Unapređujemo sve sastavnice poslovanja: od novih cjelogodišnjih direktnih letova koji će Dubrovnik povezati s Frankfurtom, Istanbulom i Londonom do hrvatskih suvenira i turističke kartice.

Dubrovnik je ove godine već sredinom rujna premašio magičnu brojku od tri milijuna ostvarenih noćenja, a onda je na Danima hrvatskog turizma proglašen i prvakom hrvatskoga turizma 2016. godine. Dubrovnik se redovito nalazi na popisima najboljih svjetskih turističkih destinacija i jedno je od rijetkih hrvatskih turističkih odredišta u kojemu se turizam događa tijekom cijele godine. Kultura i baština oduvijek su snažan motiv turističkih dolazaka, a zavidna tradicija visokokvalitetne hotelske ponude i obiteljskoga smještaja uz događanja i renomirane festivale čine okosnicu drugačije i jedinstvene turističke ponude. Romana Vlašić, direktorica Turističke zajednice grada Dubrovnika, već tridesetak godina radi u turizmu, a posljednje je tri godine na čelu TZ-a.

VIV: Dubrovnik drži odličnu poziciju na svjetskoj turističkoj karti. Koliko s takvom pozicijom i velikim očekivanjima uopće ima mjesta za napredak?

Turistička zajednica grada Dubrovnika djeluje u vrlo širokom spektru aktivnosti kojima pratimo i potičemo razvojni ciklus. Od sudjelovanja u uređivanju grada preko poticanja i organiziranja manifestacija i događanja do razvoja turističkih informativnih ureda i novih proizvoda. Sljedeća se skupina aktivnosti odnosi na marketing, promociju i internetsku strategiju, organizaciju posebnih prezentacija i sudjelovanje na sajmovima. Izazov je održati pozitivan trend, staviti naglasak na kvalitetu, održivost i sklad te pokazati autentičnost. U protekle tri godine u TZ-u pokrenuli smo i nekoliko važnih i uspješnih projekata s ciljem nadopune događanja i produljenja sezone, kao primjerice kazališni Midsummer scene festival, međunarodno zapažen Good food festival, Dubrovački zimski festival u suradnji s Gradom Dubrovnikom, novi glazbeni festival Moskar u suradnji s DSO-om i ostalo. Također smo u potpunosti, prema uputama konzervatora, obnovili zgradu TIC-a na Lopudu te na taj način državno pomorsko dobro vratili u funkciju i osigurali novi moderan ured na središnjem dijelu otoka. Zadovoljna sam svim što smo do sada napravili jer Dubrovnik raste i opravdava titulu prvaka u turizmu.

VIV: Brojke potvrđuju još jednu sjajnu turističku sezonu. Kakve ste rezultate ostvarili?

Dubrovnik postiže rekordne rezultate u svim vrstama smještaja i do sada je ostvario više od 3,5 milijuna noćenja. Ljestvicu država iz kojih dolaze najbrojniji dubrovački turisti predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske, SAD-a, Njemačke, Španjolske, Hrvatske, Švedske, Australije, Finske te Italije. Ujednačeno povećanje turističkog prometa od početka godine ukazivalo je na još jednu rekordnu godinu. Međutim, posebno bih istaknula utjecaj produljivanja sezone i u ovim brojkama, iako Dubrovnik već ostvaruje najdužu turističku sezonu uvjetovanu ljetnim redom letenja, bilježi i zamjetan turistički promet u pravim zimskim mjesecima, kao što su bili Mercedes ili snimanje novoga nastavka Ratova zvijezda prošle godine. Dodatno smo naglasili promociju Dubrovačkoga zimskog festivala, koji će u svom trećem izdanju biti još bajkovitiji i zanimljiviji.

VIV: Dubrovnik je specifičan i po tome što je atraktivna destinacija cijele godine. Kakva je bila ova predsezona i što očekujete od posezone?

Predsezona je bilo vrlo uspješna, a od početka godine stalno bilježimo rast turističkog prometa, čemu je znatno doprinio i MercedesGlobal Training Experience 2016 koji je u grad doveo 12 000 delegata uz oko 150 članova tima organizatora. Predsezona je nastavljena nizom uspješnih kongresa, karakterističnim i za jesensko razdoblje koje također predstavlja vrlo uspješan dio turističke godine. Slijedom stabilnih povećanja turističkog prometa tijekom cijele godine, tromilijunto noćenje ostvareno je u našem gradu čak dvadeset dana ranije nego u 2015. godini.

Photos-Dubrovnik-Valamar-Lacroma-Dubrovnik-Hotel-Dubrovnik

VIV: Osim što je ljeto bilo bogato događanjima i u Starom gradu i u Valamarovim hotelima, koji su ove godine organizirali brojne koncerte, vidimo da će i jesen i zima biti uzbudljiva – najavljuju se brojni koncerti, izložbe, Dubrovački zimski festival

Dubrovački zimski festival je manifestacija koja otkriva novu čaroliju Dubrovnika, otkrivajući kroz posebne događaje bogatstvo različitosti umjetničkih izričaja, zabavnih programa, šarolike gastronomije s dodirom tradicije i vjekovnih običaja. Dubrovnik je grad festivala i festa pa nudi tijekom zimskih mjeseci programe Advent u Gradu, Doček Nove godine, Festu Svetog Vlaha, proslavu Dana zaljubljenih Svetog Valentina te u završnici Dubrovački karnevo na najatraktivnijim lokacijama u gradu i okolici. Očekuje nas zaista bogat program, koji će sasvim sigurno biti atraktivan i turistima i domaćem stanovništvu.

