S novim hotelskim ulaganjima Rabac i Labin postaju destinacije s četiri zvjezdice

Mislim da mnogi naši sugrađani u ovom trenutku uopće nisu svjesni dimenzije boljitka koji donosi tako velika promjena u kvaliteti Rapca. Rabac to zaslužuje jer po svemu ima potencijal biti destinacija vrhunske kvalitete.

Rabac uistinu ima razloga za slavlje zbog sjajne turističke sezone, ali sljedeća će zasigurno biti još i bolja. Nakon preobrazbe prostorija stare Slavije u pravi epicentar zabave i gastronomije, Rabac očekuju i radovi na dvama novim luksuznim ljetovalištima vrijedni pola milijarde kuna. O potencijalu koji ova investicija Rapcu i okolici donosi i turistički i gospodarski te što se sve planira za novu sezonu 2017. razgovarali smo s Radmilom Kos Paliska, direktoricom Turističke zajednice Labin.

VIV: Brojke potvrđuju fantastičnu turističku sezonu. Kakve ste rezultate ostvarili u Rapcu?

Na našem području bilježimo tri posto više dolazaka i tri posto više noćenja u usporedbi s prošlom godinom, koja je također bila iznimno dobra pa svakako imamo razloga za zadovoljstvo.

VIV: S kojih tržišta dolazi većina rabačkih gostiju i zbog čega dolaze i vraćaju se u Rabac?

Najbrojniji su gosti u Rapcu Nijemci i svake godine bilježimo porast njihovih dolazaka i noćenja. Slijede ih Austrijanci koji također kontinuirano bilježe porast. Talijansko je tržište u posljednje dvije godine opet počelo rasti, što nas raduje, slijede ga češko i slovensko, a primjetan je i porast broja gostiju s poljskoga tržišta i iz Skandinavije.

Goste privlače prirodne ljepote Rapca i Labina, mogućnosti aktivnog odmora i izleta, prekrasne plaže i more, ali ističu se ljubaznost i gostoljubivost naših ljudi koja ih oduševljava. Ne manje važna je njihova ocjena koliko su nam cijene prihvatljive u usporedbi s konkurencijom (Italija, Portugal, Španjolska ili Francuska). Posljednjih godina nam dolazi, posebice s njemačkoga tržišta, velik broj gostiju koji su prvi put na odmoru u Rapcu i u Hrvatskoj. Njihovi su dojmovi odlični i kažu da će se svakako vratiti i preporučiti nas svojim prijateljima.

VIV: Valamar Riviera uložit će oko pola milijarde kuna u Rabac preko dviju velikih investicija – Family Life Bellevue Resort 4* i Valamar Girandella Resort 4*, čije se otvorenje planira 2017. Što će to značiti za destinaciju?

Ta je velika investicija Valamar Rivijere više nego dobro došla jer će donijeti značajne pomake u kvaliteti smještaja na području Girandelle i odrazit će se na cijelu destinaciju.

Vidjela sam prezentaciju projekta koji me oduševio jer je na najbolji mogući način očuvao prekrasno područje Rapca, donoseći mu novo ruho i ponudu u skladu s trendovima na tržištu. Nemjerljivo je značajna i suradnja Valamar Rivijere s TUI-jem pri realizaciji Family Life Bellevue Resorta po pitanju promocije Rapca kao destinacije na skandinavskom i tržištu Velike Britanije.

Odlična je vijest što će objekti bivšega naselja Girandella biti tematski usmjereni na sadržaje samo za odrasle i obitelji (adults only i family), čemu su prilagođeni restorani, ali i ostali punktovi u središnjem objektu. Područje plaže s novim objektom, uređenim sunčalištem i uređenje prostora između centralnog objekta i plaže izvanredni su pa će cjelokupan prostor tek sada zablistati u punom sjaju.

S tom investicijom vidim i veliki potencijal za ostale lokalne sudionike koji pružaju različite turističke usluge u mjestu. Mislim da mnogi naši sugrađani u ovom trenutku uopće nisu svjesni dimenzije boljitka koji donosi ta ogromna promjena u kvaliteti Rapca.

Rabac ovo zaslužuje jer po svemu ima potencijal biti destinacija vrhunske kvalitete. Zadovoljna sam što mogu svjedočiti preobrazbi Rapca nakon vrlo uspješne investicije u hotele Valamar Sanfior i Casa i ovogodišnje na mjestu stare Slavije, čime je utemeljen kvalitetan i privlačan izvanpansionski objekt i mjesto za zabavu.

VIV: Previsoka stopa PDV-a, premali broj hotela, izostanak izvanpansionske ponude… Sve su to već poznati izazovi hrvatskoga turizma. Kako se Rabac i Labin nose s time?

