“Vizija Plavog svijeta je ostvarivanje održivog razvoja i učinkovite zaštite Jadranskog mora zasnovane na istinitim i potpunim informacijama te primjerima najbolje prakse u upravljanju prirodnim resursima uz suradnju i podršku građana i javnosti.”

Znanjem i edukacijom do sigurne budućnosti dupina

VIV / Možete li nam ukratko predstaviti rad Instituta Plavi svijet?

Tijekom 1987. godine talijanska nevladina organizacija Tethys Research Institute u suradnji s Hrvatskim biološkim društvom započela je s istraživanjem dobrih dupina (Tursiops truncatus) na području otoka Lošinja. Sredinom 90-ih Tethys je izrazio namjeru da se povuče iz istraživanja te se pojavila potreba za osnivanjem nove organizacije koja će preuzeti vođenje projekta i istraživačke aktivnosti. Krajem 1999. godine tim istraživača i prijatelja Jadranskog projekta dupin osnovao je Plavi svijet, Institut za istraživanje i zaštitu mora. Organizacija je osnovana kako bi preuzela projekt istraživanja dupina u sjevernom Jadranu te kako bi razvijala nove projekte, novi pristup istraživanju te zaštiti mora i morskih organizama.

VIV / Koje sve programe provodite u sklopu aktivnosti na području zaštite i očuvanja Jadranskog mora?

Kroz svoja tri programa – znanstveno-istraživački, edukacijski i program zaštite, provodimo istovremeno više projekata s ciljem prikupljanja informacija o životu ugroženih morskih organizama – prije svega morskih sisavaca i morskih kornjača, te obrazovanja javnosti i raznih interesnih skupina. Svi su nam programi jednako važni, no naglasak bih ipak stavila na edukaciju. Jako je važno da znanje koje imamo prenesemo na djecu i mlade. Stoga je razdoblje pred i posezone “rezervirano” prije svega za vrtićke, školske i studentske grupe koje nam dolaze na predavanja, jednodnevne ili višednevne radionice. Tada naš edukacijski centar u Velom Lošinju postaje glavno mjesto izvrsnosti. Uz grupe iz Hrvatske tu su još i strane školske grupe, ponajviše iz Njemačke, koje zajedno sa svojim profesorima obavljaju terensku nastavu te smo im neizostavni dio programa. U ljetnim mjesecima struktura posjetitelja se mijenja te smo više usmjereni individualnim posjetiteljima koji kroz stalnu, multimedijalnu postavu centra mogu dobiti uvid u naše aktivnosti te viziju budućnosti. Vizija Plavog svijeta je ostvarivanje održivog razvoja i učinkovite zaštite Jadranskog mora zasnovane na istinitim i potpunim informacijama te primjerima najbolje prakse u upravljanju prirodnim resursima uz suradnju i podršku građana i javnosti.

VIV / Možete li nam nešto više reći o programu meetINblue i suradnji s Valamarom?

Projekt “meetINblue” provodi se već 4. godinu za redom te nam je izrazito drago da ste kao vodeća hrvatska turistička grupacija i društveno odgovoran član zajednice prepoznali važnost našeg rada te nas svojom potporom i donacijama vjerno pratite u daljnjim aktivnostima.
Ove godine smo na Danima hrvatskog turizma u Poreču osvojili prvu nagradu u kategoriji održivog turizma u području brige za okoliš. Vjerujemo da je to, koliko nama za naš znanstveno-istraživački i edukacijski rad, toliko i vama potvrda kako idemo u pravom smjeru! Hvala vam što brinete za budućnost!

nagrada3

VIV / Koji je postupak „usvajanja“ dupina?

Postupak usvajanja dupina je vrlo jednostavan, a svi koji se na to odluče podržavaju Jadranski projekt dupin te naše aktivnosti istraživanja i zaštite dobrih dupina na području cresko-lošinjskog arhipelaga, kao i zaštitu okoliša u kojem borave. Svakom donacijom “simbolično” se usvaja dupin i svaka donacija podupire naš dugogodišnji rad na podizanju svijesti javnosti na lokalnom i državnom nivou kroz aktivnosti kao što su “Dan dupina”, tematska predavanja na raznim skupovima, u knjižnicama, školama i vrtićima te promocija zaštite cresko-lošinjskog arhipelaga.
Ove smo godine započeli i sa “Dolphin Search” aktivnostima. Radi se o trosatnoj vožnji na gumenjaku za 12 do 15 osoba koje s našim skiperom izlaze na područje istraživanja u potragu za dupinima. Izlasku prethodi kratko predavanje u našem centru kroz koje sudionici dobivaju osnovne informacije o pravilima ponašanja na gumenjaku te o samim dupinima. Naravno, 100%-tnu sigurnost zapažanja dupina ne možemo garantirati, ali zato profesionalnost i stručnost svakako možemo.

VIV / Na što ćete se najviše usmjeriti u Vašem budućem radu?

Naš edukacijski centar u Velom Lošinju do sada je imao znatnu ulogu u edukaciji i osvješćivanju javnosti. U posljednjih trinaest godina taj skromni prostor je ugostio preko 80.000 posjetitelja – od školskih grupa, brojnih organiziranih grupa turista, studijskih grupa do međunarodnih konferencija, sastanaka I radionica. Osim što je jedan od glavnih turističkih atrakcija na otoku te svi rado “zavire” u njega, to je ujedno i prostor koji bi sadržajno mogao ponuditi puno više. Međutim, prostor je ograničen te se stoga razvila ideja o potrebi otvaranja novog centra – Muzeja znanosti o moru u Malom Lošinju. Novi lošinjski muzej imat će stalni i povremeni izložbeni postav, interaktivne sadržaje za individualne posjetitelje i grupe te sadržaje za studijske posjete, a istovremeno će moći ugostiti veliki broj posjetitelja. U izradi projekta prenamjene zgrade sudjelovali su stručnjaci za energetsku učinkovitost kako bi i sam budući prostor bio osmišljen po principima energetske učinkovitosti. Nadamo se da će Muzej znanosti o moru uskoro ugledati svjetlo dana te da će definitivno biti centar izvrsnosti kojeg svi zaslužujemo.

nagrara2