VIV: Dubrovnik je kao destinacija u višoj cjenovnoj kategoriji. Koje dobne skupine turista prevladavaju u Dubrovniku? Jesu li mladi otkrili grad?

Uvođenje izravnih letova niskobudžetnih kompanija, povećanje kapaciteta privatnoga smještaja i otvaranje hostela sigurno su utjecali na povećanje broja mlađih turista, koji su u konačnici potencijalni ponovni posjetitelji u budućnosti, u zrelijim godinama i s obiteljima. Dominantnu dobnu skupinu posjetitelja predstavljaju turisti od 40 do 60 godina starosti, no u ljetnim mjesecima ta se slika mijenja jer u tom razdoblju prevladavaju mlađe dobne skupine turista od 20 do 35 godina.

VIV: Osim ljepote samoga grada i okolnih mjesta, što turisti najviše hvale?

Naši posjetitelji uglavnom su zadovoljni ukupnom ponudom, sve je više pohvala za gastronomiju i brojne nove sadržaje koji se svakodnevno nude. Istaknula bih Dubrovačku karticu koja je ove godine dopunjena i proširena ponudom u susjednim mjestima te se njezinim korištenjem gostima otvara niz dodatnih mogućnosti uz vrlo povoljne uvjete.

VIV: Dubrovnik je posljednjih godina iznimno atraktivan kao scenografska pozadina poznatih serija i filmova. Koliko turista dolazi jer su obožavatelji Igara prijestolja i Ratova zvijezda? Može li Dubrovnik još nekako profitirati u tom segmentu?

Statistički sustav kojim raspolažemo zasad evidentira isključivo brojke posjetitelja i noćenja, ali ne i motive njihovog dolaska. Jasno je da velika filmska snimanja doprinose popularnosti Dubrovnika, iako točne postotke o rastu nemamo. Nedavno smo proveli novu anketu preko naše mrežne-stranice i u anketu je uključeno pitanje o motivu dolaska u destinaciju pa vjerujemo da ćemo u rezultatima ankete prepoznati jasnije projekcije broja posjetitelja s motivom obilaska lokacija filmskih snimanja. Dubrovnik u svakom slučaju ima izravne ekonomske koristi od filmske industrije.

PXL_030614_7832176

VIV: Valamarovi hoteli na Babinu kuku nude niz mogućnosti za dodatni razvoj kongresnog turizma zahvaljujući kapacitetima i ponudi. Koliki je udio te sastavnice turističke grane u odnosu na odmorišni turizam? Što treba učiniti da bude još veći?

U okviru Turističke zajednice grada Dubrovnika djeluje Kongresni ured preko kojega se sustavno promovira destinacija i kao odredište za kongrese, skupove i posebne programe. Možemo ustvrditi da je Dubrovnik u tom smislu zaista afirmiran i visoko je pozicioniran na ljestvicama uspješnih kongresnih gradova udruženja ICCA. Poznato je da je dostupnost osnovni preduvjet za turistički razvoj destinacije, a posebno za ovaj segment imajući u vidu da je riječ o posebnoj strukturi poslovnih gostiju u predsezoni i posezoni. Značajan je dio naših hotela izvrsno opremljeni za kongresne centre te uspješno odrađuju i velike kongrese do 1500 sudionika. Dubrovnik je i jedna od najpoželjnijih incentive destinacija. Želimo svakako povećati dostupnost izravnim letovima tijekom cijele godine, ali također sustavno promovirati Dubrovnik u kongresnom segmentu.

VIV: Jedan je od recepata za uspjeh svakako i dobra suradnja s lokalnom zajednicom – građanima, ugostiteljima, lokalnim obrtnicima i proizvođačima. Kako tu stojite? U što treba još ulagati?

Suradnja je svakako jedan od glavnih pokretača uspjeha, a istaknula bih izvrsnu suradnju s Gradom Dubrovnikom. Također surađujemo s kulturnim institucijama, udrugama i drugima, radimo na osmišljavanju novih projekata. Posebno je naglašena i suradnja s komunalnim poduzećima, raznim klubovima, sportskim organizacijama, obrazovnim ustanovama itd. S dubrovačkim ugostiteljima već odavno osmišljavamo zajedničke akcije kao što su različita tematska gastronomska događanja i Good food festival. Kao poticaj lokalnoj proizvodnji i obrtnicima, pokrenuli smo projekt Authentically croatian souvenir s namjerom pozicioniranja isključivo hrvatskih proizvoda u našim suvenirnicama.

VIV: Koji su planovi za iduću sezonu?

Prema informacijama s tržišta očekujemo da će i sljedeća turistička godina za nas biti pozitivna. Vjerujem da će se pozitivni pomaci vidjeti u ostvarenjima turističkog prometa u razdoblju od jeseni 2016. do kasnoga proljeća 2017. jer Dubrovnik dobiva nove cjelogodišnje izravne zrakoplovne linije koje će nas povezati izravnim letovima s Frankfurtom, Istanbulom ili Londonom te time stvoriti preduvjete za dolazak većeg broja turista. Sve to prati i obogaćivanje sadržaja i ponude te kreiranje novih sadržaja pa možemo govoriti o Dubrovniku kao lideru među hrvatskim gradovima s obzirom na projekt produljenja sezone kojemu svi težimo.