Stopa PDV-a svakako je previsoka u usporedbi s našom konkurencijom i nadam se da će biti političke volje i razumijevanja za snižavanje te stope jer to može doprinijeti većoj konkurentnosti hrvatskoga turizma, a time i većem turističkom prometu te većem zapošljavanju. Izvanpansionska ponuda u Rapcu svakako nije na razini koju želimo po pitanju kvalitete. To se u prvom redu odnosi na trgovačku ponudu koja pati od istih boljki kao i cijela naša obala (i ne samo naša). Kad je riječ o ugostiteljskoj i izletničkoj ponudi, polako se razvija nabolje, iako i tu ima još puno prostora za poboljšanja.

Investicije kao što je ovogodišnja Valamar Rivijere u objekte La Pentola, Craft i Beat Beach Bar te predstojeća u kvalitetu smještaja i novi kvalitetni ugostiteljski sadržaj na plaži Girandella, odrazit će se i na ostale sudionike koji će, ako žele ostati konkurentni, morati više uložiti u svoje objekte i prilagoditi ponudu gostima veće platežne mogućnosti.

Nadam se samo da će se to doista brzo početi događati te da će Rabac kao destinacija doista uskoro doživjeti velik skok u kvaliteti ukupne izvanpansionske ponude.

VIV: Kakav je omjer hotelskoga i privatnoga smještaja u Rapcu i jeste li zadovoljni smještajnim kapacitetima?

Naša je destinacija jedna od rijetkih u kojoj je omjer hotelskoga i privatnoga smještaja u korist hotelskoga. Međutim, Rabac ima samo jedan manji kamp.

Ipak se i kod nas događa ekspanzija privatnoga smještaja i to pogotovo u Labinu koji je gotovo dosegao Rabac prema broju kreveta. Novi objekti, kao što su kuće za odmor, vrhunske su kvalitete. Vlasnici apartmana također značajno ulažu u uređenje tako da je tu situacija prilično dobra. Općenito je najveći problem u privatnom smještaju kvalitetniji plasman kapaciteta i postizanje boljih rezultata popunjavanja. To nije lako riješiti bez udruživanja samih iznajmljivača i zajedničkoga plasmana njihovih kapaciteta preko kvalitetnih prodajnih kanala.

Takva je situacija velika prepreka bržoj realizaciji produljenja sezone u destinaciji, što nam je kontinuirani cilj.

VIV: Kakve informacije primate s terena? Što vam govore obrtnici, ugostitelji i iznajmljivači, odnosno što im nedostaje i u što je potrebno dodatno ulagati? S čime su zadovoljni?

Problemi u mjestu u prvom se redu se odnose na različite komunalne nedostatke i nedostatak parkirnih mjesta u špici sezone. Grad Labin doista nastoji uvažiti sve primjedbe i kontinuirano poboljšava stanje ne samo u Rapcu, nego i u svim ostalim naseljima na svom području.

Nakon što su prekrasno uređeni ulazi u Labin, na redu je uređenje ulaza u Rabac i nadamo se da će projekt biti realiziran do sezone 2018., kao što je najavljeno. Problem parkiranja je kontinuirano na dnevnom redu svih rasprava o stanju u Rapcu. Konfiguracija terena je zaista nezahvalna i nema previše prostora za nove parkirne površine. Do sada su stavljene u funkciju praktično sve dostupne površine u Rapcu i vjerojatno je rješenje u parkirnim kućicama.

Pogotovo su problematični sam centar mjesta i riva s koje bi trebalo izmjestiti sadašnji parking i od nje napraviti pješačku zonu te je dodatno urediti kako bi i centar mjesta dobio na kvaliteti poput naših hotelijera. Mjesto će jednostavno morati pratiti promjene koje se događaju da bi cijela destinacija bila barem na tri plus do četiri zvjezdice.

Svi sudionici u turizmu (ugostitelji, privatni iznajmljivači i ostali pružatelji usluga) uglavnom to shvaćaju i vjerujem da su spremni pratiti promjene i podizati kvalitetu svojih objekata i usluga. Svaki bi poslovni subjekt trebao pozdraviti maksimalno pojednostavljivanje poslovanja u smislu različitih propisa i administriranja, što pak postaje prava „znanost“ i muči svakoga.

VIV: Svake godine u Rapcu i Labinu goste očekuju kulturne i sportske manifestacije. S kojima ste najzadovoljniji i ima li najava za neka nova događanja i nove projekte u idućoj sezoni? Koliko se ulaže u produljivanje sezone u destinaciji?

