariti popust za svoje kućanstvo i kome je sve namijenjen?

Akcija je namijenjena svim Valamarovim zaposlenicima za njihovo kućanstvo, a riječ je o poslovnoj suradnji Valamara i HEP Opskrbe na temelju koje zaposlenici Valamara ostvaruju dodatnih 5 posto na Hepi tarifni model. Hepi nudi najpovoljniju cijenu na tržištu te plaćanje računa putem m-hepi aplikacije, prikupljanje bodova u Hepi klubu, mogućnost samoočitanja, oslobađanje od plaćanja opskrbne naknade, čime kupac dodatno štedi 100 kuna godišnje, te praćenje potrošnje putem aplikacije Moj Hepi račun.

Popust je namijenjen svim kupcima koji žele postati Hepi, ali i onima koji to već jesu. Za postojeće Hepi kupce dodatni popust od 5 posto bit će prikazan na prvom sljedećem računu kao posebna stavka i odobravat će se do isteka partnerskog ugovora između Valamara i HEP Opskrbe. Postojeći Hepi kupci koji su zaposlenici Valamara trebaju samo nazvati našu Korisničku službu na besplatan broj 0800 5255 i reći gdje rade. Ako zaposlenik nije vlasnik brojila, popust se odnosi i na članove obitelji. Zaposlenici koji nisu Hepi kupci dobit će prijedlog zahtjeva za prelazak na tarifni model Hepi sa svim potrebnim dokumentima.

Za sve informacije Valamarovi kupci mogu nazvati besplatni telefon 0800 5255.