Ponuda raznovrsnih manifestacija u destinaciji iznimno je bogata s obzirom na relativno mala sredstva kojima raspolažemo. U produljivanje sezone značajno se ulaže upravo poticanjem i potporama za razne sportske aktivnosti (hodanje, trekking, biciklizam i jedrenje) jer je razvoj outdoor segmenta jedan od važnijih za produljivanje poslovanja u predsezoni i posezoni. Gastronomska je ponuda drugi proizvod, a treći je svakako kulturno i povijesno naslijeđe koje destinacija nudi. Vrlo se uspješnom pokazala manifestacija Istrian Lifestyle, koja se od ove godine odvija od polovice lipnja do polovice rujna svakoga petka na rivi u Rapcu. Uz ponudu autohtonih istarskih gastronomskih proizvoda (pršut, kobasice, panceta, kravlji i kozji sirovi, maslinova ulja, vina, marmalade, sokovi i med) nude se i ručno rađeni suveniri. Gosti su odlično prihvatili ovu ponudu i zaista su zadovoljni pa ćemo nastaviti i u 2017. godini.

Naši su gosti također odlično prihvatili i noćno razgledavanje Labina svakoga utorka od polovice lipnja do polovice rujna, a koji organiziramo besplatno za sve goste. Licencirani vodiči na više jezika vode goste po gradu uz razne priče i legende te završavaju razgledavanje u galeriji Art Gastro Gallery Negri i gosp. Negri im pri tom objašnjava sve o uzgoju maslina i proizvodnji maslinova ulja, koje kušaju i mogu kupiti.

Starogradska jezgra Labina u srpnju i kolovozu nudi niz događanja u okviru Labin Art Republike. U Rapcu tijekom ljetnih mjeseci organiziramo uspješnu manifestaciju Noć uličnih svirača i zabavljača, koja je namijenjena i djeci i roditeljima jer u srpnju i kolovozu obitelji najviše sudjeluju u strukturi gostiju. U suradnji s Valamar Rivijerom organiziramo već tradicionalni koncert jedne od naših klapa polovicom kolovoza, a uz to i više drugih zabavnih manifestacija.

VIV: A iduća godina?

Zadovoljstvo mi je najaviti uskršnji doručak na rivi u Rapcu 16. travnja 2107., koji organiziramo u suradnji s ugostiteljima. Ovogodišnji je bio vrlo uspješan, a sljedeće će godine biti još bolji. S ugostiteljima ćemo ponovno organizirati Dane šparuga i sipa u travnju. Ovogodišnji su bili vrlo dobro posjećeni pa se suradnja nastavlja na obostrano zadovoljstvo. Planiramo sličnu aktivnost i za jesen 2017.

Osim svega navedenog, upravo smo u fazi osmišljavanja novih vrsta ponuda zabave u centru Rapca. Zabava koju već od ove godine nudi Beat Beach Bar i koju će nuditi novi bar na plaži Girandella uvelike su doprinijeli tom segmentu ponude u Rapcu. Stoga više nema potrebe da turistička zajednica organizira takve zabave, nego se trebamo okrenuti drugačijem formatu koji će se na rivi odvijati do 23 sata i koji je namijenjen svim segmentima gostiju.

VIV: Kako vidite razvoj domaćega turizma u idućoj godini, posebice u vašoj regiji?

Udio inozemnih gostiju u našoj destinaciji kontinuirano se kreće od 96 do 97 posto i ne vidimo da bi se postotak domaćih gostiju mogao previše povećati u komercijalnom smještaju. Još uvijek prevladava boravak kod rodbine i poznanika. Sve dok se ekonomska situacija naših građana ne poboljša, neće biti značajnijega porasta domaćega turizma, mada smo svjesni koliko je i taj segment vitalan. Dovoljno je pogledati podatke naše konkurecije (Španjolska, Francuska ili Italija), u kojima je udio domaćega turizma izrazito visok.

VIV: Što je najveća prednost Rapca i Labina s kojom mogu konkurirati ostalim hrvatskim, ali i inozemnim destinacijama? 

Rabac i Labin su doista biseri koji se izdvajaju od drugih destinacija svojom pozicijom i onime što nude. Još uvijek su to mjesta po mjeri čovjeka, što naši gosti i posjetitelji itekako osjete, vole i cijene i zbog čega nam se iznova vraćaju.

Prekrasan stari grad na brdu iznad rabačkog zaljeva nudi doživljaj kulture, venecijanske arhitekture i bogatoga povijesnog naslijeđa, donji dio Labina je sasvim drugačija priča (industrijsko naslijeđe koje se obnavlja i koje bi uskoro moglo postati jedinstvena atrakcija u ovom dijelu Europe) i svega nekoliko kilometara udaljen Rabac – turistički resort, biser Kvarnerskoga zaljeva s prelijepim plažama. A Rabac upravo zbog toga što nije prevelik snažno privlači goste koji traže odmor u smirenom i lijepom, očuvanom prirodnom okruženju i kontakt s domaćinima – sve što im zbog stresnog i otuđenog načina života nedostaje. A ovdje gost ne predstavlja samo broj jer ga domaćini prepoznaju, pozdrave u prolazu i popričaju s njim…

Razvojem proizvoda i doživljaja u suradnji s ostalim sudionicima u turizmu i ugostiteljstvu treba odgovoriti na očekivanja današnjega gosta i uspjeh neće izostati.